vogels en vliegen

  • Topicstarter Topicstarter razor
  • Startdatum Startdatum
R

razor

Guest
er word vaak beweerd, en dan met name door vogel liefhebbers dat wij als vliegers de vogel stand flink schaden.
dat we vogels verjagen en er voor zorgen dat ze weken niet terug keren op de aangrenzende velden (foerage).
Maar er is in al die jaren nog nooit iemand geweest om te komen kijken in hoeverre het vliegen met modellen nu daadwerkelijk vogels verjaagt. dus is er eigenlijk geen gegronde reden om aan te nemen dat dit ook daadwerkelijk het geval is.

onze ervaring is dat vogels totaal niet onder de indruk zijn van modelvliegtuigen/helikopters.
sterker nog het gebeurt meermaals per jaar dat de haviken in dezelfde thermiek bel omhoog zweven samen met de aanwezige zwevers.

graag hoor ik de bevindingen van andere clubs, en dan het liefst met film of beeld materiaal.

het zou zomaar nuttig kunnen zijn, mocht er een geschil zijn binnen een vereniging met een instantie die het desbetreffende vereniging moeilijk maakt.


filmpje is afgelopen zaterdag gemaakt.
deze ganzen zaten eerst recht onder de aanvlieg lijn, en er werd op minder dan 2 mtr overgevlogen
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/5UlG6SXM1vk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 
Razor,

Als user :

Heb hier nog een artikel rondslingeren ergens waarbij wij als club diende op te hoepelen voor het "vogelrichtlijngebied" ter vrijwaren van broedende ganzen.

Ik heb hier ook nog ergens een artikel rondslingeren van 10 jaar later waarbij men op de zelfde locatie eieren moet gaan schudden ter verhindering dat er nog een kwekkende gans uitgebroed wordt omdat deze een plaag zijn geworden.

Ik verzin dit dus niet! (en het is ook de reden waarom ik een aversie heb voor al wat groen fundamentalisme is) en ik ben niet alleen (Bernard De Cuyper is provincieraadlid voor West Vlaanderen Belgie dus niet jantje, mietje of stevo for that matter)

http://users.skynet.be/fa001939/nuttig/op3.htm

Stevo
 
leuke filmpjes, maar het is me eigenlijk meer om de andere kant te doen, dus materiaal waarop te zien is dat vogels zich er niets van aan trekken..
dan wel ervaringen...
 
K heb geen beeld, wel ooggetuigen...

Mijn trex 600 NITRO (!) vloog gezellig zijn rondje, incl. Herrie en rook
Zit er spontaan een duif achter mn staart aan..

Dus ik hang hem stil, dacht dat ik hem misschien gestoort had oid en dt hij dan weg zou gaan..
Niet dus, hij maakte aanvallende bewegingen..

Dus ding maar ff neergezet.
 
Ik ken een geval, hier op het forum gelezen, dat een duif op een draaiende rotor ging zitten. En ja toen had het diertje best last van de helikopter.
 
leuke filmpjes, maar het is me eigenlijk meer om de andere kant te doen, dus materiaal waarop te zien is dat vogels zich er niets van aan trekken..
Lijkt me een kwestie van even verwijzen naar alle inspanningen die rondom vliegvelden worden gedaan om vogels uit de buurt van de 1:1 boeings te houden. Een beter bewijs om aan te tonen dat vogels zich niet zomaar laten afschrikken door vliegtuigen lijkt mij moeilijk te vinden.
 
Vogels verjagen door modelvliegen, broedplaats van een zeldzaam exemplaar, enz... Dat is tegenwoordig het beste middel of remedie van de tegenstanders om modelvliegers en hun club te verjagen.
Maar als een jaar nadien een natuurgebied plots tot bouwgrond voor één of andere project ontwikkelaar, met de juiste connecties in de politiek wordt omgetoverd, dan is er van zeldzame vogels, Eekhoorntjes, enz... plots geen sprake meer. Raar, héél raar toch?
 
Ooit, op een vorige club, broedden de kievitten (vogels) en ganzen gewoon OP het vliegveld.
Ze trokken zich helemaal niks aan van de vliegtuigen. Met een beetje geluk kon je zelfs in het nest de jonge vogeltjes gaan bekijken. Ze waren zelfs niet mensenschuw.
 
Mijn HK450 is aangevallen door 3 wilde eenden.
Het was in het voorjaar, dus mischien hadden ze eitjes of een jonkie.

1e aanval : 1 eend komt recht over het veld heen vliegen, en neemt een duikvlucht van boven,
op het laatste moment ging die een andere kant uit, voor ie de circel raakte.
( ja ik bleef rustig hooveren gelukkig ).

2e aanval : 2 eenden tegelijk, komen van links het veld in,
de ene voor, de andere achter de heli, met de borst tegelijk onder de circel, net niet tegen de romp aanduwen,
dat was een mooie symetriese aanval van 2 eenden.

Ik zou zeggen : ga niet in een natuurgebied vliegen, want die beestjes hebben er last van.

grt
 
Geen beeldmateriaal maar....

Het veld van G&EVVM wordt veelvuldig bezocht door ganzen. Ze blijven terugkomen, als er gevlogen gaat worden blijven er soms nog wel een paar zitten op een uithoek van het veld, maar ze komen altijd terug. Getuige ook de grote hoeveelheden ganzepoep.

Vorig jaar vloog ik met mijn Elipsoïd een thermiekbel binnen waar al een stuk of vijf ooievaars in draaiden. Ze trokken zich niks van mijn toestel aan. Ze konden wél beter thermieken, want langzaamaan zakte ik onder de bel uit. Dus zette ik de motor aan, vloog een eindje om, en begon weer boven de ooievaars mee te draaien. Zakte er weer onderuit, en dit herhaalde zich nog een paar maal. De ooievaars waren zelfs van de draaiende motor niet onder de indruk.

Ooit vloog ik met mijn 1:1 deltavlieger op het strand bij Langevelderslag. Iets ten noorden van het slag zat een enorme groep meeuwen op het strand. Op mijn nadering stegen ze met z'n allen op, de hele zwerm maakte een S-bocht en kwam overal om me heen vliegen. Sommige waren zo dichtbij dat ik ze aan had kunnen raken. Ik dacht nog: Is dit nou verjaag-gedrag, of gewoon plezier in het vliegen? Maar er was geen sprake van agressie.
Na een tijdje verdwenen ze, maar nog wat later zag ik ze weer op het strand zitten en herhaalde het hele spel zich. Een geweldige ervaring en duidelijk voorbeeld dat in elk geval deze vogels mij beschouwden als een speelkameraadje.

In Frankrijk en Spanje heb ik met mijn deltavlieger thermiekbellen gedeeld met soms wel vier gieren tegelijk. Hoewel ik verhalen ken van deltavliegers die (in het broedseizoen) door gieren werden aangevallen, heb ik dat nog nooit meegemaakt.
 
Er is een mooi verhaal over de zeilvliegclub bij de Franse plaats Die, dat is in de Drôme.
Die club heeft een startberg met twee startplekken aan de west- en een aan de noordkant. Aan de oostkant zat al jaren een adelaarsnest; binnen de club was het vanzelfsprekend dat je daar niet in de buurt vloog. Toch bleef het adelaarskoppel sinds jaar en dag kinderloos.
Op een dag in het voorjaar, het zal ruim tien jaar geleden zijn geweest, reden leden van de club door de laatste sneeuw naar boven voor de eerste vluchten van het nieuwe jaar, en ontdekten dat de adelaars verhuist waren; ze hadden een nieuw nest gemaakt, tussen de twee west-startplekken in. Het was onmogelijk het nest nog te vermijden (of ze hadden de club op moeten doeken).
Wat later dat voorjaar bleken er eieren in het nest te liggen... en nog wat later waren er jonge adelaars....
 
Hier een filmpje van een clubgenoot, sorry voor het taalgebruik :wink:

Even doorspoelen naar 0:55


Dit was op Hoogtij in Zaandam

En hier werden 'bedreigt' door een scholekstertje die ook totaal niet onder de indruk was. Wij hadden niet de indruk dat wij hem bang maakte met de vliegtuigjes, hij bleef later ook gewoon op een afstandje rondvliegen.

@ 1:30
RmGkiQTnAPs

Op de vereniging hebben wij ook wel eens vogels in het luchtruim gehad maar dat gaat prima samen met de vliegtuigen, zelfs gewoon motorkisten op brandstof. Vogels zijn helemaal niet bang.
Op het veld lopen ze zelfs ook rond zodat het landen vaak wat lastig is.

Kortom, vogels en vliegen gaat prima samen... dat is onze beleving.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het is goed preken voor eigen parochie maar of dat veel zin heeft als de conclusie al bij voorbaat vaststaat?
Helaas weer veel versimpeling van de problematiek met voor een deel ondeskundig geïnterpreteerde voorbeelden in je eigen voordeel.
Er zijn zeer veel vogels met ieder hun eigen gedrag (wat ook nog eens seizoensgebonden is,) met hun eigen problematiek en al of niet kwetsbaarheid; zomaar wat in je eigen voordeel interpreteren maakt je positie in een conflict met andere partijen niet sterk.

Een paar opmerkingen:
Maar er is in al die jaren nog nooit iemand geweest om te komen kijken in hoeverre het vliegen met modellen nu daadwerkelijk vogels verjaagt. Dus(???) is er eigenlijk geen gegronde reden om aan te nemen dat dit ook daadwerkelijk het geval is.
Dit zegt dus helemaal niets.
sterker nog het gebeurt meermaals per jaar dat de haviken in dezelfde thermiek bel omhoog zweven samen met de aanwezige zwevers.
Onwaarschijnlijk: Haviken thermieken slechts zelden en zeer beperkt, een foutje waarmee je in een discussie direct als ondeskundig te kijk staat.
Deze ganzen zaten eerst recht onder de aanvlieg lijn, en er werd op minder dan 2 mtr overgevlogen
Vraag: zaten deze ganzen te nestelen of broeden: dan gaan ze niet weg, (probeer ook eens voor de grap een stel zwanen van hun nest te duwen: ook lachen hoor) maar zijn dan wel ernstig verstoord en kan makkelijk leiden tot broedverlies(of dat in geval van ganzen erg is, is een tweede, maar bewijst dus helemaal niks nada.)
leuke filmpjes, maar het is me eigenlijk meer om de andere kant te doen, dus materiaal waarop te zien is dat vogels zich er niets van aan trekken.
dan wel ervaringen...
Tja als de mening al vast staat
Met een beetje geluk kon je zelfs in het nest de jonge vogeltjes gaan bekijken. Ze waren zelfs niet mensenschuw.
Is er geconstateerd dat het bekijken van nesten geen schade heeft gebracht? Wat is dat nou voor een conclusie? (nestvogels zijn inderdaad niet mensenschuw)
hier werden 'bedreigt' door een scholekster(tje???) die ook totaal niet onder de indruk was.
Een scholekster doet dit om zijn nest en jongen te beschermen en geeft op zulke momenten geen broedzorg met grote kans op schade: die scholekster is dus wel onder de indruk, maar ongelofelijk dapper.
Kortom, vogels en vliegen gaat prima samen... dat is onze beleving.
Tja zo kan ik het ook.
en het is ook de reden waarom ik een aversie heb voor al wat groen fundamentalisme is
Ja hoor, een uitstekend uitgangspunt om met andere belangenpartijen in overleg te gaan: maar hoe wil je de houding hier t.o.v. deze problematiek noemen: modelvliegfundamentalisme?

Neem nu dat filmpje Hawk attacks rc helikopter: Zo te zien een Harrishawk die in zijn broedgebied ook al belaagd wordt door kraaien probeert wanhopig nog een indringer weg te jagen: dit is voor dat dier echt geen spelletje maar een strijd op leven en dood om zijn broedsel te beschermen. Maar die hufter blijft daar dus gewoon doorvliegen met zijn speelgoedhelicoptertje.

Vind ik dat nu allemaal even erg? Nee, er zijn veel menselijke activiteiten die de natuur soms schaden en het is altijd een afweging van belangen, maar als je je eigen belangen wilt verdedigen heb dan minstens een beetje verstand van zaken.:(
 
Even doorspoelen naar 0:55. En hier werden 'bedreigt' door een scholekstertje die ook totaal niet onder de indruk was.
Even advocaat van de duivel :-) als ik het patroon op de vleugels van die kist bekijk lijkt het van een afstand op de vlerken van een roofvogel. Misschien voelde de scholekster zich bedreigd en ging daarom in de aanval.
Let op dat je door onvoldoende kennis van vogels (en vogelgedrag) niet juist de natuurbeschermers in de kaart speelt...

Bij ons zit er ook wel eens een Kievit achter een niet al te grote kist aan. Ik denk ook dat dat geen probleem mag zijn. Daarover vind ik de uitspraak van Micropuller wel het meest veelzeggend :-)

Edit: Ik zie dat Peter den Ouden hier al eerder (naar mijn idee) hele verstandige dingen over heeft gezegd :-)
 
ik geloof dat de stelling niet helemaal duidelijk is, het ging me niet om interactie tussen modellen en vogels, maar juist om het ontbreken hiervan, dus het beeld dat vogels zich niets van vliegtuigen aantrekken, en dat ze onverstoord in aangrenzende percelen blijven zitten!!!

wij zitten met het probleem dat er beweerd word dat we ganzen in aangrenzende percelen tijdens het foerageren (niet broeden) zouden verjagen, echter zitten hier nooit grote groepen ganzen, en de enkele gans die hier wel zit, trekt zich hier niets van aan.

de stelling dat er nooit iemand komt kijken naar het effect van een op het ander is gegrond want wij Hebben ze diverse malen gevraagd (strijdende vogelliefhebbers) om eerder dan ons aanwezig te zijn op het veld zodat men kan zien of wij inderdaad de eventuele aanwezige vogels verjagen.

tot op heden is dit nog nooit gebeurt..
 
Onwaarschijnlijk: Haviken thermieken slechts zelden en zeer beperkt, een foutje waarmee je in een discussie direct als ondeskundig te kijk staat.
(
laten het dan buizerds geweest zijn...het waren grote donkere boos kijkende vogels, zo goed?
 
Volgens mij hebben vogels alleen last van mensen die het nodig vinden dicht bij hun nest te komen (meestal met laarzen en verekijker types).

Met holiday elektro vliegtuigje meerdere keren meegemaakt tegen zons ondergang dat een zwerm vogels die bij de bomen verzamelden (voor een biertje denk ik) achter mij holiday aanvlogen. Leek niet agressief maar bleven rustig elke beweging volgen.
Bij een looping raakten ze even door de war.
Op een gegeven momen werd het donker en verdwenen ze ineens.

Vroeger aan 1:1 zweefvliegen gedaan. Op het veld veel weidevogels. Nesten werden gemerkt met een stokje en omheen gemaaid, zodat je er niet op zou landen. Je kon gewoon met de vleugel over de nesten heen zonder dat ze opschrikten.
Als je uitstapte begonnen ze je pas uit te schelden (grutto, grutto grutto, daarom heten ze kieviten ;-)
 
Back
Top