Vikingschip

Knap dat je hier een knoop van hebt kunnen maken Jan, want volgens mij is dat allemaal heel erg klein.
 
Update 11
De stagen zij opnieuw bevestigd en nu op de correcte manier.

full


Links ziet u hoe het was. Een strop door de scheepswand heen die niet meer los kan. Tussen het blok en de stag zit maar één lus van een dun touwtje die de zwaardere stag moet spannen. Lijkt me ook niet correct. Rechts de nieuwe situatie. Het blok zit met een strop door de wand heen en aan de buitenkant geborgd met een spie. (5mm van een 1x1 lat) Het schild wat hier moet zitten kan er niet meer voorlangs en komt wat hoger te zitten.

full


Het verbinden van het blok aan de stag. In het oog van de stag zit een spie van 1x1mm. Hier nog iets te lang, wordt later als alles vastzit en is geborgd wat afgeknipt.
Links de ene helft en rechts de beide helften.
Ik had eerst alle stagen losgemaakt en toen deze twee weer op de goede manier vastgezet. Ik bleek echter de mast ruim 1 cm uit het lood te hebben getrokken. (beginnersfout héhé) Dus opnieuw maar eerst de mast met een hulpstag stevig vast rechtop gezet.
Hoe vaak ik die blokken heb vastgezet ondertussen weet ik niet meer, maar vaak.

full


Een overzichtsfoto van het achterdek.

De onderhoeken van het zeil heb ik nu ook met uitzetstokken (hebben die ook een officiele naam?) wijd gezet. Ook is goed te zien dat de rekken met roeispanen de stagen niet in de weg zitten. Met de oude bevestiging van de stagen was dat wel zo.Ik heb ook een stel roeiriemen ingestoken om te laten zien dat dat ook kan.

full

En een vooraanzicht.
 
Laatst bewerkt:
Mooi schip Jan. Vraag: is het anker origineel? Ik meen ooit gelezen te hebben dat vikingschepen een stuk steen aan een touw hadden als anker.
 
Hans,
Misschien werkt een flinke steen ook, maar dit anker, met ketting, zat in het pakket.
In het boek "Wikingerschiffe" kom ik helemaal niets tegen over ankers. Dat geeft dus wel te denken.
Ook internet geeft niets hierover.
 
Update 12
Ja een nieuw anker dus.
Het eerste voorbeeld leek me het makkelijkst te maken. Ik begreep eerst niet wat dat grijze was tussen de stokken. Troep. Zou ik weglaten. Tot ik me realiseerde dat het anker dan geheel van hout zou zijn. Dat blijft drijven dan hé. En dat is nou juist niet de bedoeling van een anker. Dat grijze spul is denk ik lood of zo, ter verzwaring. Nou ik ga nu even niet lood gieten.
Dus de tweede optie. Steentje zoeken en een paar stokjes/latjes en klaar.

full

Dat ziet er dan zo uit op het model. Flinke kei hé. Gooi je die met één of twee man overboord?

Na even rekenen weegt die kei ongeveer 800kg. Zelfs met twee of drie viking-mannetjesputters gaat dat ze niet lukken.
Kleiner dus.

full


Volgende poging. Hier even alles naast elkaar voor de verhoudingen. De kleine steen weegt ongeveer 100kg. Dat moet lukken om met twee man overboord te krijgen.
En dan ziet het er zo uit op het model.

full

Hij moet nog wel even zijn touw netjes oprollen.
 
Laatst bewerkt:
Jan, het is knap wat je allemaal weer uit de kast tovert:wavemaar is de verhouding kei en hoogte van het hout nog wel Okee? ;)
Zie het alsjeblieft niet als kritiek maar puur uit interesse:)
Vooral als je naar de eerste afbeelding van het “steen- anker” model kijkt en ook in verhouding met de Viking....
 
Ja, ik vond het houten geraamte om de steen wel wat hoog maar ik kon geen tak vinden die zich splitste, zoals het voorbeeld. Daarom moest ik rechte latten gebruiken en komen dan hoger uit. Misschien hebben ze dat vroeger ook wel eens zo gedaan. Het gaat meer om het idee.
 
Ik denk toch dat men een ijzer anker gebruikte. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vikingschip in de 10 eeuw was het heel normaal dat ijzer gebruikt werd als anker. De oude Grieken gebruikte al ijzer als anker evenals de Romeinen. Stenen ankers werden door culturen gebruikt die niet de beschikking hadden over ijzer of de bewerking daarvan. En de Vikingen konden goed smeden.
Wel denk ik dat hun anker een samengesteld hakenanker was.
 
Stephan, Het zou kunnen, maar ja wie weet het zeker? Ik vind zo'n stenen anker eigenlijk veel leuker dan een standaard anker. Ik vind het niet misstaan.
 
Back
Top