Bouwpakket de 7 provincien 1/77 1665

  • Topicstarter Topicstarter ASIMOV
  • Startdatum Startdatum
A

ASIMOV

Guest
Op de 2e ''Historische zeilschepen modellen'' dag bij de Kombuis op 26 oktober heb ik mijn eerste poging om een romp van de 7P 1/77 1665 te bouwen gedemonstreerd..
Het is een eerste aanzet om te komen tot een echt bouwpakket met bouwbeschrijving,materiaallijst en onderdelen.
Ik ben mij bewust van de grote inspanning in tijd maar hoop de klus te klaren binnen drie(3!) jaren..
Voordat ik wordt overstroomd(..)met vragen:binnenkort zal ik het WIE,WAT,WAAR en WAAROM toelichten.
Voorlopig krijg ik op dit forum vakkundige begeleiding van Ad Bakker.
Ik heb enige ervaring met de bouw van de:
-Marie Jeanne
-Santa Maria
-Hmb Endeavour
Ik hoop op steun van de forumleden met deze lastige klus...

met vr.groet

Jan
 
Succes ermee. Volgens mij is de interesse in de 7P groot en hebben meerdere forumleden zich er al in verdiept dus met steun moet het wel goedkomen.

Groeten,

Erik
 
Zeker kunt u rekenen op de kunde van de historische houtwormen;)
Succes ermee en alvast veel plezier met het ontwikkelen.

Groetjes,
Houtworm der 3e klasse
 
Gaat een beetje een droom in vervulling, een paar échte Historische Hollandse schepen in wording, en straks voor ons bereikbaar:cool:

Succes, en natuurlijk kun je rekenen op onze hulp!
 
Ik ga je verslag zeker volgen jan zal interessant zijn om volgend jaar de modellen te ver gelijken op de ontmoetingsdag wat zijn de verschillen tussen een Dick en een Blom model
 
wat zijn de verschillen tussen een Dick en een Blom model

Dat leek mij ook een interessante vraag. Wat ik in een eerste vluchtige inspectie zie is dat de tekeningen van Dik wat minder accuraat zijn voor wat betreft de plaatsing van de poorten. Blom laat heel duidelijk de plaats van de poorten in samenhang met de spanten zien, bij Dik zie ik wat kleine verschuivingen die niet kunnen kloppen.
Wellicht dat anderen hier veel gedetailleerder naar hebben gekeken. Als dat zo is zou hun ervaringen wellicht nuttig kunnen zijn.

Groet,

Ad
 
Eerste dingen die bij mij opvielen waren de grotere stuurlast bij Blom en een buiging in de kiel. Die is bij Dik recht.
 
Jan,
fijn te zien dat er een verslag bij komt van de 7P.
Mooie doelstelling en inderdaad een lastige klus, maar ik geloof dat je goed geïnformeerd en al goed op weg bent.
Ik volg je met veel belangstelling en zal m'n vragen nog efkes inslikken ;).
Grt
Diederik
 
Nog een tip. Ga niet te veel uit van de gegevens van GC Dik daar waar het gaat om de romp. Met name in zijn boek stapt hij vaak nogal snel over een aantal zaken heen. Maten die niet gegeven worden enz. Het tuigwerk heeft ie perfect beschreven overigens. Maar de romp is vooral toch ook de kennis van anderen (bv Blom of Witsen) toepassen.

Succes verder met de bouw van de 7P. Voor veel modelbouwers toch wel het ultieme 17e eeuwse Hollandse modelschip.
 
Dat leek mij ook een interessante vraag. Wat ik in een eerste vluchtige inspectie zie is dat de tekeningen van Dik wat minder accuraat zijn voor wat betreft de plaatsing van de poorten. Blom laat heel duidelijk de plaats van de poorten in samenhang met de spanten zien, bij Dik zie ik wat kleine verschuivingen die niet kunnen kloppen.
Wellicht dat anderen hier veel gedetailleerder naar hebben gekeken. Als dat zo is zou hun ervaringen wellicht nuttig kunnen zijn.

Groet,

Ad
Waar ga ik nu verder met mn bouwverslag??
IS ER EEN MOGELIJKHEID OM MIJN BOUWVERSLAG TE SCHEIDEN VAN ALGEMENE CONVERSATIES??
jAN
 
Laatst bewerkt door een moderator:
dat leek mij ook een interessante vraag. Wat ik in een eerste vluchtige inspectie zie is dat de tekeningen van dik wat minder accuraat zijn voor wat betreft de plaatsing van de poorten. Blom laat heel duidelijk de plaats van de poorten in samenhang met de spanten zien, bij dik zie ik wat kleine verschuivingen die niet kunnen kloppen.
Wellicht dat anderen hier veel gedetailleerder naar hebben gekeken. Als dat zo is zou hun ervaringen wellicht nuttig kunnen zijn.

Groet,

ad
waar ga ik nu verder met mn bouwverslag??
Is er een mogelijkheid om mijn bouwverslag te scheiden van alemene conversaties??
Jan
 
Gezien de hoeveelheid interesse in de 7P kan ik me voorstellen dat deze een eigen thread krijgt waar de algemene vragen en discussies plaats kunnen vinden zodat eigen in de bouwverslagen de resultaten kunnen worden geplaatst.
Volgens mij kan je hier voorlopig doorgaan met je verslag Jan. Ze zijn aan het overwegen de verslagen iets anders op te zetten op een manier dat je later de overbodige berichten kan verwijderen.
 
Is er een mogelijkheid om mijn bouwverslag te scheiden van algemene conversaties??

Ja dan kan natuurlijk. Er zijn twee mogelijkheden, die Erik ook al noemde. Omdat je nog niet echt aan een verslag begonnen bent, en hier al wat algemene zaken mbt de 7 Provinciën staan, zou je deze discussie een andere titel kunnen geven, en een nieuwe discussie als bouwverslag kunnen starten.

De naam van deze discussie kan je veranderen door naar je eerste bericht te gaan en op de "Edit" knop daaronder te klikken. Daarna moet je op de knop "meer opties" klikken, waarna je in een scherm komt waarin je zowel de titel van de discussie als de tekst van je openingsbericht kunt wijzigen. Als titel zou je dan kunnen kiezen "Algemene modelaspecten van de 7 Provinciën 1665" of iets van die strekking.

De tweede mogelijkheid is om een nieuwe discussie met bovenstaande titel te openen, en deze discussie voor het bouwverslag te handhaven. Zoals Erik zei komt er een wijziging aan die ik verzocht heb, die inhoudt dat in bouwverslagen de starter van een verslag boodschappen (ook van anderen) kan verwijderen om op die manier een bouwverslag "schoon" te houden. Daar zou je dan tzt gebruik van kunnen maken, maar dat kan nog wel even duren omdat ik begrijp dat het forumbeheer momenteel erg druk bezig is met urgentere zaken.

Groet,

Ad
 
zoals beloofd...

Mijn nickname ASIMOV heb ik bewust gekozen:Ik heb altijd al belangstelling gehad voor SF en ruimtevaart.
Ik heb lange tijd als Quality Assurance Manager meegewerkt aan de realisatie van satellieten zoals de ANS,GEOS en IRAS bij Fokker BV
Als QAM was je verantwoordelijk voor de borging van de kwaliteit zoals de samenwerking van alle systemen van een satelliet.
Alles moest 100% werken,achteraf repareren was niet mogelijk..
Toendertijd werden meerdere modellen van een satelliet gebouwd:
Ik wil deze aanpak ook bij de bouw van het bouwpakket van de 7P gaan toepassen:

1) ontwikkelingsmodel 1/77 1665
2) kwalifikatie model
3) bouwpakketmodel

Het ontwikkelingsmodel wordt mbv beschikbare tekeningen en gegevens opgebouwd,hierbij wordt rekening gehouden met maakbaarheid ,vormgeving,betaalbaarheid ed.

Het kwalifikatiemodel wordt opgebouwd met de gedigitaliseerde ,met de laser gesneden ,spanten.Tijdens de bouw wordt de bouwbeschrijving, materiaallijst,literatuuroverzicht ed opgesteld.(Komt dus nog...)

Het bouwpakketmodel is de definitieve versie met de onderdelen in de doos met bouwbeschrijving en materiaallijst ed.

Belangrijk is de filosofie achter de modelkeuze zoals:
-Moeilijkheidsgraad
-betaalbaarheid
-Zeilend
-waarheidsgetrouw
-ed.

Gebruik maken van een team van hollandse tweedekkerbouwers die het definitieve model als eerste tegen gereduceerd tarief mogen kopen en als begeleiders van adspirantbouwers mogen optreden..

Dit zijn even mijn eeste gedachten bij dit projekt..
Brandt maar los..
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top