Vikingschip

Bedankt Jan.

De filmpjes zijn inderdaad meer een 'how not to', met een overmatige hoeveelheid geleuter, ik kan niet naar zoiets kijken en luisteren, ik ben er doorheen geskipt...
Momenteel heb ik het nog te druk met andere zaken, het afbouwen van het Skuldelev model staat op de planning.

Groeten, Jan.
 
Nee, ik kreeg dit bouwpakket 40 jaar geleden, nog geen forum (en geen internet, voor mij).

Groeten, Jan.
 
Laatst bewerkt:
Update 3
We zijn weer wat verder. De beplanking zit erop.
De laatste gang was wat anders want die overlapt niet maar ligt tegen de vorige aan. En beide gangen zijn maar 0,6 mm dik. En kieren zijn niet toegestaan.
Het lukte me niet om geheel kiervrij te zijn, maar het scheelde niet veel. Kiertjes zijn met houtpasta gevuld.

full

Foto: Laatste gang tegen de vorige aan.

Ook aan de binnenkant wat dichtgestopt.
full

Foto: Kiertjes aan de binnenkant ook dicht gestopt.

full

Foto: Van boven gezien.

full

Foto: Spanten van binnen gezien.

Hier komt het dek op te liggen dat wordt beplankt. Maar de zijkanten blijven zo. Ook die triplex koppen van de spanten. Flink verven is dan wel een vereiste. Ook de zijkanten blijven zo zichtbaar.
Ik heb er voor gekozen om de zijkanten en de spantkoppen te beplanken met mahonie latjes.
Vind ik mooier dan triplex en het heeft het voordeel dat de wand wat dikker wordt als er gaten voor de roeiriemen in moeten worden geboord.

full

Foto: De wand en spanten zien er nu zo uit. Dek ligt er nog los in.

Het gat in het dek is omdat ik er een luik in wil maken om de binnenkant nog iets zichtbaar te laten zijn. En tenslotte zal hier wel wat vracht of zo in gezeten hebben.
De zijwand bestaat nu aan de binnenkant uit drie laten en aan de buitenkant uit één plank. Dat zal wel niet historisch correct zijn. Jammer dan.
Verder nog een probleempje aan de stevens opgelost. Na het vastzetten van de gangen kwamen ze bij de stevens niet goed uit. Met een scherp mesje is dit opgelost. De buitenste rand van de stevens was origineel voorzien van houtsnijwerk. Helaas voorziet Amati daar niet in en mijn handvaardigheid voorziet daar ook niet in. Wel ga ik die stevens ook voorzien van mahonie latjes. Ik wil geen triplex meer zien.

full

Foto: Rechts: Eind van de gangen na het vastzetten en links na het hanteren van een scherp mes.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 4
Deze week heb ik het dek beplankt.

full


In de boorden zijn op gelijke afstanden de gaten geboord voor de riemen.

full


Aan de buitenkant zijn boven de gaten klossen gelijmd om daarlangs een lijst te plaatsen zodat tussen de scheepswand en die lijst de schilden kunnen worden geplaatst.

full

Foto: Klossen boven de gaten.

De afstand tussen de gaten is niet overal precies gelijk. Scheelt 1 a 2 mm of zo. Maar dat is genoeg om de schilden er niet tussen te laten passen. Daarom heb ik de klossen iets t.o.v. De gaten moeten verplaatsen, want anders kan het schild er niet tussen.

full

Foto: De schilden.

Op internet zie je de wildste patronen geschilderd op de schilden. Ik heb geen idee hoe realistisch dit is. Ik heb me beperkt tot twee patronen. Ik neem aan dat het patroon, net als bij Schotse clans, iets weergeeft van de stam waartoe men behoorde. Dit schip bevat dus manschappen van twee stammen, denk ik zo.

full

Foto: Lijst langs de buitenkant met twee schilden ertussen.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 5
Deze week heb ik wat klein spul gemaakt. 24 roeiriemen en de ra met een lus waarmee het langs de mast glijdt. Ook de mastvoet (van metaal, kant en klaar in pakket) geplaatst.

full

Foto: Roeiriemen en ra met glijlus op het dek.

full

Foto: Detail van de lus aan de ra. Touweindjes moeten nog worden afgeknipt.

In het pakket zat niets om een standaard van te maken. Heb ik dus zelf gemaakt van een mahony plankje. Moet nog iets bedenken voor een naamplaatje.

full

Foto: Model op standaard

full

Foto: binnenkant voorzien van enkele klampen voor beleggen van de tuigage.

De stevens, van triplex, zijn beplankt met mahony.

full

Foto: Met mahony beplankte stevens. Links bakboord achtersteven en rechts stuurboord van voorsteven. Hier komt nog een drakenkop op.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 6
De afgelopen dagen heb ik het zeil gemaakt.
Eerst het witte katoen geverfd met rode textielverf. Vond ik leuker dan “thee-bruin”. Is trouwens realistischer omdat vikingschepen vaak worden afgebeeld met rood/witte zeilen. Om banen te maken vond ik iets te lastig.
Op de afbeelding in de bouwbeschrijving is het zeil voorzien van kruislings geplaatste banen.
Die heb ik wel aangebracht.
Die banen heb ik gesneden uit een stuk zeil dat met verdunde houtlijm eerst is ingesmeerd. Tegen het rafelen. De banen zijn 2,5 mm breed.
Om ze netjes kruislings op gelijke afstanden op het zeil te lijmen heb ik de lijnen op een stuk papier getekend.

full

Foto: Hulpmiddel om banen netjes op het zeil te lijmen.

Nadat de banen erop zaten heb ik de zoom dubbelgevouwen en vastgelijmd.

full

Foto: Zeil met banen

Hier is het lijk omheen genaaid.
Het resultaat provisorisch even op het model gehangen.

full

Foto: Zeil op het model. Met tegenlicht zijn de banen goed zichtbaar.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Ik vind het ook wel wat hebben, maar moet wel even wennen aan de rode kleur. Netjes gemaakt overigens het zeil:thumbsup:
 
Dat rood niet onbekend is bij vikingschepen zie je als je googelt op "Vikingschepen"

full


Maar hoe je die banen (1,5 cm op schaal) zou moeten maken zou ik niet weten. Misschien ga ik ooit dat nog wel eens proberen maar nu niet.
 
Laatst bewerkt:
Interessant bouwverslag en ook erg fraai gebouwd! Jammer dat het op deze schaal moeilijk zal worden om passende figuren te vinden . Op de lagere school leerden we vroeger over de verwoesting van Dorestad door de Vikingen. Ik kwam er onlangs achter dat dit een mythe is en de Noormannen überhaupt nooit in Nederland geweest zijn :

https://www.noviomagus.info/noormann.htm

Groet,

Arjan
 
Als je de rood-witte banen wilt maken Jan, (ooit in de toekomst) dan is volgens mij de beste manier om de banen apart te maken en ze dan met houtlijm aan elkaar lijmen. Soms worden vlaggen van doek op de zelfde manier gemaakt. Is natuurlijk een geduld werkje, maar wel goed te doen.
 
Update 7
Ik kon het niet laten om te proberen een zeil te maken met rood/witte banen.
Eerst geprobeerd om twee stroken met een zigzagsteek op de naaimachine aan elkaar te naaien. Nou dat is niet mijn ding. En de zigzagsteek is te opvallend dus storend.
Toen geprobeerd aan elkaar te lijmen, zoals Piet voorstelde. Dat ging beter.
Ik heb dat als volgt gedaan.
Eerst de stukken rode en witte doek met verdunde houtlijm ingesmeerd. Het werd daardoor stijver en afzonderlijke draden tarnen niet meer. Je kan het dan ook langs een lineaal heel scherp afsnijden.

full

Foto: Manier van stroken lijmen.

Ik heb een stalen lineaal op een strook (2cm) doek gelegd zo dat er 1 mm uitstak. Dat strookje doek met een injectiespuit voorzien van normale houtlijm en de andere strook doek in die lijmstrip gedrukt.
Dat bleef prima zitten.
En zo alle stroken aan elkaar gezet.
Dat leidde tot het volgende resultaat.

full

Foto: Nieuw rood/witte zeil provisorisch even op het model gezet voor het andere zeil.

Nu nog de rand afwerken en lijk eraan naaien en zeil vervangen. Het oude zeil kan als een pakketje op het model blijven liggen als reserve zeil.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Nou Jan das een knap stukkie werk:thumbsup::thumbsup::worship:
Begrijp ik dit goed is er maar 1 mm overlap????
Gr Koos.
 
Als je mijn keuze vraagt, toch de rood/witte... Ziet er erg netjes uit en past ook. Al is dat mss meer conform het idee dat we hebben van viking schepen.
 
Back
Top