Zivko Edge 540 laser gesneden (eigen ontwerp)

Beste allemaal,

Sinds een half jaartje doe ik Industrieel Product Ontwerpen en met die opleiding leer ik onder andere te werken met Solidworks (ontwerpprogramma). Bovendien hebben we een laser snijder staan dus het leek mij leuk om daar een vliegtuig uit te laten snijden. De afgelopen weken ben ik bezig geweest met het ontwerpen en uittekenen in Solidworks. Als model heb ik de Zivko Edge 540 gekozen omdat ik het een gaaf vliegtuig vind omdat er met de Red Bull Air Race mee wordt gevlogen.

Specificaties model:
- Spanwijdte: 1000 mm
- Lengte: 843 mm (zonder spinner)
- Gewicht: 900-1000 gram

Dit is het resultaat (renders in Solidworks)

Het volledige model
assembly8.jpg


De romp zoals die ongeveer moet worden
fuselage2.jpg


De spanten waaruit de romp wordt opgebouwd. Deze zijn gemaakt uit 2 mm multiplex
fuselage3.jpg


Vervolgens exporteren we alle vlakken en zetten die over in Coreldraw
img1115ab.jpg


En vanmiddag heb ik de spanten laten snijden met dit als resultaat:D:D:
img1116sy.jpg

img1117rb.jpg


Volgens Solidworks zouden de onderdelen samen bij elkaar rond de 90-100 gram gaan wegen. Net gewogen en jawel: 95 gram. Mooi dat dit zo goed werkt allemaal. Nu hoop ik dat de romp rond de 150 gram gaat wegen klaar. Daar komt dan nog wel de staart bij....

De vleugel maak ik uit ribbetjes met een dikte van 2 mm. De vleugelbuis wordt 10 mm carbon. Dikker paste niet vanwege gebrek aan ruimte. Vervolgens beplak ik de vleugel (niet volledig) met 1 mm balsa.

Groeten Ike
 
....heel mooi , dat moeten we allemaal volgen. Je hebt al 70%, grote onderscheiding. Nu rest nog de theorie ;)
 
Ziet er goed uit Ike!

Ik zie dat de randen van het hout aardig zwart zijn geworden. Dat kan problemen opleveren bij het lijmen. Even schuren is dus aan te raden. Je zou eens goed naar de settings van de laser moeten kijken, op de juiste setting heb je geen zwarte randen. Ze zijn wel verkleurd maar niet verkoold.

Succes met de bouw!
 
@emanuel Heb inderdaad ondervonden dat de randen aardig zwart zijn. Heb alle randen al met een doekje afgenomen. Dit heeft al veel verschil gemaakt. Bij het snijden van de ribbetjes vraag ik of de laser op wat minder vermogen kan draaien.
Lijmen ga ik denk ik doen met constructie lijm.
 
Zwarte randen hou je altijd bij laseren omdat je t materiaal weg Brand... Wil je dat niet zul je t moeten laten frezen...
 
... Heb inderdaad ondervonden dat de randen aardig zwart zijn...

Dit is vaak een combinatie van te veel vermogen en verkeerde focus. Als de focus ideaal is, heb je weinig vermogen nodig en wordt het materiaal verdampt. Dan heb je dus geen verkoolde randen. Of deze perfectie te behalen is op je opstelling weet ik niet, maar het is het proberen waard.

Succes, leuk project,

Hugo
 
Vermogen stond op 100%. Dan kan de snijsnelheid mooi omhoog... maar dan krijg je inderdaad verkoolde randen. Misschien het vermogen op 30% zetten en de snijsnelheid omlaag krikken. Vooral met het balsahout.

Heb gister de eerste delen gelijmd. Vanmiddag komen de 10 mm carbon buis en de M4 nylon boutjes binnen. Misschien dus nog even verder bouwen.
 
De verkoling komt door een slecht verhouding tussen vermogen en snijsnelheid.

Ik snij hier enorm veel 3mm populieren triplex en de zijkant is goudbruin. Als je er met je vinger over wrijft blijft deze proper.

Op de foto is zeer goed de goudbruine rand te zien en deze heeft geen nabewerking gehad. (zo uit de laser gekomen)

578950_4536287939231_681476106_n.jpg
 
Indekken met 1mm is erg kwetsbaar en gaat snel zakken (tussen de ribben) beter is om 1.5mm te nemen en die te schuren met een lange schuurklos....


Wel mooi project !!
 
@Winvried: Helaas was de 1,5 mm balsa op bij de modelbouw winkel...=( toen ik de 1 mm voelde leek het mij ook aardig flexibel en erg dun. ik heb daarom de meest stevige (hardere en zwaardere) 1 mm balsa meegenomen die er was.

Gesneden deeltjes nogmaals:
img1118x.jpg


En lijmen maar :D
img1119n.jpg

img1120yn.jpg
 
Even weer een update,

De laatste week niet echt op kunnen schieten. Ik zal een keer met de auto naar school moeten gaan om de resterende onderdelen te laten snijden.
Intussen heb ik het grootste deel van de romp spanten kunnen lijmen en het begint al zeker ergens op te lijken. Super dat alle deeltjes zo perfect passen. Bovendien is dit ook een leerproces voor mij om te ondervinden wat de meest logische en praktische manier is om de romp op te bouwen. Ik had bijvoorbeeld nog iets meer tijd moeten steken in het maken van letterlijk 'puzzelstukjes'. Dit heb ik bij een redelijk aantal onderdelen gedaan en dat past ook perfect. Voor het herontwerp ga ik dit zeker meer toepassen. Bovendien had ik verwacht dat de onderdelen lichter zouden zijn. Alle triplex rompdelen samen (incl. motorschot) wegen 111 gram. Hopelijk weegt mijn romp klaar rond de 250 gram inclusief landingsgestel, staart enz.

De romp, de grote zijkanten en de bovenkant zijn even tijdelijk met wat tape vastgezet.
img1148aa.jpg

img1150g.jpg


De onderkant. Het landingsgestel 'schot' is gemaakt uit 2 plaatjes 2mm triplex. Mooi stevig dus.
img1154u.jpg


Heb nog tijd gehad om het motor schot te snijden, dus die ook maar direct gelijmd.
img1156yw.jpg


Volgende week ben ik op wintersport dus voordat ik de resterende delen kan snijden duurt dat nog 2 weken ben ik bang. Tot die tijd kan ik nog niet verder, dus hierbij wou ik het voor deze keer laten.

Groeten Ike
 
Goed bezig!

Ben je trouwens niet bang voor molshopen/gaten in je landingsbaan?
Als je landingsgestel nu een verkeerde oplazer krijgt, breekt volgens mij je hele romp dwars doormidden..
 
Vorderingen

Ik heb op het moment vakantie en heb voor de vakantie een groot aantal delen uit balsa kunnen snijden. De afgelopen dagen ben ik weer aan het bouwen geweest en het schiet al aardig op!

Alle onderdelen die ik tot nu toe verzameld heb
a3r7.jpg


De staartdelen (bijna allemaal gelijmd nu)
9x5n.jpg


De spanten in de romp onder de juiste hoek verlijmen, zo dat de staart recht is..
08xn.jpg


De balsa stripjes in de spanten gelijmd. Die zijn op het moment aan het drogen
sa3p.jpg


Binnenkant ziet er gaaf uit=)
ccqy.jpg


De balsa ribben. In totaal 24 onderdeeltjes
m7l1.jpg


Tijdens het laseren van het balsahout heb ik het vermogen van de laser erg laag gezet. De randen zijn al een stuk minder verbrand dan bij de triplex spanten. De volgende keer probeer ik de randen nog iets minder te verbranden door het vermogen nog iets lager te zetten.
n686.jpg


Tot zover!
 
Laatst bewerkt:
mooi hoor, zelf je bouwkit maken, is heel wat mooier dan zelf je spantjes en ribbetjes snijden volgens tekening.
Ik wou dat ik de midddelen (en de kennis!) er voor had :-(
 
Ik wou dat ik de midddelen (en de kennis!) er voor had :-(

Op zich is er niet veel meer nodig dan dat je redelijk met een 2D vector tekenpakket kan omgaan. Ik gebruik zelf Inkscape, en dat is nog gratis ook, Adobe Illustrator kan ook als je daar de beschikking over hebt.

Ik heb onlangs alle spanten en kielbalk voor een schip gelaserd uit 6 mm berkentriplex bij het Stadslab/Fablab in Rotterdam. Als je geduld hebt lukt dat goed (je mag een machine maar 1 uur achter elkaar bezetten, daarna weer achteraan aansluiten), je krijgt er ook de nodige ondersteuning.

De voorwaarden zijn bij elke Fablab vestiging anders, om dat te bekijken even op internet zoeken.

Groet,

Ad Bakker
 
Eindelijk weer even gebouwd!

De laatste week ben ik weer een beetje op geschoten. Mocht ook wel natuurlijk na zo'n lange tijd.

Ribben op dunne stripjes gelijmd om ze op de goede plek te houden.


Vleugels nadat de liggers erin gelijmd zijn. Ook de geleidingsbuisjes voor de carbon stok zijn hier al gelijmd. Erg vervelend werk om die buisjes te maken, ze moeten namelijk strak om de carbon buis zitten zodat er geen speling is.


Detail van het geleidingsbuisje. Deze zijn gemaakt van opgerold kaftpapier met parketlak als 'lijm'.



De staat van de romp op het moment. De staartdelen heb ik er inmiddels ingelijmd en ook hier heb ik het geleidingsbuisje erin gelijmd.


Tot zover!
 
Back
Top