Mamoli's HMS Hunter

Het voorstellen was al keurig gebeurd maar voor wie het gemist heeft:
eerst-maar-even-voorstellen

Nadat mij de moed in de schoenen was gezonken na de aanschaf van de Hunter, toch maar besloten door te pakken met de bouw en zoals beloofd een bouwverslag bij te houden.
Het is mijn eerste serieuse project sinds jaren, de meeste projecten zijn gestaakt door tijd-en/of ruimtegebrek. Wel heb ik mij de afgelopen jaren intensief met de (Hollandse) scheepsbouw/-vaart bezig gehouden, ik moet nu maar eens zien of ik die theorie in de praktijk kan brengen. Als ik de sfeer op dit forum juist inschat, hoop ik dat de nodige enthousiastelingen over mijn schouder mee zullen kijken en waar nodig zullen ingrijpen.

Met de Hunter wil ik weer het "houtgevoel" in de vingers krijgen, dus gewoon lekker bouwen en een zo goed mogelijk resultaat neerzetten.

De Hunter:
Wat je van Mamoli niet kan zeggen, is dat ze geen aandacht geven aan de verpakking, ziet er naar mijn idee altijd zeer verlokkend uit:
full

De inhoud:
full

Het gedeelte met de inmiddels gewraakte spanten en losse houtdelen en zeil uit één stuk:
full

En de metalen delen, hier zal het nodige gescratched moeten worden:
full

Kiel, dek en latjes;
full

Om een idee van de "grootte" te geven, heb ik een aansteker naast het dek gelegd, is wel een beetje klein...8O
full

De kiel is inmiddels op de bouwplank gemaakt, in mijn zoektocht naar een geschikt "plankie" stuitte ik op de Ikea draaiplateau. Leek mij wel heel handig, kan je probleemloos je scheepje rondraaien, wat het werken aan het schip wat makkelijker maakt.
full

En toen werd het wat minder, spanten en kiel bleken nogal slordig uitgezaagd door de fabrikant:
full

full

Gelukkig leverd Mamoli tekeningen van de spanten mee, hier heb ik inmiddels kopiën van gemaakt. Deze moet ik nog overnemen en fatsoeneren(ook de tekeningen zijn niet symetrisch) en dan nieuwe spanten maken. De spanten worden noodgedwongen gemaakt van MDF, het enigste materiaal dal ik kon vinden met een dikte van 4mm, de dikte van de originele spanten.
full

Mocht e.e.a niet zo vlot gaan dan heb ik (aangestoken door JanZMC) nog een tussendoortje om mijn vaardigheden wat te trainen. Hoezo de Hunter is een beetje klein?;)
full

Dus, eerste stap...spanten uitknippen en zagen...
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
MDF is voor spanten van statische schepen niet verkeerd, voor varende schepen is het veel te zwaar en kwetsbaar (voor water). Ik heb het hele vrame van m'n ss Rotterdam ook van MDF gemaakt.
Wat ook wel gebruikt wordt is populieren triplex. Dat is er ook in 4 mm, en is goed te bewerken. Daar worden spanten wel uit gelaserd.

Groet,

Ad
 
Welkom Barkman,

Je pakt het gelijk goed aan nieuwe spanten maken in plaats van de oude bijvijlen!

Succes met de bouw

Andy
 
Ziet er uit als een leuke kit om te bouwen.
Jammer van die spanten, maar ik ben wel heel benieuwd hoe de nieuwe spanten lukken.

Veel succes er mee.
 
leuk te zien dat je ook besmet bent door het flessenvirus
Ben helemaal om! De romp is bijna klaar, en als klap op de vuurpijl...t'is nog een bark ook!:cool:

Welkom Barkman.

Veel succes met de bouw en gaan het helemaal volgen.

Dank je, ik ga mijn best doen!

Wat ook wel gebruikt wordt is populieren triplex.

Ik heb de MDF meteen na aanschaf van de Hunter gekocht bij de Gamma, niet veel keus en ik had ook niet veel zin er teveel aanuit te geven. Maar de tip houdt ik in m'n achterhoofd.

Je pakt het gelijk goed aan nieuwe spanten maken in plaats van de oude bijvijlen!
je weet het: "Stinkende heelmeesters..."
Aan de oude spanten valt geen er te behalen, doorpakken leek mij het beste.

Ziet er uit als een leuke kit om te bouwen
Was ook mijn drijfveer, en, het is al eerder gezegd in een ander topic, het schip heeft alle aspecten van een groot schip(van oorlog). Maar, hoop ik, niet te moeilijk...;)
 
Mdf gaat prima maar pas op met vocht of vochtige ruimten. Heel verstandig dat je de spanten opnieuw maakt. En dat draaiplateau is heel slim. Daar heb ik mijn bouwsel ook op staan en dat werkt perfect. Ik weet niet of dat bij jou ook mogelijk is maar ik heb een spie gemaakt die ik tussen de ronde schijf waar het model op staat en de ronde schijf die op de tafel staat kan steken om het draaien te blokkeren. Soms ben je met bepaalde werkzaamheden bezig en kun je het niet gebruiken dat het plateau gemakkelijk draait.
 
Als ik de sfeer op dit forum juist inschat, hoop ik dat de nodige enthousiastelingen over mijn schouder mee zullen kijken en waar nodig zullen ingrijpen.

Welkom Barkman met je bouwverslag, en meekijken zullen we zeker doen, stel gerust je vragen, er is heel veel expertise op dit forumdeel;)
Je draaibaar draaiplateau (bouwplank) is een goed idee, maar zou er zoals Hans (Drbubu) al zegt voor zorgen dat je hem ook kunt fixeren.

Groet, Germt
 
Dat plateau ziet er zeker handig uit.
Heel veel steun heeft de kiel niet zo te zien, nu hoeft dit geen probleem te zijn of te gaan worden, maar houdt wel in de gaten dat de kiel niet gaat torderen. Een paar millimeters gaan al opvallen bij een klein schip. Denk er bv aan dat je de spanten er niet heel strak opzet, precies pas is voldoende.

Deze heb ik uit eigen ervaring...
 
En dat draaiplateau is heel slim. Daar heb ik mijn bouwsel ook op staan en dat werkt perfect. Ik weet niet of dat bij jou ook mogelijk is maar ik heb een spie gemaakt die ik tussen de ronde schijf waar het model op staat en de ronde schijf die op de tafel staat kan steken om het draaien te blokkeren. Soms ben je met bepaalde werkzaamheden bezig en kun je het niet gebruiken dat het plateau gemakkelijk draait
Zo ver was ik nog niet maar is zeker een goed idee, ga ik wat voor bedenken!:p
Welkom Barkman met je bouwverslag, en meekijken zullen we zeker doen, stel gerust je vragen, er is heel veel expertise op dit forumdeel:wink:
Dank je! Ga ik meteen gebruik van maken...:(
Heel veel steun heeft de kiel niet zo te zien, nu hoeft dit geen probleem te zijn of te gaan worden, maar houdt wel in de gaten dat de kiel niet gaat torderen. Een paar millimeters gaan al opvallen bij een klein schip. Denk er bv aan dat je de spanten er niet heel strak opzet, precies pas is voldoende.
Heb je helemaal gelijk in, hier wordt nog aan gewerkt.

Vandaag grootse plannen maar het leek hier vandaag wel open huis, de hele middag volk over de vloer. Gisteravond wel een beginnetje gemaakt met de "Princess", voordeel hiervan is dat dat lekker aan de keukentafel kan.
De "werf":
full


full

Vandaag begonnen met het uitknippen van de spanten, al deze eenmaal zijn uitgeknipt en de juiste vorm is bepaald, lijm ik ze op de MDF plaat om ze dan uit te zagen. Dat vorm bepalen zal de nodige tijd kosten.

Nu zit ik eigenlijk met het volgende probleem, de uitsparingen in de kiel t.b.v de spanten, zitten ook allemaal scheef:
full


Ik weet niet beter dan dat de spanten haaks op de kiel moeten staan. Ik zal dus de uitsparingen in de kiel dicht moeten maken en deze opnieuw uit moeten zagen. Ik heb genoeg materiaal om een nieuwe kiel te maken maar die wil ik dus absoluut niet van MDF maken! Ik kan ook nergens vinden dat de kiel onder een hoek moet staan(stuurlast?) om zo de spanten haaks op de bouwplank te laten staan. Dus...uitsparingen dicht maken en nieuwe zagen haaks op de kiel of de hoek van de kiel aanpassen?
Ik ben zelf van mening opnieuw zagen maar omdat alle uitsparingen dezelfde afwijking hebben...:confused:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik kan ook nergens vinden dat de kiel onder een hoek moet staan(stuurlast?) om zo de spanten haaks op de bouwplank te laten staan.

Spanten moeten loodrecht op de waterlijn staan, en soms is de onderkant van de kiel niet evenwijdig met de waterlijn. Het kan dus wel, maar dat zou uit de tekeningen duidelijk moeten zijn.

Groet,

Ad
 
Ik zou hier even wat onderzoek naar doen!
Dat de spanten niet helemaal haaks staan, en in dit geval allemaal dezelfde afwijking hebben, kan dat best eens met de stuurlast te maken hebben.
Ik zou zeggen zet eerst eens even alle spanten los, dus niet lijmen, op de valse kiel.
Dan zou je moeten kunnen zien of dit wel of niet klopt, dus vóór je gaat zagen.....;)

Germt
 
:oops:Ahum...haastige spoed...
Het schip heeft dus inderdaad een stuurlast. Ik heb dus wel de bouwbeschrijving gelezen, en daarin staat dat de kiel vlak geplaatst moet worden, en ik heb ook de tekeningen goed bekeken, en ook daar niets over een stuurlast, maar dat er bovenaan een doorsnede is getekend waar het schip met stuurlast is getekend, dat had ik even gemist...

Ook zag ik dat in een latere fase de binnenkant van de spanten moeten worden afgesneden zodat ze gelijk liggen met de verschansing.
Blijven er dus twee problemen over, de symetrie van de buitenkant van de spanten en de positie/vlakheid van de spanten waar het dek op komt. Ik krijg het idee dat als ik de uitparingen in de spanten dichtmaak, opvul en recht uitzaag dat het probleem met de vlakheid van de dekken ook acceptabel wordt. En mischien de rompvorm ook wel...
 
recht of niet?

Horen de spanten loodrecht op de kiel de staan?

:teacher: Het antwoord is ja en nee.

Een schip werd op een werf aan de wal gebouwd. De vloer van de scheepswerf loopt enkele graden schuin omhoog om het mogelijk te maken dat het schip van de helling af kan glijden bij het te water te laten.
De eerste fase van de bouw gebeurd aan de wal:
- de kiel wordt gelegd
- de onderste spanten worden geplaatst met behulp van een loodlijn (= een gewicht aan een touwtje) De onderste spanten staan daardoor wel loodrecht ten opzichte van de aarde meer niet exact onder een hoek van 90* ten opzichte van de (licht omhoogliggende) kiel
Als het onderste deel van het schip waterdicht is wordt het te water gelaten en verder afgebouwd.
De volgende spanten (bijvoorbeeld de oplangers) worden nu weer met een loodlijn geplaatst en staan daardoor onder een kleine hoek van enkele graden ten opzichte van de onderste spanten.

Het antwoord is dus dat de onderste spanten niet exact onder 90* staan en het bovenste deel wel.
In de modelbouw zetten we alle spanten daarom maar eenvoudig loodrecht.

Andy
 
Blijven er dus twee problemen over, de symetrie van de buitenkant van de spanten en de positie/vlakheid van de spanten waar het dek op komt.

Wat betreft dat laatste, proberen ze niet de dekrondte te simuleren. Ik heb het zelfde met de FWzP, en die zijn ook zo beroerd uitgezaagd. Met name de dekrondte is bij geen twee spanten gelijk.

Probleem is dat dekrondte in combinatie met een zeeg gewoon niet kan. Dat is dan een dubbelgekromd dekoppervlak, en dat kan je niet vormen uit een vlakke plaat. Ergens moet je dan gaan sjoemelen, maar waar is zo niet 1, 2, 3 gezegd. Bij modellen van modernere schepen wordt de dekrondte meestal "vergeten" omdat die door de tijd steeds geringer is geworden.

Vooral bij lange doorlopende dekken zal er dan gesjoemeld moeten worden, maar ik zie niet hoe dat dan bijvoorbeeld bij de FWzP gedaan zou moeten zijn.

Misschien een discussie voor in de kroeg?

Groet,

Ad
 
:(Ehm...je maakt het me niet makkelijk Ad...
Even ter opfrissing, de zeeg is toch de holte van het dek in de lengterichting?
Je uitleg van de spantenopbouw bij de 1:1 was mij nieuw, leerzaam...

Als mijn interpretatie van de zeeg juist is dan is dat op schaal alleen juist te krijgen als je het dek van alleen latten maakt. Als je het moet doen met de standaard meegeleverde "plaat" dan zal de boel onder lichte spanning komen te staan, het dek in de breedte bol en in de lengte hol aanbrengen zal lastig zijn, zeker met zo'n klein scheepje als de Hunter. Houdt ik in mijn achterhoofd.:rolleyes:

Wil e.e.a. wel eens in de kroeg uitzoeken.
 
Even ter opfrissing, de zeeg is toch de holte van het dek in de lengterichting?
Je uitleg van de spantenopbouw bij de 1:1 was mij nieuw, leerzaam...

Inderdaad, jammergenoeg heb ik de zeeg nog nooit in een eenheid uitgedrukt gezien, maar het is zoiets als de kromtestraal midscheeps in lengterichting van het dek. Dekrondte wordt altijd uitgedrukt in het hoogteverschil tussen midscheeps en de zijkant/verschansing van het dek op een bepaalde plaats in lengterichting.
Als je moet kiezen, dan de dekrondte laten vervallen. De zeeg is veel karakteristieker in het totaalbeeld van een schip. Ik heb voor wat betreft de FWzP nog geen beslissing genomen, maar zoals het nu is krijg ik de dekken er nooit goed op.

De 1:1 uitleg kwam van Andy, en niet van mij:D.

Groet,

Ad

Edit
Als het triplex van het dek watervast is zou het misschien nog mogelijk zijn dat het nat/geweekt wel in vorm (zeeg + dekrondte) te krijgen is. Mijn triplex is niet watervast heb ik al geconstateerd.
 
.....
Edit
Als het triplex van het dek watervast is zou het misschien nog mogelijk zijn dat het nat/geweekt wel in vorm (zeeg + dekrondte) te krijgen is. Mijn triplex is niet watervast heb ik al geconstateerd.

Dank je voor deze uitleg Ad ik had er nooit bij stilgestaan nu snap ik opeens waarom ik hoe ik het ook probeerde er maar steeds niet in slaagde het verdek van de Prins Willem zonder klein knikje te monteren:oops:

Andy
 
Back
Top