Bij een geldkistje (geen afsluitrubber en niet luchtdicht) zie je de gassen netjes weg kunnen:
6M5ftkN9PtY[/media] - Lipo storage
Opmerkelijk dat één cel nog intact is...
Laatst bewerkt door een moderator:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Bij een geldkistje (geen afsluitrubber en niet luchtdicht) zie je de gassen netjes weg kunnen:
6M5ftkN9PtY[/media] - Lipo storage
> Ik ben niet van plan de LiPo's grof te overladen in de afgesloten kist -
> laden doe ik altijd normaal met 1C en ik blijf er bij om op te letten.
Jij doet nooit iets fout, moet je toch een heel saai leven hebben als alles de eerste keer goed gaat.![]()
Gezond verstand is de beste beveiliging.
Helemaal eens met de opmerking "Gezond verstand ... goede lader ...".Toen we nog met NiCD/MH vlogen waren we ook niet zo paranoïde, terwijl die dingen in mijn ogen eigenlijk een stuk gevaarlijker zijn.
Als zon cell "af gaat", dan is dat een granaat inclusief metaalsplinters.
Er zijn er nog steeds veel die een lipo laden met opa's ladertje of gewoon niet weten hoe je het ding in moet stellen,
of als zon lipo zo krom als een banaan uit een wrak gekomen is dan buigen ze die gewoon even recht.
En als zon ding dan een keer begint met stinken en branden, dan is het "lipo is levens gevaarlijk, laad het alleen in een bom kluis!".
Gewoon in een keramische kom met een lader die niet uit het jaar nul komt,
weten hoe je moet laden, er voor zorgen dat er niets brandbaars in de buurt ligt.
Dat is in mijn mening meer dan genoeg. Gezond verstand is de beste beveiliging.
Hier gebruik je een verkeerd voorbeeld Dirk.Explosiegevaar ontstaat alleen als iets druk op kan bouwen. Los dynamietpoeder explodeert niet als je hat aansteekt, maar brand heel heftig. Pas als die verbrandingsenergie opgesloten zit in een gesloten bak oid. gaat hij druk opbouwen. En als die het niet meer houdt komt al die energie in 1 milliseconde vrij als "de bom barst".
Helaas maar de hoeveelheid elektrische energie die een accu bevat is geen enkele maat voor de kracht waarmee een accu cel zal exploderen. De kracht waarmee een NiCad uit elkaar klapt is meestal veel heftiger en krachtiger dan van een LiPo. Je schrijft het iets verderop zelf al:Nicad's en Nimh's zitten in een metalen afgesloten beker. Bij heftige ontlading (kortsluiten) kunnen ze dus druk opbouwen ... Met alle gevolgen van dien.
[*]de hoeveelheid opgeslagen energie in 1 Nicad-cel is vele malen kleiner dan in een Lipo-cel. Vergelijk 1 Nicad-cel met 1 lipo-cel, allebei 1200 mAh. Dan bevat de lipo pakweg 3x zoveel energie (vanwege het voltage, 3,7V = ± 3x 1,2 V).
In een metalen behuizing van een NiCad of NiMh cel kan een veel hogere druk opbouwen voordat hij uit elkaar klapt.Het gevaar schuilt bij een lipo niet zozeer in explosie, maar in brand! Er komt een machtige steekvlam uit. als je goed naar dat youtube-filmpje hebt gekeken, kon je zien dat het begint met een vlam, maar als hij de doos dicht doet komt er alleen nog maar rook. Omdat er geen nieuwe zuurstof bij kan (wordt door de lipo-gassen eruit geblazen. Tegen de tijd dat die gassen buiten de kist kwamen, waren ze al zover afgekoeld dat ze niet meer spontaan ontbranden. Daar dient dus een lipo-zak of zoiets voor.
Bedankt voor deze zinvolle bijdrage aan dit draadje.
In plaats van een sarcastische reactie wil ik graag antwoord op mijn vraag - kan zo'n explosie ontstaan door zelf-ontbranding van een LiPo?
Verder is het nadeel van een niet afgesloten kist dat de gassen gewoon vrijkomen en die gassen zijn bepaald niet fris.
Dus als je besluit dat je wilt laden met een bescherming, of dat nou een zak is of een kist, om echt veilig te zijn moet je dan eigenlijk altijd in de open lucht laden.
Binnenshuis laden met een LiPoSack of niet luchtdichte koffer helpt maar voor de helft - de vlammen blijven beperkt maar de giftige gassen komen gewoon in je huis.
[URL="[/URL]
Sorry, mijn chemische kennis was onvoldoende. Ik bedoelde zoiets als buskruid.Hier gebruik je een verkeerd voorbeeld Dirk.
.........
Wanneer je buskruit als voorbeeld zou gebruiken klopt je voorbeeld wel helemaal.
Ik had het in mijn verhaal niet enkel over een evt. explosiekracht. Er stond dan ook enkel "de hoeveelheid opgeslagen energie ...". Desalniettemin is die energiehoeveelheid wel degelijk een maat voor de klap. Een klap van een mega-joule is (onder verder vergelijkbare omstandigheden) minder hard als een klap van een kilo-joule.Helaas maar de hoeveelheid elektrische energie die een accu bevat is geen enkele maat voor de kracht waarmee een accu cel zal exploderen....
Je zal dus moeten zorgen dat de druk wel weg kan maar de vlammen "binnen" blijven.
Daarom kan een hermetisch gesloten kist dus gevaarlijk zijn omdat die ook uit elkaar kan klappen als de druk hoog genoeg kan oplopen.
Overigens: de kwaliteit van een lipo schijnt sterk af te hangen van de zuurstofvrijheid van het productieproces. Mijn beleving is dan ook dat er in een Lipo geen (of zeeeer weinig) zuurstof zit.In de LiPo zelf zit voldoende (chemisch gebonden) zuurstof om dat te kunnen veroorzaken.
Het Lithium ontbrand en steekt de rest aan met als gevolg een plof. Het resterende gas spuit met een steekvlam naar buiten en verder gevaar is dan eigenlijk geweken. Natuurlijk kan (zal?) die steekvlam de boel in de omgeving in de fik zetten en moet je ingrijpen maar van die cel heb je op dat moment niet veel meer te vrezen.
Sorry, maar hier ben ik het niet mee eens.
Tijdens de testen voor de MBA bleek dat de steekvlam wel behoorlijk groot en fel is, maar van een dusdanig korte tijd dat die niet veel schade doet ontstaan. De schade en een eventuele brand komt voort uit het feit dat de lipo een minuut of 10 blijft branden. Dit gebeurd met een redelijk kleine vlam. Maar daarbij schieten kleine brandende stukjes weg. Deze stukjes steken dan alles aan waar ze op/in terecht komen. Deze kleine stukjes springen tot ongeveer 1,5 meter ver weg.
We hebben dit uit diverse testen kunnen afleiden.
Omdat we ook wel eens wilde weten of en hoe we een lipo in brand kon krijgen met laden maar eens een oude reflex lader opgezocht. We zijn toen een 1500 mAh pakket gaan laden op de nicad stand op 4 ampère. Dit duurde een hele tijd, en omdat we onze twijfels hadden over de lader hebben we deze weer weggeruimd en vervangen door een oude nicad lader. Deze Hitec lader werd ingesteld op vol vermogen en opgestart. Ook deze hebben we weer na een tijdje weggehaald omdat we het laadproces niet echt goed kon volgen. we hebben toen maar de gok genomen en mijn moderne allround lader genomen. Deze hebben we ingesteld op Nicad en op 4 ampère laden en netjes opgestart. Na ongeveer 15 minuten stopte de lader omdat deze dacht dat de accu vol was. Omdat we niet tevreden waren hebben we de lader weer opgestart en na 10 minuten stopte hij weer. Dit gehele spelletje heeft anderhalf uur geduurd voordat er uiteindelijk iets gebeurde met de lipo. De lipo werd warm en bolde op. Door steeds maar weer opnieuw de lader te starten en alle waarschuwingen te negeren ontplofte de lipo uiteindelijk om met behoorlijk grote vlammen te verbranden. De 3 cellen ontstaken een voor een en de hitte die ervan af kwam was behoorlijk. Ook sprongen er kleine stukjes weg welke brandplekken veroorzaakten op de spullen waar ze op terecht kwamen.
Daarna laden op een verkeerde cel aantal en een verkeerd ingestelde inhoud. Een 3 cellen pakket van 1500 mah werd ingesteld op een 5 cellen pakket en met 2 ampère geladen. Na 10 minuten laden wordt de lipo iets warmer. 20 minuten later is de warmte er nog steeds. Na 35 minuten begint de lipo iets op te zwellen. Na 40 minuten is de lipo dik en zit er een klein gat in de naad van een cel. Je kan de cellen ruiken, een weezoete framboos achtige geur. Na ruim 50 minuten laden stopt de lader met de boodschap dat de lipo vol is. Meer dan het opbollen en dat kleine gaatje is er niets gebeurd. Omdat er een gat in een cel zat het pakket voor de zekerheid in een emmer water gegooid.