Dolphyn 1750 van Corel schaal 1:50

Het schoot gisteren niet op. Ben begonnen de kiel te voorzien van een fineer laag. Helaas is de kiel 6mm hoog en de fineer latten slechts 4mm. En de naad krijg ik niet mooi strak. De latjes zijn verjongd naar 3mm om nog een beetje lijm oppervlak voor beide latjes te houden. Maar mooi is anders.

SAM_1601_zps66e83aa5.jpg


De kopse kant is nog lastiger. Die is 5 mm dus zou ik de latjes naar 2,5 mm moeten verjongen. Dus heb ik de knoop maar doorgehakt. Ik heb getwijfeld tussen bredere latjes bestellen of zelf een kiel maken. Het gaat de tweede worden. Straks maar eens om een hardhouten lat rijden.

Intussen heb ik wat gepuzzeld met het boegbeeld positie zodat ik de vorm en positie van de slooiknieen kan bepalen. Ik ben toch al niet onder de indruk van het boegbeeld. Het zou een leeuw moeten voorstellen, maar het lijkt meer op een misvormde egel.

SAM_1603_zpsc6d4a1e3.jpg


Voor de zekerheid ook de spriet geplaatst zodat ik later geen problemen krijg met de vrije hoogte boven het boegbeeld. Dat ging wel goed en is één van de leukere klusjes die het schip meer vorm geeft. Wat ik met het boegbeeld ga doen weet ik nog niet. Misschien zelf iets fabriceren. En als ik zelf wat maak, dan kan ik ook nog overwegen iets anders dan een leeuw te maken. Een dolfijn b.v.

Erik
 
Erik, latjes van 6 en 5 mm van 0,5 mm dik zijn gewoon te koop! Ik denk dat het mooier gaat worden om met één lat te werken dan met twee. Zelf bekleed ik de kiel eigenlijk nooit. Het is dan wel noodzaak dat je huidbeplanking mooi aansluit en niet te dik is.
 
Ik heb ze gezien. Maar zag er tegenop om op een bestelling te gaan zitten wachten. Wat dat betreft is het een frustratie dat er geen winkel met dat soort spul in de buurt is. Ik heb inmiddels een hardhouten lat gekocht die ik op maat ga maken. Zal uiteindelijk wel net zo lang duren als wachten op een bestelling. Dus zie ik het maar als een scratch bouw oefening.
 
Ik had dat geultje ook gemaakt voor de eerste beplanking. Maar de kiel was niet dik genoeg om ook ruimte voor de tweede beplanking te voorzien. Tenzij ik het anders met de eerste beplanking op had gelost. Maar goed. Ik heb nog lindenplankjes van 5mm liggen. Daar ga ik morgen mee aan de slag. Als dat niet naar m'n zin is, dan ga ik voor een hardhouten lat.
 
De kiel is opnieuw bekleed. Wel aan de lichte kant, maar daar hebben we verf voor.

SAM_1604_zps59878f91.jpg


Nu kan ik weer gaan puzzelen met de slooiknie positie. Op zich zou dit weinig problemen moeten geven. Waar ik meer mee zit zijn de 32 en 33 latten (regelingen?) en de positie van de kraanbalk.

knie_zps848667a5.jpg


Zo zou het volgens tekening moeten, maar dan zweeft de kraanbalk minstens 5mm boven het dek. Ik heb anderen er een klosje onder zien zetten, maar of dat correct is? Alternatief is te zakken met de kraanbalk tot tussen de twee bovenste berghouten. Alleen zakt de onderste regeling dan ook mee. Dat wordt weer testen. Uit de tekening is verder niets op te maken. Dus ik moet ook nagaan hoe de bekabeling daar loopt.

Tussendoor ook wat ornamenten in elkaar gezet. Standaard voor de scheepsbel is geen probleem. De braadspindel daarentegen strookt niet met de tekening en de zwengels voor de pallen draaien tegen de as waar de windboomgaten zouden moeten komen. Die ga ik maar iets inkorten en de windboomgaten tussen de betingstijlen voorzien.

SAM_1605_zpse947a04a.jpg


Erik
 
Erik, ik denk dat de kraanbalken een ietwat schuin staan, je kan de hoek iets aanpassen tot je de 5 mm kwijt bent. Want als je de regelingen gaat veranderen, dan gaat er het één en ander niet meer kloppen vrees ik.
 
blokjes eronder lijkt me inderdaad niet zo mooi.
Als Pietsan zijn idee niet kan, zou ik misschien een ander stuk hout pakken en ze iets krom laten lopen....
 
Erik, ik denk dat de kraanbalken een ietwat schuin staan, je kan de hoek iets aanpassen tot je de 5 mm kwijt bent. Want als je de regelingen gaat veranderen, dan gaat er het één en ander niet meer kloppen vrees ik.

Ze staan inderdaad schuin. Dat strookt met de tekening van het kraanbalk onderdeel. Ik ben enkele varianten tegengekomen. Deze is volgens de tekening gedaan waardoor er een klosje onder moest

115268d1311716580-dolphyn-corel-il-mio-primo-wip-dscn3295.jpg


Onderstaande foto is zoals het volgens mij zou moeten. Tussen de twee bovenste berghouten zodat ik op het dek uit kom.

48828-1.jpg


Ik heb m'n refentiefoto's nog even doorgelopen en kom beide varianten meerdere keren tegen. Als ik het voor elkaar kan krijgen, dan ga ik voor de variant op de onderste foto.
 
De onderste foto is inderdaad de beste oplossing, klosjes onder de kraanbalken zie je op geen enkel schip en ziet er ook niet uit (vind ik). Maar ik ben er van overtuigd dat jij er wel uitkomt.
 
Gisteren heb ik weinig kunnen doen, maar vandaag is de draad weer opgepakt. Eerst maar eens de rest van de stutten gemaakt en geplaatst. Nu ligt de reling erop in vorm te drogen. Ik zie er een beetje tegen op om deze op z'n plek te lijmen. Daar had ik de vorige keer wat problemen mee. Het hout zelf golft wat en om hem dan mooi strak met overstek en zonder kieren op de verschransing te krijgen zal wel wat krachttermen gaan ontlokken. Tips en trucks zijn zeker welkom.

SAM_1606kl_zpsf626d4d2.jpg


Ook nog een vraag over schilderwerk. Kan daar later nog wat op gelijmd worden of is het beter eerst alles te monteren en dan pas met de kwast aan de slag te gaan? Zo heb ik het de vorige keer gedaan. Is wel meer priegelwerk maar als ik ook eerst kan schilderen, dan doe ik dat liever nu ik er nog beter bij kan.
Ik heb de steunen van de spindel trouwens ook nog verjongd. Die kwam nogal massief over. Hij staat nu dry fit op het dek volgens tekening. Als ik echter naar de laatste foto in m'n vorige post kijk, dan staat hij daar andersom op het dek. Ik ben wel al wat uitwerkingen van spindels tegengekomen in de lectuur, maar nog niet hoe ze op het dek geplaatst werden.

Erik
 
Erik, verf op waterbasis zoals admiralty paints, kun je gewoon met houtlijm op lijmen. Synthetische verf is soms wat lastiger. Kijk wel uit met secondelijm, want dat tast de meeste verfsoorten nadelig aan, slaat wit uit.
Wat de reling betreft, ik denk dat je het potdek bedoeld,(de lat op de verschansing) Ik leg er altijd een balkje op of een extra lat en daarop de lijmklemmen, gaat altijd goed.
 
;)Erik , ik zie regelmatig de uitdrukking "verschRansing" tegen komen.
Het is verschansing, zonder R.
schransen heeft met overmatig en uitbundig eten te maken;)

Germt
 
;)Erik , ik zie regelmatig de uitdrukking "verschRansing" tegen komen.
Het is verschansing, zonder R.
schransen heeft met overmatig en uitbundig eten te maken;)

Germt

Dat verklaart dan het irritante rode streepje dat ik iedere keer kreeg ook. :rolleyes: Ik zal er extra op gaan letten... of zorgen dat ik hem snel af heb.
 
Ook nog een vraag over schilderwerk. Kan daar later nog wat op gelijmd worden of is het beter eerst alles te monteren en dan pas met de kwast aan de slag te gaan? Zo heb ik het de vorige keer gedaan. Is wel meer priegelwerk maar als ik ook eerst kan schilderen, dan doe ik dat liever nu ik er nog beter bij kan.
Erik

Erik,

Zelf werk ik meestal met alkydverf / terpentine basis. Over het algemeen zijn er minstens twee lagen nodig om een mooie afwerking te krijgen.
Ik begin in een redelijk vroege fase al de kleine nisjes en kiertjes te schilderen, met inbegrip van de grotere vlakken, nadien haal je deze eerste verflaag er makkelijk met schuren weer af op de oppervlakken waar gelijmd moet worden.
Als je dan bij de afwerking bent aangekomen kun je de laatste (één of twee) dekkende lagen aanbrengen en is het geen ramp als je niet meer tot in de kleinste nisjes of kiertjes kunt komen omdat deze al van in het begin gekleurd zijn (weliswaar niet altijd in twee lagen, maar meestal ook redelijk uit het zicht).
Ik ken het gevoel van er net niet meer bij te kunnen.....:cry:

Grt, Diederik
 
Bedankt voor de tips. Ik zal al een beetje in die richting te denken Diederik. Dan kan ik daar binnenkort mee beginnen. Ik gebruik ook de admiralty paints Piet en het ging me voornamelijk om de houtlijm onderdelen. Dan kan ik de grote vlakken aan gaan pakken. Nu nog even bedenken hoe ik de binnenkant ga doen. Ben toch rood aan het overwegen voor de verschansing ;) Voor de stutten twijfel ik tussen blank of zwart. Ik kan ik ieder geval weer even vooruit
 
Ik ben weer even met de kleuren aan de slag gegaan om de uitwerking van de binnenkant van de verschansing een beetje in beeld te krijgen. Hierbij een aantal varianten. Zelf neig ik naar de eerste variant.

3dv1_zps69c3e12a.png


3dv2_zps2ef59beb.png


3dv3_zpsa1a2026a.png


3dv4_zpse2a95cf9.png
 
Wat mij betreft de eerste:cool:
Kleuren "breken" mooi en volgens mij ook nog eens dicht bij de realiteit.

Germt
 
Back
Top