VOC Retourschip BATAVIA 1628

Hans, bedankt voor je aanwijzingen. Ben er mee aan de slag gegaan en het resultaat.
IMG_4535.jpeg


Met een dun latje sluit deze nu mooi om de ronding. Ga weer verder.
 
Afgelopen week weer bezig geweest met de bouw, op momenten dat er tijd voor was.
Heb de spiegel en de holle wulf beplankt. In de beschrijving staat dat deze onder eenhoek van 72 graden gemaakt moeten worden,
maar daar ik enkel beschik over een verstekbak, heb ik de hoek aangehouden die in de verstekbak zit.
IMG_4542.jpeg

Daarna de de ruimtes zwart gemaakt. Nog niet alles is gedekt zie ik.
IMG_4543.jpeg

Verder de hulpspanten op het dek aangebracht en de beplanking voor de geschut poorten. Met de verspringing achterin.
IMG_4540.jpeg

IMG_4541.jpeg
 
Ik heb twee vragen aan Hans:
Ben nu bezig met de geschutpoorten in elkaar te zetten.
Klopt het dat er een opening ontstaat aan de achterkant van een poort?
IMG_4544.jpeg

En vraag twee is:
De opening achterin, waar het kanon door moet, moet die links of rechts komen te zitten, want de meesten zitten niet inzet midden. Of maakt het niets uit?
IMG_4539.jpeg
 

Bijlagen

  • image.jpeg
    image.jpeg
    199,6 KB · Weergaven: 123
Dag Wil,
Ik ben niet vertrouwd met het pakket en dus ook niet met de opbouw voor de insteekkanonnen, maar terwijl de laptop een rapportje opbouwt, heb ik even tijd om mijn inzicht met je te delen.
De opening aan de achterzijde is precies even breed als de dikte van de triplexonderdeeltjes.
Zou het kunnen dat je de achterplaat aan de achterzijde tegen de tunnel gelijmd hebt, maar dat het eigenlijk de bedoeling is dat je de tunnelonderdelen aan de zijkant van de achterplaat lijmt, dus dat de achterplaat IN de tunnel valt ipv er achter?
En wat de gaatjes betreft zou ik denken dat die niet links of rechts horen, maar onder of boven, en dan zou ik opteren voor onder, omdat een kanon enigszins aan de onderkant van de opening opgesteld is als de loop horizontaal staat, zodat je nog wat omhoog kan als je verder wil schieten.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, zo niet, gaan de specialisten hier wel een antwoord op kunnen verzinnen.

Succes,
 
Tja, dan zou ik de opening aan de kant van het gaatje houden, zo komt dat gaatje iets meer in het midden.
De specialisten zullen ongetwijfeld tegen vanavond reageren :)
 
Hallo Wil.
Leuk dat je de Batavia bouwt, de kanon poorten zijn aan de achterkant dicht.
Zie bijgevoegde foto.IMG_2315.jpg
Ook mijn verslag is op dit forum aanwezig.
Groet Arjen.
 
Stephan en Arjen bedankt voor jullie feedback. Ik zie wat er verkeerd is gegaan. De zijwanden moeten anders om staan, dan sluit het wel aan.
Het modelletje heb ik al aangepast en het sluit nu.
Toch fijn dat er een forum is waar je je problemen neer kunt leggen.
 
Vandaag was de scheepswerf open en heb daar dankbaar gebruik van gemaakt. Hier een kleine update.
Nadat ik wist hoe de geschutpoorten in elkaar gezet moesten worden heb deze 22 keer gemaakt, en daarna zwart geschilderd van binnen en toen geplaatst.
IMG_4548.jpeg


Hierna heb ik het eerste dek in onderdelen pasklaar gemaakt en gemonteerd. En daarna begonnen met het beplanken van het dek, vanuit het midden. Dus eerst maar de ruimte voor, tussen er na, de luiken op maat gemaakt en gelijmd. Ook de verstevigde latten langs de luiken al aangebracht.
IMG_4546.jpeg


IMG_4547.jpeg


Ik ga nu de overige beplanking doen, niet zoals het in het bouwverslag staat, lange lengtes, maar steeds lengtes van 6 cm, wat in werkelijkheid neerkomt op 4, 32 mtr. Lijkt me al redelijk lang voor een plank, misschien is zelfs 5 cm (3,60 mtr.) nog wel beter. Moet er nog maar eens een nachtje over slapen.
 
Mooi, 'out of the box' denken houd ik wel van. Toch zou ik voor het volgende dek, of voor andere dingen, wat verder doorzoeken. Over dit soort dingen is heel veel te vinden bij de HMS victory, het oudste oorlogsschip dat nog bestaat, of de vasa. De victory heeft omgerekend in 1:72 een lengte van planken van 91 mm. Nu is de victory een Engels schip, en die legden hun dekken in een vast patroon, met elke plank een vaste maat. Dat was bij de Nederlandse schepen niet, die benutten elk stuk hout optimaal, en daar was het dek een rommeltje, met verschillende lengtes en zonder patroon. Ik hoop dat het duidelijk is aangezien ik totaal niet kan uitleggen:stout:
 
De victory heeft omgerekend in 1:72 een lengte van planken van 91 mm
Sta me toe je te verbeteren Rijk: bij de Victory werden planken van 30 voet, dat is ongeveer 9 meter, of op schaal 12,5 cm gebruikt (bron C.N. Longridge, Tha Anatomy of Nelson's Ships).

Daarom vind ik persoonlijk latjes van 5 cm (3,6mtr) eerder aan de korte kant, maar ik had niet gereageerd omdat ik niet weet wat de beschikbare planklengtes waren in het begin van de 17e eeuw in Holland. Ik weet alleen dat de Hollanders planken in diverse lengten en breedten moesten gebruiken, waarschijnlijk omdat eikenhout schaarser was in onze lage landen.
 
Back
Top