In mijn speurtocht naar informatie kwam ik op een Duitse site wat interessante wetenswaardigheden tegen over de Australische replica Duyfken - gerelateerd aan 16e en 17e eeuwse afbeeldingen en (schaarse) beschrijvingen. Naar het schijnt wijkt de replica op nogal wat punten af van een origineel 17e eeuws schip:
- De rompvorm aan de boeg is niet correct (meer 18e eeuws) - dit had ik zelf ook al geconstateerd
- Het voorkasteel is open (gebruikelijk was óf geen voorkasteel of een dicht voorkasteel)
- De braadspil staat op een volledig onlogische plaats (mede daarom is het kasteel open - anders kon het ankertouw nergens naar toe
- De fokkemast van de replica gaat dwars door een verstevigingsbalk, ook dit is niet correct. Of ervoor, of erachter
- De achtersteven is of recht of rond (zoals de houthaler van Dirk) en meer waarschijnlijk rond. Hierover is discussie
- De kanons op het dek zijn zeer ongebruikelijk. Meestal stonden deze een dek lager vanwege bescherming tegen water.
Zo zijn er nog wel wat dingetjes te noemen. Het artikel wat ik las ga ik hier niet publiceren - het komt een beetje neer op moddergooien naar elkaar en daar hou ik niet van.
Wat betreft het model wat ik aan het maken ben:
- Boegvorm wordt aangepast. Ik ga daar naar de originele 17e eeuwse Nederlandse methode toe ipv de replica te volgen. Maakt voor de bouw weinig uit, maar betekent wel uitzoekwerk extra. Het verschil zal alleen een kenner zien of een bouwer van de 1op1 replica.
- Het voorkasteel kan ik dicht maken, maar daarmee ga ik behoorlijk afwijken van de Australië-replica, en dat is niet de insteek. Wellicht dat ik wel een opmerking plaats in de bouwbeschrijving straks.
- Een braadspil hoort direct tegen de boeg. Daar waar ze nu staat zou eigenlijk een kaapstander moeten staan, maar ook dan wijk ik te zeer af. Dit laten we maar zo
- In mijn model staat de fokkemast al achter de dwarsbalk van het kasteel - en ze staat meer rechtop. Ook dit laat ik zo.
- Achtersteven blijft recht om in lijn met de replica te blijven.
- Idem voor de kanons.
Verder kom ik tot de conclusie dat met volledige tuigage en zeilen er veel te weinig belegpunten zijn. Ik vermoed dat de replica ook niet volledig conform een 17e eeuws Hollands schip getuigd is. Ik heb zo hier en daar wat belegpunten toegevoegd.