dwars doorsnede HMS VICTORY

Goed opgelost, Piet.
Naar aanleiding hiervan: waar stonden de iepen pompen (elm pumps) nou op de Victory. Ik heb gelezen dat ze allebei op het bovenste gundeck stonden, in een zgn well, en vooral bedoeld waren om zeewater op te pompen voor de schoonmaak, maar in jouw cross-section staat er dus ook een op het middelste gundeck (moet ook af en toe schoongemaakt worden), en ik geloof dat hetzelfde geldt voor de Caldercraft versie. Dit weekend even verder lezen.
Gr. Paul
 
Goed opgelost, Piet.
Naar aanleiding hiervan: waar stonden de iepen pompen (elm pumps) nou op de Victory. Ik heb gelezen dat ze allebei op het bovenste gundeck stonden, in een zgn well, en vooral bedoeld waren om zeewater op te pompen voor de schoonmaak, maar in jouw cross-section staat er dus ook een op het middelste gundeck (moet ook af en toe schoongemaakt worden), en ik geloof dat hetzelfde geldt voor de Caldercraft versie. Dit weekend even verder lezen.
Gr. Paul

Er staat één pomp op het 1e batterijdek (onderste) en één op het 3e, op het middelste batterijdek, waar de ingang is staat geen pomp.
Dit is dus voor deze sectie.
 
Niet zo veel kunnen doen van de week. Vandaag de pomp in de grondverf gezet, de touwen om de tafels op te halen bevestigd aan de dekbalken en aan bijde kanten het stukje uit de balken gezaagd waar de roosters op komen te liggen.
Ik hoop morgen de poortsstijlen voor de geschutpoorten op het 3e batt.dek te plaatsen en de binnenkant te beplanken.
 
Je hebt volkomen gelijk over de plaatsing van de pompen. Op het middelste batterijdek stond geen iepenpomp. Ik vraag me af hoe ze dat deden als er brand was op dat dek. Behalve water voor de schoonmaak werd met deze pompen ook bluswater opgepompt.
Twee foto's van de huidige HMS Victory laten de pompen en hun positie goed zien:

full


full

Uit HMS Victory, Owners' Workshop Manual. Peter Goodwin

Gr. Paul
 
Laatst bewerkt door een moderator:
beplanking binnenkant

DeA. gebruikt voor de beplanking latten van 5 mm breed. Ik heb de onderste twee latten van 4 mm gemaakt, deze komen perfect even hoog als de onderkant geschutpoorten en hoef ik daar dus niets weg te schuren. Na een beetje rekenwerk heb ik hier dus plankjes van 5 en 4 mm gebruikt. Na het schuurwerk straks en als het geschilderd is dan kun je dat niet zien. Het is nu eigenlijk al niet te zien de verschillen in breedte.
Als je (ik) alleen planken van 5 gebruikt, kom je aan de boven kant ook niet goed uit en moet je latten in de lengte gaan versnijden.
full

Aan weerzijde aan de bovenkant was een minuscuul spleetje te zien wat ik heb opgevult met wat resthout anders zie straks een gaatje boven de twee laatste dekknieën. De afwerklat (bovendste) van 6 mm die later na het schuren tot bovenkant dekbalken komt dekt alles straks netjes af.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Er worden ronde latjes gebruikt voor de ophanging van de tafels of hangmatten. De rode puntjes geven de gaatjes weer( die op de foto niet te zien zijn) hier komen de touwen door van hangmatten of tafels. Ik maak de doorsnede met de dag scene, dus géén hangmatten.
full

De iepen pomp staat mooi recht (dryfit), hiervoor moest de dekbalk iets worden ingevijlt (halfrond). Misschien is ie iets te lang, maar omdat het bovendste stukje nu van hout is, kan ik het makkelijk op maat schuren. Veel zal dat niet zijn want ook hier komt een verhoogd middendek.
Uit de 1e en laatste dekbalk zijn de openingen gezaagd voor de roosters. Eén en ander moet nog wat worden bijgeschilderd en geschuurd, dan kan ik de kozijnen in de poorten maken en het dek gaan beplanken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Vandaag de binnenkant schotten 3e batterijdek geschuurd. De afwerklatten aan de bovenkant gemonteerd en de omlijsting van de geschutpoorten gemaakt.
morgen de omlijstingen (kozijnen) schuren en dan kan alles in de verf. Ook voor dit dek komen er dekknieverstevigingen van metaal.

Tussen de dekbalken voor het verhoogde middendek een dwarsbalk geplaatst als draagvlak voor de beplanking.
Nu moet ik de twee roosters nog maken en dan kan het 3e batterijdek beplankt worden. (foto als de kozijnen zijn geschuurd en geschilderd).

Op het 3e batt.dek komen vier opgetuigde 12-ponders te staan, dus nog een hoop te doen.

Toen ik aan deze doorsnede begon dacht ik dat maak ik wel even, maar het is echt nog wel een hele berg werk, waar je al gauw een halfjaartje mee zoet bent.
Ik vind het toch wel een complimentje waard voor de uitgever van deze sectie DeAgostini, die erg mooi en gedetailleerd is.
 
Toen ik aan deze doorsnede begon dacht ik dat maak ik wel even
Hoi Pietsan,
Ik weet dat je ook altijd globaal de "bouw-uurtjes" bijhoud, ben eigenlijk wel benieuwd
hoeveel uurtje je er tot nu toe al ingestoken hebt.
Voor de rest ziet het er uit zoals we van je gewend zijn, strak en over de details nagedacht,
mijn compliment Piet.

A3
 
Hoi Adri, ik heb de uren niet bijgehouden. Ik ben 16 november begonnen, dus de 6 maanden kloppen ongeveer wel. Ik werk de laatste tijd minder uren dan bijv. aan de Victory zelf i.v.m. toegenomen rugklachten. Maar na wat rekenwerk (beetje schatten) zal het nu ongeveer rond de 400 uur liggen. Dus ik denk dat de hele doorsnede om en nabij de 600 uur gaat komen. Maar dit is geschat en dus niet helemaal zeker. Feit is dat er meer werk aan is dan ik aanvankelijk had gedacht.

Schepen bouw ik uitsluitend van tekening en kijk ik nauwelijks of niet naar de tekst, maar dit is behoorlijk preciesie werk en moet je je goed aan de maten houden, want een klein foutje in het begin heeft grote gevolgen in je latere bouwproces.
Eén spant een tikkie scheef of een gaatje op de verkeerde plek en je komt later niet uit met de rest. Al met al een leuke ervaring met houtbouw.
 
full

Toch maar een foto van de afgewerkte geschutpooten en het binnenschot.

full

een extra balkje achter het brede rooster (voorkant model) niet vergeten anders heb je geen draagvlak voor de dek beplanking in de midden sectie.

De pomp is perfect op lengte, dus daar hoeft niets van afgeschuurd.
Ik ga nu de metalen dekknieverstevigingen aanbrengen waarna ik het dek kan beplanken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
3e batterijdek

Inmiddels zijn de dekknieverstevigingen geplaats op het 2e batt.dek, een vervelend klusje, omdat je er nauwelijks bij kan. De laatste aan de buitenkant word later geplaatst i.v.m. schuurwerk.
Verder de binnenkant van het 3e batt,dek voorzien van dekknieën en oker geschilderd. Tevens de gaatjes geboord voor de ringen van de 12-ponders (talies en broekings) de witte puntjes zijn de gaatjes.
full

Nu alle details zijn aangebracht is het tijd om het dek te beplanken, op de foto het begin van de dekplanken. Ik plank tot de middensectie en maak dan de roosters en het verhoogde middendek, waar tevens de 2e iepenpomp komt te staan.
full


Ondertussen ook nog de ringen voor de broeking op de schietbuizen gemonteerd, en die staan nu in de grondverf te drogen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
roosters

Het dek is beplankt tot de middensectie en de bijde roosters zijn ook klaar. Als je goed kijkt dan kun je zien dat de roosteropeningen iets groter zijn dan de onderste. Dat komt omdat ik niet genoeg elementjes had voor de hele doorsnede. Nadat ik nieuwe had besteld en de verkeerde maat had gekregen en vervolgens nog twee winkels had benaderd voor de juiste maat, die niet te leveren waren. Heb ik dan maar de iets grotere maat gebruikt. Het verschil is minimaal en het valt niet of nauwelijks op, ze zijn nog steeds een stuk kleiner dan de rooster elementen van DeA.
full

Voor de historisch correcte bouwers is dit misschien een doorn in het oog, maar ik kan er wel mee leven en het maakt het model niet minder mooi.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik doe mijn best om het zover mogelijk klaar te krijgen voor 19 april. Dat gaat waarschijnlijk niet lukken want op dit dek komen ook 4 opgetuigde kanonnen te staan en dat is een hoop werk. Eén per dag is misschien net haalbaar omdat ik niet meer zolang achter elkaar kan zitten vanwege mijn versleten ruggewervels.
Er komt hierna nog één dek met een stukje van de kuil en de hele buitenkant moet ook nog gedaan worden dus ik vrees dat het niet helemaal gaat lukken in 5 weken.
 
Voor de historisch correcte bouwers is dit misschien een doorn in het oog, maar ik kan er wel mee leven en het maakt het model niet minder mooi.


Ik vindt het geen probleem hoor Piet, als alles geprobeerd is , dan blijft is één gouden regel over;
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan"
Ik zal hem met veel interesse bekijken op 19 april hoor;)
 
19 april

Bouwer is niet zo’n klein beetje nieuwsgierig!
Wat is er op 19 april?
Zoiets als in Barneveld de vorige keer?
Dat wil ik eigenlijk ook nog wel weer meemaken als ik niet uitlandig ben.
 
Back
Top