Deel 4
Ik had vanmiddag net even te weinig tijd om alles te laten zien dus vandaar nu al deel 4.
Hierin laat ik de bouw van de straalbuis zien.
In eerste instantie was het de bedoeling om deze ook van aluminium te maken maar aangezien dat een dermate prijzig verhaal werd heb ik voor het materiaal POM gekozen. Het blijft duur maar doordat ik de binnenzijde heb kunnen sparen kan ik daar in de toekomst nog weer wat mee doen.
POM is in vergelijking tot PVC veel stijver en ook prettiger te verwerken alhoewel ik er de stofzuiger bij heb gehouden tijdens het draaien om de spanen meteen weg te zuigen van de beitel. Bij het draaien van de eerste straalbuizen van PVC destijds was de werkplek zo'n gigantische bende dat ik daar niet weer opnieuw zin in had.
Hier het basismateriaal, 130 mm in doorsnede en 62 mm hoog.
Ingespannen en afgedraaid op de buitenmaat van 125 mm.
Hierna het middendeel uitgestoken, er blijft zo een ring over met binnenmaat 95 mm en buitenmaat 125 mm.
Na het uitdraaien van de binnenmaat naar 102 mm heb ik buitenmaat conisch gedraaid van 107 naar 125 mm.
Daarna aan de binnenzijde de inlaatzijde rond gemaakt, heb ik geen foto van.
Om de straalbuis vast te zetten aan de schottel zit er aan de boven- en onderzijde een steun. In de eerste instantie dacht ik dat er aan de onderzijde een dubbele steun zat maar bij nader onderzoek blijkt dat de eerste serie ASD3111 slepers een enkele steun heeft. Was de eerste schottel zowiezo verkeerd.
De steunen worden deels verzonken in de buis om een goede passing te waarborgen, Tevens zorgt deze manier ervoor dat de straalbuis niet meer zo makkelijk draait tov de schottel, daar had ik bij de eerste versie wel veel last van.
Het frezen van de passingen voor de ondersteun. 10 mm breed.
En de bovenste passing, afgemaakt met de bevestigingsgaten met daarin M3 schroefdraad en een sparing voor de verticale steun die aan het horizontale deel vastzit. POM is zo stijf dat je daar makkelijk de schroeven in kunt draaien zonder het risico te lopen dat je de draad doldraait.
Ook werd het tijd voor de assen, hiervoor gebruik ik 8 mm zilverstaal, ideaal in vergelijking met RVS.
Basismateriaal, 8 mm
Afdraaien op maat, 6 mm in dit geval
Uitboren gat kleine kegeltandwiel van 5 naar 6 mm
En het grote kegeltandwiel gat van 5 naar 8 mm
In de kegeltandwielen zijn boringen gemaakt die half doorlopen in de assen zodat twee madeschroeven van 3 mm de tandwielen op hun plaats houden.
Die zullen niet meer losdraaien zoals bij de eerste versie het geval was!
Buitenzijde van het grote kegeltandwiel is afgedraaid van 20 mm naar 17 mm om hier het achterste lager op te kunnen zetten.
En zo zit het dan in de pod.
en met lager, die valt uiteindelijk in het deksel van de pod die weer vastzit aan de pod zodat een makkelijk onderhoud altijd mogelijk is.
Aan de voorzijde de horizontale as ingekort en afgedraaid naar 4,8 mm om er M5 schroefdraad op te kunnen maken.
Om de uitlijning van de straalbuis te vergemakkelijken had ik voor de eerste schottels al een schijf gedraaid uit 5 lagen op elkaar geplakt PMMA. Deze had ik nog liggen en kon dus nog een keer gebruikt worden, wie wat bewaart die heeft wat...!
En zo ziet het er dan uit op het moment, morgen de onderste steun en dan begint het toch echt wat te worden.
Let overigens even niet op het tijdelijke deksel van de pod, die zit er alleen maar op omdat ik de sparing voor het achterste lager dat in het nieuwe, bolle deksel valt pas wil draaien op het moment dat ik de juiste diepte hiervan kan bepalen.
Tot zover maar weer.