Zeehaen - 1:37.5 - From Dutch Explorer Abel J. Tasman

Heb nog ergens een document met de meeste termen in NL-EN-IT en volgens mij ook Frans. Moet wel ff goed gaan zoeken en dan omzetten naar pdf
Dit staat o.a. achter in de boeken van Zu Mondfeld. Maar een hoop termen ontbreken daarin.
 
When the weather is warm I don't work on the boat, I work outside in the garden. We did have some rain in between so I worked a bit on the Fluit.

I used tracing paper and copied the curvature of the wales from the plan and transferred the lines to the hull.





Compared to what I initially installed as the lower wale, the one on the plan follows the curve of the Fluit better. My original wale has a too steep of a curve towards the center of the hull.





Then attached 2 long planks as a temporary lowere wale.



It takes about 8 strakes from the keel to the bilge and 6 strakes from the bilge to the lower wale.

Marcus
 
hoi marcus witte lijm is natuurlijk prima.
maar als je schip al 1 laag hout heeft als bij jou en er moet een tweede laag over met fineer dan gebruik ik altijd contact lijm zoals deze
bisontixcontactlijm250.png

het voordeel is dat het dadelijk vast zit en dat je het niet meer moet klemmen en wachten tot de volgende dag, je kan hiermee als je er een beetje handig bent het ene na het andere latje lijmen.
je moet wel zeker voor elk latje een dryfit doen zodat je zeker weet dat het past .
want het nadeel is eenmaal het er op zit kan je het niet meer verschuiven en als het niet juist zit van de eerste keer moet je het er terug aftrekken, maar dat gaat redelijk makelijk als je het er direct weer aftrekt als je ziet als het niet goed is.

maar het werkt erg goed vind ik zelf.
je ziet maar wat je er mee doet want zoals ik al zij witte houtlijm is prima maar dit is een goed alternatief dat ik zelf gebruik als ik beplank met een 2 de laag fineer
 
Fineer doe ik met houtlijm met de strijkbout methode. Beide delen dun instrijken met kwastje of zo (ik verdund de lijm zelfs iets met water). Drogen, niet laten uitharden. Maar zo dat het net niet meer plakt. Dan latje plaatsen en met de strijkbout of plankenbuiger (soldeerbout) vastzetten. Het laat dan nooit meer los. Die methode adviseerde mij prutsertje. Je kan het ook met beenderlijm doen. Zo deden de gevangen scheepslui het vroeger toen ze die mooie modellen bouwden van scratch.
 
#amazone,
Bizon lijm kan ik hier niet krijgen. Toen ik vorig jaar mijn tuinmolen maakte heb ik een uitgebreide studie gedaan over lijm. De bouw handleiding van de molen zei dat voor imitatie rietveld (of echt riet gebruiken en dat was €7.50 voor een klein bosje exclusief internationaal btw) moest ik 1 ltr bizon kit gebruiken.

Opgezocht waar ik het mee kon vergelijken. Het vergelijkende product gekocht and een laag van 5mm dik een imitatie rietveld gemaakt. Het zou tegen regen kunnen. Dus niet. Het rietveld gedeelte viel uitelkaar. Dus wat ik dacht dat het product op bizon kit leek, was het niet. De kap en wieken zijn nog goed en later in dit jaar herbouw ik de molen weer. Het rietveld wordt een laag waterproof verf.
Sorry, got off topic.

Titebond III geeft je 10 minuten werk tijd. Soms verdun ik het met water. Wat ik ook weleens do is het volgende. Op een latje dat een sterke bocht heeft met een kwastje Titebond 3 op doen en dan hier en daar een druppeltje CA lijm. Latje op zijn plaats. Minuut vast houden en het zit goed. Als het fout is moet je het eraf schuren.
shopping.jpeg
e794352f9d0c960f379db67f1e05c8594ee2324a.jpeg


#
Fineer doe ik met houtlijm met de strijkbout methode.

Dit ga ik properen. Bedankt voor de tip.
Marcus

#Pingu,
Ik blijf er moeilijkheden mee te hebben. Vooral bij de boeg. Ik priegel er veel teveel mee. AAAARGH (Pietje Precies).

I just need to plank the fluit and be done with it. I stare at it too long.
Marcus
 
Laatst bewerkt:
Ik heb Titebond gehad/geprobeerd, 3 soorten. Ik houd er niet van, het verkleurd en vervormt me teveel bij droging. Sorry.

Interessant om dat te horen. Ik gebruik het voor delen van het schip die je niet ziet. Alles wat ik lijm gaat in de klemmen of spelden. Alles wat je ziet gebruik ik Elmer's glue, het droogt doorzichtig.

Wat gebruik jij voor lijm?
Marcus
 
Ik neem aan dat de vraag: "wat gebruik jij voor lijm?" een algemene vraag is voor iedereen.
Ik gebruik nooit anders dan witte houtlijm van Bison. Een tijdje heb ik daarvan de versie "topspeed" gebruikt. Het maakte inderdaad verschil in droogtijd, maar kreeg al snel door dat de lijm veel slechter van kwaliteit was, dus ging ik weer over op gewone lijm. Met die gewone witte lijm weet ik wel dat je snel moet werken. Het droogt snel in en dan dringt het niet meer door in het hout. Verdunnen helpt dan wel. Ook gebruik ik het voor het lijmwateren van touw (dat dan wel vrij van elastiek moet zijn, en 100% katoen). Voor al mijn maquettewerk gebruik ik het al vele tientallen jaren.
Constant
 
Ik gebruik vanwege mijn budget Pattex houtlijm, die kost maar 3 euro voor een grote bus. Goed gedoseerd is het super, droogt snel. Maar bij teveel gebruik blijft het lang kauwgom. Hard dan slecht uit.
 
Ik neem aan dat de vraag: "wat gebruik jij voor lijm?" een algemene vraag is voor iedereen.
Constant

Ja, dat had ik anders moeten zeggen. Nog iets over Elmer's lijm. Het is beschikbaar in verschillende kleuren en geadverteerd voor kinderen. Ik gebruik de witte en ga de doorzichtige eerdaags kopen want ik ben benieuwd hoe dat is.
Marcus
 
probeer in de boeg evenwijdig te lopen met je onderste berghout marcus dus zeker niet te scherp gaan.

je kan beter iets te ver beplanken en later de overschot er afzagen denk aan je onderste berghout anders ga je er later spieén moeten tussen steken wat niet mooi is

moeilijk te zien op de foto of je juist zit dus peper ik het nog maar eens in :) maar het kan zijn dat je goed zit hoor
 
1st paragraaf
Scherp, bedoel je strak in de bocht?

Hier zijn wat foto's.

221a Fluit, Zeehaen bow.jpg



221b Fluit, Zeehaen bow.jpg

Hier is het een beetje scheef en ik kan dat makkelijk veranderen.

221c Fluit, Zeehaen bow.jpg



221d Fluit, Zeehaen bow.jpg

Bedankt voor de constructieve opmerkingen.

Marcus
 
Aan stuurboordkant is de ronding van je romp ingedeukt. Bakboord loopt mooi rond en stuurboord is ingedeukt. Ik zou dat nog opvullen voordat je verder gaat met de planken. Of ik ben misschien een beetje pietje precies.
 
Back
Top