De bouw van de Smit Mississippi, Schaal 1:25

Nog een laatste stuiptrekking voor vanavond.

Voor die mensen die nog een leuk adresje zoeken qua metalen.

Kokkelink's IJzersterke Team - zaagt of knipt niet alleen alle metalen op maat, maar is tevens gespecialiseerd in las- zet- en siersmeedwerk. Daarnaast ook leverancier van technische kunststoffen, handgereedschap, lasapparatuur, bevestigingsmateriale

Levert aan bedrijven en particulieren voor leuke prijzen en ze hebben ook een "grabbelbak" waar de restjes in blijven liggen waar de gemiddelde modelbouwer nog prima wat mee kan. Assortiment is zo'n beetje alle soorten metalen in alle maten en ook nog een flink assortiment in kunststof materialen.

Bij nieuwe materialen wordt alles op de maat gezaagd die jij wilt hebben en dat was in het geval van de POM erg prettig.
 
Vormdraaien door trapsgewijs insteken

Hoi allemaal,

Lang leve de digitale uitlezing met bijbehorende kast.
In principe kan je hiermee het verdeelapparaat voor het x-y vlak de deur uitdoen en ook kun je heel makkelijk bochten of afrondingen programmeren.
Ik snap alle twee methodes wel maar hoe bepaal je nu de stappen die uiteindelijk een ronde kop maken, er moet een verloop in zitten want anders krijg je een kegel.
En mocht je niet de beschikking hebben over een digitale uitlezing: het bepalen van de benodigde trapjes kun je ook eenvoudig met de computer of zelfs met de hand doen.

Allereerst teken je de gewenste ronding uit. Dit gaat natuurlijk met CAD het nauwkeurigst, maar ook (vergroot, bijv 10:1) tekenen op millimeterpapier werkt prima. Daarna ga je een bepaald raster over deze tekening trekken. Ikzelf werk meestal zo dat dit raster steeds in de x-richting om een constante waarde veranderd.
Bijvoorbeeld: per trapje neem ik stapjes van 0,05 of 0,1mm. (Zulke kleine trapjes hoef je na de tijd amper nog na te bewerken.)

Daarna ga je de afstand meten tussen twee snijpunten van het raster met je bolvorm. Deze afstand is dan de diameter van het materiaal op dit punt.

Een kleine tekening om het misschien iets duidelijker te maken, als voorbeeld hier een deel van een luchter die ik een tijd geleden voor de "Weser" gebouwd heb:
voorbeeld4.png
L%2525C3%2525BCfter%2525201.JPG


Je zorgt er dus steeds voor dat je het bovensupport constant met 0,1mm verzet, en daarna met het dwarssupport de bijbehorende diameter instelt. (Met een spitse, bijv. 60 graden draaibeitel kun je het schuren helemaal achterwege laten, heb ik gemerkt)
Ook is het dan noodzakelijk om een digitale uitlezing op de draaibank te monteren die gelijk is aan de freesbank en daar ontbreekt het nog even aan qua centjes.

Als je dus vantevoren alle maten die gedraaid moeten worden netjes achter elkaar opschrijft, kun je zulke rondingen ook draaien door geconcentreerd met je schaalringen te werken. En eigenlijk moet het ook mogelijk zijn de trapjes (zolang je "slechts" een halve ronding hoeft te draaien) met een gewoon langsdraaistaal te draaien. Zodra de ronding meer graden gaat beslaan moet er aan beide kanten van de grootste diameter materiaal weggenomen worden, dan ontkom je niet meer aan een steekstaal.

Dus misschien kun je in de toekomst voor dit soort onderdelen ook je draaibank gebruiken, dat scheelt zeeën van tijd, denk ik :rolleyes:..

Groetjes,
Björn

Ps. De rest van de onderdelen zien er opnieuw geweldig uit! Krijg bijna de neiging om mijn Wesertje ook op Schottelaandrijving te gaan ombouwen ;)
En nu is het draadje weer van Wiggie :-D
 
Laatst bewerkt:
Krijg bijna de neiging om mijn Wesertje ook op Schottelaandrijving te gaan ombouwen

Nou? Wat let je? ;):D

Dank je voor de tip, wat jij opschrijft is wat de digitale uitlezing feitelijk ook doet. Alleen dit is wel een goedkopere oplossing inderdaad.

Ik zal het binnenkort eens proberen.
 
Nou? Wat let je? ;):D

Dank je voor de tip, wat jij opschrijft is wat de digitale uitlezing feitelijk ook doet. Alleen dit is wel een goedkopere oplossing inderdaad.

Ik zal het binnenkort eens proberen.

Zie je het al voor je?? Nee, dat wordt 'm niet ;).. Maar een volgend project gaat denk ik wel in de richting sleper met schottelaandrijving. Maar of dat binnen 2 of 10 jaar gebeurt weet ik dan weer niet :rolleyes:

Maar graag gedaan, deze techniek vond ik ooit in 1 van de boeken van Jürgen Eichardt en heb hem vanaf toen eigenlijk altijd gebruikt. Het slijpen van vormstalen die je dan toch maar 1 keer gebruikt is in mijn ogen eigenlijk jammer.

Maar: vooral concentratie is heel belangrijk, zorg dat je vooraf echt alle diameters, eventueel met de daarbijhorende waarden op je nonius, goed hebt opgeschreven. Anders raak je de tel kwijt en krijg je van die golvende rondingen :(
Voor kleine onderdelen niet zo erg, maar als je op die manier de ronding van zo'n groot onderdeel ziet mislukken :mad:

Björn
 
Gewoonweg schitterend

Hoi Wiggie,

Heb afgelopen dagen je verslag zitten lezen met erg veel bewondering.
Ik kon het niet laten om je te zeggen dat ik tot dusver erg onder de indruk ben van je werk....

Zoals de titel al zegt "Gewoonweg schitterend".

Ik blijf je verslag volgen....
 
Het vijfde en laatste deel

Zie je het al voor je?? Nee, dat wordt 'm niet ..

Je zou wel de eerste zijn :D


Hier dan het vijfde en laatste deel van de bouw.

Alles wat hierna komt is zo klein dat ik het niet de moeite van het vermelden waard vind. Die wijzigingen komen vanzelf naar voren in de verdere bouwverslagen.

Ik was gebleven bij de bouw van de onderste steun.
Deze wordt gemaakt uit 10 mm dik aluminium plaat die ik eerst redelijk op maat heb gezaagd en exact op maat heb gemaakt met de freesbank.
Hieronder wat foto's genomen gedurende de bouw.
Ouderwets handwerk, dat zagen!
img0001dfo.jpg


De rest met de freesbank
img0006ytd.jpg


Verjongen van boven naar beneden van 10 m dikte naar 7 mm door een zijde 1,5 mm hoger in te spannen dan de andere kant, hierna het werkstuk omdraaien en het kunstje herhalen.
img0007tm.jpg

img0008ip.jpg

img0011ru.jpg

img0013jk.jpg


De onderste steun zit vast een met M5 inbusbout van binnenuit de pod om de eventuele klappen onder water op te vangen. De bout wordt naderhand vastgelijmd met epoxy zodat het meteen waterdicht is.

Gaatje boren
img0002zg.jpg

img0004mw.jpg

img0023gw.jpg


Droge passing
img0021yvt.jpg


Hierna de vorm vloeiend geschuurd met de bandschuurmachine en meteen de steel ook meegenomen. Zorg wel voor vuurvaste vingers want wat wordt het heet zeg!:yes:
img0022tm.jpg


Daarna de aanpassingen aan de schroef.
Vanuit de propshop kwamen ze zo aan bij me thuis.
photodec16215358.jpg


Niet echt handig om een contramoer aan te draaien die tussen de pod en de schroef inzit terwijl de straalbuis er nog omheen zit en zeker ook niet de mooiste manier.
Dat bleek al tijdens de WSD en was voor mij reden om een contramoer aan de achterzijde van de schroef aan te brengen.

Ik had van een setje tuinstoelen nog hele mooie messing inbusbouten over met M5 schroefdraad en die waren dus eigenlijk perfect.
De bouten heb ik geïmiteerd mbv messing spijkertjes die ik er opgesoldeerd heb.
img0027yi.jpg


Daarna de schroef vlak afgedraaid en een gat van 10 mm doorsnede en 13 mm diep geboord in de schroef. Wel een zenuwklusje want als je het verprutst gooi je 55 euro's weg. Hmmm. Het is gelukkig allemaal goedgekomen.
img0025lv.jpg

img0026mt.jpg


En zo kom ik langzamerhand aan de laatste zaken voordat de schottel klaar is. De keerring en kogellagers konden ingelijmd worden met Loc-Tite 660 en op de straalbuis moesten nog twee hijssteunen aangebracht worden. De anode's komen later pas als er een kleurtje opzit en nadat de nieuwe schottels uitvoering getest zijn. Anders loop ik de kans dat ik al die moeite voor niks doe.
img0028gw.jpg

img0036ba.jpg


Alle overgangen en ruimtes die ontstaan zijn in de steel zijn dichtgeplamuurd met glasvezelplamuur en polyesterplamuur.

En houdt je uiteindelijk het volgende resultaat over.
Nummer 1 was al klaar voor de start van dit artikel dus die zie je ook aan het einde van de fotolijst.
img0030e.jpg

img0031mx.jpg

img0032oa.jpg

img0033zo.jpg

img0034jj.jpg

img0035ua.jpg


De dame heeft in ieder geval weer een fatsoenlijke kont.

Op naar de eerste proefvaart!

Tot zover maar weer, voorlopig geen dagelijkse updates meer dus.:rolleyes:
 
Hoi William.

Ziet er geweldig uit.
Je ziet het, machines zijn belangrijk, maar nog belangrijker de man erachter moet het nog wel even maken.
SUPER!!

Zie je evt zondag 3 juli. (zie PB)
leen
 
Oke stiekem toch nog een toevoeging.

Ik heb ze vandaag toch maar even in de kleur gezet.

Gisterenavond is het geheel al getest in het bad maar doordat het geweld met twee schottels nu zo heftig was kreeg ik het niet voor elkaar om te filmen, het model te besturen en de romp zodanig hoog te houden in het water dat het water niet meteen terug de romp in werd geblazen door de schottels.
Met achteruit varen trok de aanzuigzijde van de schroeven het bad zo snel leeg aan de achterzijde dat de waterstand aan de voorzijde van de romp zeker 15 cm hoger stond dan aan de achterzijde met als gevolg dat de schroeven "droog" kwamen te staan en lucht aanzogen.
Het filmpje wordt dus een buitenverslag als het ware.

Het resultaat was wel goed, geen druppel water in de schottels en rechte tandjes op de kegeltandwielen alom bij controle. Dus de keur mag wat eerder komen.

Hieronder wat foto's van de schottels in de kleur. Het was wel erg warm vandaag om te spuiten zeg, voor je het weet was de lak droog. Ik heb gewone ijzermenie gebruikt, ben ik meteen van eventuele roest af :D en ik vind het gewoon de mooiste anti-fouling kleur.
031f4d242596869a3a646e95b6b7ffc2.jpeg
img0056rs.jpg


En voor diegenen die miet meer weten waarom de schottels geheel opnieuw gemaakt zijn....
Hier de foto's van de kegeltandwielen van messing uit de eerste schottels. Een setje ziet er nog redelijk uit van een afstand maar in werkelijkheid staan alle tanden scheefgetrokken en de tweede foto spreekt voor zich. Die komen uit de schottel die bij het volgastestje tegen de steiger aan de geest gaf met een luide krak.
img0058pm.jpg


img0059us.jpg


Na het weekeinde meer.
 
Laatst bewerkt:
De eerste proefvaart is inmiddels achter en vindt ik persoonlijk een succes.

Vaarbeeld is nu een stuk rustiger, echter mis ik veel kracht tov de vorige keer. Het echte overtuigende is er een beetje vanaf nu.
Door de vertraging terug te brengen van 1:5 naar 1:4 of 1:3,5 wil ik dit ondervangen. Dit is dmv de tandriemschijven vrij makkelijk op te lossen.

Ook had ik veel last van de waterplanten. Met 110 mm schep je ook net even wat meer op uit het water:D. Veel schoonmaakwerk dus.

Om de romp geheel af te maken is het noodzakelijk om de romp geheel van de aandrijving en de rest van het inwendige te ontdoen. Dit is iets waar ik vanavond mee begin en waar ik misschien pas in oktober mee klaar ben vanwege vakanties e.d.

Hieronder dus een paar foto's van vandaag, Leen Boers heeft er ook nog een paar gemaakt, zodra die beschikbaar zijn zal ik ernaar verwijzen in mijn verslag.
img5547o.jpg


Varen onder het toeziend oog van mijn dochters (die overigens aandacht hadden voor heel andere dingen ;))
img5554g.jpg


img5555b.jpg


En nog een filmpje van een beetje spelevaren.
[URL="
[/URL]
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ze deed het inderdaad perfect vandaag, en als ik zo de foto's terug zie, klopt het vaarbeeld nu ook goed met het origineel.
Heb je de trekkracht ook nog gemeten?

Bart
 
Overtuigend

Ik vind het ook een mooi vaarbeeld, ik zou er niets aan veranderen. Het is meer dan overtuigend en ook zeer mooi gemaakt!
grt
Hawser
 
Leen, dank voor de foto's. Ze zijn goed gelukt!


Heb je de trekkracht ook nog gemeten?

Nou.. niet echt gemeten maar eerder vergeleken.

Er was vandaag nog een 1:25 model aanwezig dat met twee 90 mm vierbladsschroeven rondvoer. Die had naar eigen zeggen 5,5 kg trekkraccht. Bij het vergelijken van de twee door de schepen tegen elkaar te zetten en te kijken wie er meer druk zette moest ik het onderspit delven. Vandaar mijn overweging om het toerental op de schottels nog iets op te voeren.

In de oude situatie was dit ongeveer 2000 toeren en ik zit nu op ongeveer 1600 toeren met de vertraging van 1:5. Door de vertraging om te zetten naar 1:4 moet ik weer op die 2000 toeren terug kunnen komen.
Trekkracht vandaag schat ik op 3,5 a 4 kg en dat vindt ik zelf toch net iets te weinig. ;)

Het vaarbeeld is overigens goed zo, vindt ik zelf ook!
 
Hi William

Dat ziet er goed uit. hebben de thrusters nu wel goed gedaan
Jammer dat ik van daag niet mee ben geweest met Eric dan had ook goed kunnen zien
jammer maar helaas volgende keer beter

MVGR Bert kroes
 
Hoi William

Mag ik je wat vraagen. ge bruik je tekeningen van Sievers
Zijn die beetje op schaal of moet je die nog vergroten naar 1:25

MVGR Bert
 
ge bruik je tekeningen van Sievers

Ja, maar ik heb tevens de luxe dat ik drie bronnen heb.

Ten eerste de tekeningen van Sievers, die zijn standaard 1:50 maar ik heb ze laten vergroten met 200% naar 1:25, je krijgt dan twee rollen behang per tekening maar daar kun je dan wel vrij makkelijk mee bouwen. Er zitten een paar fouten in de tekening op het gebied van verschillen in breedtematen tussen links en rechts in de opbouw maar door nauwkeurig alles na te meten en te vergelijken kom je daar toch vrij snel achter. De set van Sievers is in mijn optiek de beste en sluit ook netjes aan op je romp.

Als tweede bron heb ik de tekeningen die destijds bij het 1:50 model met de vacuumgetrokken romp verkocht werden. DIe zijn in CAD getekend en daardoor wat maatechter dan de tekeningen van Sievers. Toch geeft de tekening van SIevers beter weer wat er gemaakt moet worden.

Als derde bron heb ik ongeveer 600 foto's tot mijn beschikking en ik moet zeggen dat ik die toch het meeste gebruik voor de bouw. De tekening van Sievers dient voor de hoofdmaatvoering en voor het bepalen van hoofdverhoudingen maar de rest bouw ik toch vanaf foto na.
 
Back
Top