svenson channy

Na verschillende schuim vliegtuigjes vond ik het zelf tijd worden om een houten vliegtuig te bouwen. Daar heb ik absoluut geen ervaring in.
Hier op het forum zijn veel ervaren bouwers heb ik gemerkt dus tips zijn zeker welkom. Waarschijnlijk zal ik onderweg wel wat vragen hebben. Iets wat voor een ervaren bouwer vanzelfsprekend is zal voor mij mogelijks een openbaring zijn.
Waarom dit vliegtuig? Ik had voor mijzelf uitgemaakt dat het een svenson moest zijn, bij voorkeur niet te groot of ingewikkeld. Na een zoektocht op outerzone kwam ik op de channy uit.
https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=6172
hierbij een foto die op outerzone staat.

6172.jpg


Om het mijzelf voor de eerste keer niet te moeilijk te maken kocht ik een shortkit.
https://www.carambamodels.com/joomla/fr/semi-kits/svenson-revival/228-channy-fr
foto van carambamodels
photokitchanny.JPG


Wat heb ik verder gedaan als voorbereiding...
Ik heb het bouwplan bekeken, de bouwbeschrijving gelezen en daarna nog eens gelezen, nog eens naar het plan gekeken,...en dan nog een paar keer oven en weer. Omdat ik in de club enkel met electro mag vliegen moeten er een paar dingen aangepast worden. Dit hebben we op de club ook al eens bekeken op het plan dus dat komt wel goed.

Verder heb ik een scan genomen van de onderdelen uit de shortkit. Wie weet komt dit ooit nog van pas.

Als electro setup zou een combinatie zoals in een ripmax wot foamE zit of iets gelijkaardigs geschikt zijn. Maar daar ben ik nog niet helemaal uit...

Ik heb mijn werktafel klaargemaakt. Ik had hier op het forum verschillende mogelijkheden gelezen. Het werkblad van mijn tafel was al met kruk bekleed maar ik heb er nog een paar lagen boven gedaan.

Er is geen deadline maar eens op een zonnige zomerdag een eerste vlucht doen zou leuk zijn. 2022 of 2023 dat zien we dan wel :)

Tot zover mijn voorbereiding. Vandaag heb ik een aantal balsa plankjes versneden tot balsa latten. Als het goed is zijn nu bijna alle onderdelen om het vliegtuig te bouwen aanwezig. In de bouwbeschrijving beginnen ze met de romp. Maar omdat ik zonder ervaring start ben ik begonnen met de horizontale stabilizator. Voor het gemak heb ik dit deel uit het plan gesneden een huishoudfolie erover en op het werkblad vastgezet. De geschikte latten gezocht, ongeveer op maat gemaakt en dan passen vastzetten, hier en daar wat bijwerken en dan met witte houtlijm vastgezet. Ik ben benieuwd.

upload_2022-4-3_21-49-54.png
 
Tip: in plaats van de tekening afdekken met keukenfolie, kan je dat doen met brede transparante tape. Kost bijna niks, is steviger, zit strak, en je hoeft niet de hele tekening af te dekken maar alleen waar lijmnaden zitten, bijv. tapestroken waar de vleugelliggers komen.
Succes!
 
Maar die tape krijg je er niet meer af, dat lijkt me ook niet fijn als je je tekening nog wilt bewaren.

Ik gebruik geen keukenfolie, maar transparante folie (kantoorartikelen / inpakpapier). Die is wat vlakker en makkelijker uit te rollen. Plakt ook niet aan elkaar zoals huishoudfolie. Gewoon met paar speldjes vastzetten op de hoeken over je tekening en je kan hem zelfs hergebruiken voor meerdere tekeningen want de (hout)lijm blijft niet plakken!
 
Je kan de tekening toch oprollen/vouwen met tape en al?
 
Dat kan, ik vind het zelf niet prettig, tape vast op je tekening. Maar het is inderaad een optie. Als je kiest voor losse folie is transparante inpakfolie in ieder geval een wat betere keus dan huishoudfolie.
 
Als we het toch over beschermfolie voor je tekening hebben. Wat heel prettig werkt is de inpakfolie vd Action. Dit is een wat dikkere folie zoals bloemisten die ook gebruiken. Deze is een beetje statisch dus als je die op je tekening legt en aanwrijft dan plakt hij bijna van zelf en ligt mooi vlak op de tekening
 
Yes, die bedoelde ik inderdaad :-). Dat statische is ook fijn (die van de Bruna en de Action zijn vrijwel gelijk vwb eigenschappen, maar wilde geen reclame maken dus dacht ik noem het "kantoorartikelen")
 
Ik onthoud folie uit de action.

De stabilo is klaar. Ik neem hem binnenkort eens mee naar de club om te laten inspecteren en te bekijken als dit zal voldoen.

upload_2022-4-4_17-19-40.png


Deze middag heb ik de eerste flank gemaakt.
Wat is de gebruikelijke manier om de schuine verstevigingen te maken? Ik vermoed dat er een handigere manier is dan hoe ik het deed.
Ik presenteer het stukje en snijd dan net iets te groot. Schuur dan tot het past.
En hoe precies moet dit zijn? Ik veronderstel hoe beter het past hoe steviger het is.

upload_2022-4-4_17-15-50.png


Mijn werkvolgorde:
Ik speld de onderdelen vast zonder lijm. Schuur hier en daar nog een beetje tot alles zo goed mogelijk aansluit.
Daarna heb ikhet uiterst linker groot flankdeel van lijm voorzien en terug vastgespeld. Daarna heb ik het uiterst rechtse flankdeel van lijm voorzien en terug vastgezet.
Dan heb ik hetzelfde gedaan met het bovenste stuk flank. Daarna de schuine verstevigingen. De 2 Langere balken heb ik nooit losgemaakt.

De verticale stabilo...
upload_2022-4-4_17-26-58.png

De werkvolgorde... alles uitsnijden, passend maken en vastspelden.
De verticale balken zijn nooit los geweest, de horizontale heb ik van lijm voorzien en alles goed vastgezet.

Hoe moet ik de verticale streep op het richtingsroer interpreteren?
Is dit de "breuklijn" vanwaar het richtigsoer begint te versmallen?

upload_2022-4-4_17-29-55.png


Al met al een productieve namiddag.
 
Als ik het zo bekijk gaat het hartstikke goed!

Op maat schuren gaat prima met balsa, ineens goed snijden is natuurlijk sneller, maar is best lastig. Houden zo!
Een strakke passing geeft een sterker resultaat.
Ik denk dat je de spijker op de kop slaat, vanaf de stippellijn schuim schuren tot een mooi scherp richtingsroer.

Bouwt lekker hè, met dat getik tegen de ramen[emoji1787]
 
Dat schiet lekker op, en je aanpak is prima! Ik snijd de onderdelen eerst los over tekening, wel zo goed mogelijk passend al, en schuur dan nog bij indien nodig om het perfect passend te krijgen. Bij dergelijke onderdelen ga ik niet voor te veel overmaat bij het snijden, maar verder is je aanpak top.
 
Bedankt voor de reacties. Ergens een terugkoppeling hebben is geruststellend en geeft vertrouwen om verder te doen.

De volgende stap in de bouwbeschrijving is een 2de flank maken. Er staat, bouw een tweede flank boven op de eertse met tussenlegging van een blad cellofaan.
En zo geschiedde. Op deze foto niet te beoordelen maar geloof mij maar dit zijn 2 flanken op elkaar.
upload_2022-4-6_12-25-6.png


De zwarte randen uit de gleuven moet ik nog opschuren. De andere randen heb ik geschuurd zoals op de foto te zien is. Hopelijk is dit voldoende want zo heb ik ze wel gelijmd.
upload_2022-4-6_12-30-50.png


De verticale stabilo is klaar. Het richtingsroer moet ik nog schuin schuren.
Wat is daar de meest gangbare manier? Ik had in gedachten, op de koppen de vorm aftekenen en dan schuren wat er weg moet.
Dan een vel schuurpapier (korrel 22 of iets in de buurt ) op een vlakke plaat leggen en met het richtingsroer schuren/bewegen.

upload_2022-4-6_12-32-42.png
 

Bijlagen

  • upload_2022-4-6_12-34-7.png
    upload_2022-4-6_12-34-7.png
    648,3 KB · Weergaven: 131
Ikzelf zou geloof ik het roertje waar niet geschuurd word afplakken met tape, (dan kun je niet tever schuren)en dan op de kop van het roertje aftekenen hoever je moet.

Ik denk dat je beter het plankje met schuurpapier kan gaan bewegen. Het roer kun je dan mooi vlak op de bank laten liggen.

Eerlijk gezegd doe ik zulke dingen op gevoel. Schuren, kijken, schuren enz.....

Korrel 100 gaat al prima met balsa, grof zat
 
Ik dacht al.....de zuiderburen zullen wel een andere korrel maat hanteren....[emoji1787]
 
Ziet er zeker erg netjes uit zo. Voor het richtingroer doen zoals Arnold al aangeeft, beetje volgens tekening en naar gevoel. Wanneer het aardig lijkt is het prima.
 
Gisteren heb ik de verstevigingsbalken gelijmd. Volgens de beschrijving moeten die goed zitten omdat ze dienen als referentie voor de spanten. Het voordeel van de shortkit is dat ik de spanten kon gebruiken als referentie voor de balken. Goed opgelet dat ik een linker en rechterflank heb.

De spanten zitten enkel los om de positie van de balk te bepalen. Dit deed ik zo op beide stukken.
upload_2022-4-7_11-56-24.png


Alles mag een nachtje blijven staan met wat gewicht erop.
upload_2022-4-7_11-58-29.png


Zoals je helemaal rechts kan zien is mijn vrouw zo lief geweest om ook een rol folie uit de action mee te brengen.

Het richtingsroer is geschuurd. Het was een goede tip om het niet te schuren gedeelte af te plakken. Ik heb geen idee hoe scherp het richtingsroer moet zijn. Ik neem het zondag eens mee naar de club om daar te laten beoordelen.

upload_2022-4-7_12-1-29.png


In de bouwbeschrijving staat dat de spanten bestaan uit 1 deel triplex en 1 deel balse tegen elkaar gelijmd. In de legende staat dat de diktes van de platen 1.5mm zijn.
De spanten in de shortkit zijn gewoon 3mm dik. Vermoedelijk zal dit dan iets zwaarder en iets steviger zijn. Ik ga ervan uit dat dit geen enkel probleem is.
 
De spanten zitten op hun plaats. Bij het passen merkte ik gelukkig nog een mogelijks probleem op.
Her 1ste spant zat niet helemaal op zijn plaats. Gisteren had ik de spanten erin gezet om de versteviging te lijmen. De versteviging zijn rechte latten. het 2de en 3de spant zitten met 2 tabjes in de flank dus die zitten zeker goed. Ik had het eerste spant over de versteviging gezet en ook dit klopte. Waar ik niet op gelet had was dat de tabjes ook mooi in de uitsparing van de flank zaten. Dat was dus niet het geval. Er was aan beide kanten een opening van ongeveer 2mm. De onderkant kwam wel mooi gelijk met de flank maar daar moet later nog een plaat over.
Ik heb een stukje van de versteviging weggenomen zodat het spant mooi op zijn plaats in de flank past. Er zit nu een openingin van ongeveer 2mm tussen de versteviging en het spant. Niet echt een probleem. Ik ben blij dat ik het gezien heb voor ik alles gelijmd heb.

Om het spant op zijn plaats te krijgen heb ik dus de versteviging iets versmald. De rode lijn is nu een kleine opening. Eventueel kan ik er nog een dikke splinter inlijmen.
upload_2022-4-8_12-24-45.png


De bouwbeschrijving zegt nu om eerst de versteviging en de vleugelsteun te lijmen en daarna de spanten. Ik heb het in de andere volgorde gedaan.

Eerst heb ik ze tegen 1 kant gelijmd en er goed op gelet dat ze haaks op de flank staan. De spelden zitten daar om ze op hun plaats te houden.

upload_2022-4-8_12-15-24.png


Na een half uurtje heb ik de ander flank erop gelijmd. Ik heb er wel een paar gewichten op gezet. Maar ik wou er niet teveel opzetten. Ik wou niet riskeren dat het boeltje shuin zou zakken.

upload_2022-4-8_12-19-6.png


Volgende stap de rechtstaande versteviging van de cabine en de vleugelsteun. Eerst heb ik de versteviging gelijmd. Dan alle contactvlakken voor de vleugelsteun vlak geschuurd. Dan alles van lijm voorzien. Alles mooi aangespannen, niet te hard zodat er niets kromtrekt maar genoeg om wat druk te creeeren.

upload_2022-4-8_12-29-4.png


Er moeten nog 2 spanten gelijmd worden achteraan. Omdat de flanken dichterbij elkaar komen staat het spant niet meer haaks op de flank.
Ik ben van plan om de spanten wat te schuren zodat deze ongeveer dezelfde hoek hebben. OF is dat overdreven en niet nodig?

upload_2022-4-8_12-34-13.png

zoals je zit is de spant 90° en lopen de flanken al schuin. Het spant zit hier trouwens niet op de goede plaats, dit was enkel voor de foto.
 
Back
Top