Sovereign of the Seas door Rvbicon

Hoi iedereen,


Ik volg hier al een tijdje jullie boeiende topics en heb me al ietwat verdiept in het ruime aanbod aan beschikbare informatie & tips mbt de houten scheepsbouw.

Ik start binnenkort met de bouw van de HMS Sovereign of the Seas van DeAgostini - ja, nog eentje die zich heeft laten verlei(ij?)den ( hopelijk blijft het bij een korte ei…) - en jullie advies volgend, ga ik ook een bouwverslag starten en posten, in de hoop dat jullie experts mee een oogje in het zeil houden en ik tijdens de bouw een beetje kan terugvallen op jullie adviezen en kritisch oog. Heb geen aquarium, kan dus niets doen met een scheepswrak, bedoeling is dat ik iets deftigs bouw.

Dus wordt het nu tijd me even voor te stellen: mijn naam is Siegfried (Profielnaam: Rvbicon) ben 47 en woon in het noorden van de provincie Antwerpen. Ik werk bij een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in het technisch beheer van zeeschepen (bulk carriers). Een van m’n hobbies is het oude Rome vandaar de profielnaam en passende afbeelding. Ik heb vroeger lange tijd aan modelbouw gedaan, maar alles uit plastic. Het grootste dat ik ooit gebouwd heb, was de space shuttle.

Ik ben om de een of andere reden altijd al gefacineerd geweest in de 17e eeuwse zeilschepen, waarschijnlijk te veel Errol Flynn films gezien als kind.

Toen ik als jonge twintiger op vakantie was in Spanje, zag ik het schaalmodel van de San Felipe en was ik meteen “verkocht”.

Ik heb toen het bouwpaket (schaal 1/75) gekocht bij een modelbouwwinkel in Antwerpen maar helaas bij gebrek aan techniek en kennis er nooit echt aan begonnen. Een goede 10 jaar geleden zag ik dan een reportage op TV over de modelbouw industrie in Mauritius waar ze scheepsmodellen aan de lopende band maken voor export,. Na wat Gegoogle heb ik dan de San Felipe 1/75 museumkwaliteit gevonden in de USA en ook gekocht. Voor 700 USD.


Na het zien van het aanbod van DeAgostini is de microbe echter terug opgewakkerd. Met de getailleerde handleiding en de vele informatie en fora beschikbaar op het internet, heb ik er nu wel het volste vertrouwen in en ook echt zin om met deze uitdaging van start te gaan. Als dit project tot een mooi einde komt, kan ik misschien toch nog m’n eigen San Felipe bouwen…


Ik ben op sommige vlakken nogal een Pietje Precies, wat voor deze hobby weliswaar niet zo slecht is maar toch, ik durf hierdoor al wel eens langer over iets doen dan normaal vermits ik zit te twijfelen en piekeren over de juiste aanpak.


Ik heb al direct een vraag. Het boeggedeelte van de valse kiel en het (eerste) voorste schot zijn ietwat krom, het voorste schot het meeste, dat steekt 4 mm omhoog als ik het plat leg.

Nu las ik dat je ofwel zelf een nieuwe kan maken of kan proberen ze terug vlak te krijgen door nat te maken en een dag lang op een vlakke ondergrond te leggen met gewicht er bovenop. Hoe lang mag ik dat stuk in water weken en op welke temperatuur alvorens het tussen twee rechte planken te steken met gewichten erop?
 
Omdat het een triplex is en je niet weet hoe goed de lijm zich houdt in eerste instantie niet te lang. Proefondervindelijk uitzoeken is het beste denk ik.

En bij de opbouw van de spantconstructie kun je altijd extra latten plaatsen voor het verkrijgen van een rechte kiel.

En ben je geïnteresseerd in 17e eeuwse schepen? Kijk eens hier: www.kolderstok.com:)
 
Welkom hier Siegfried, je kunt ook Agostini bellen en als je en abonnement hebt sturen ze redelijk vlot een vervanging.
Intussen kun je wat om frutselen met die kromme delen.
Heb je geen abonnement, dan kun je je leverancier vragen.
 
Welkom siegfried,
Ik bouw ook de SotS, en heb ook zoals Peter verteld gewoon dea een mailtje gestuurd toen een van mijn spanten krom was. Had binnen een week een nieuwe binnen.
Succes met de bouw
 
Hoi iedereen,

Bedankt voor de verwelkoming en de adviezen :)
Ik zal eens zien wat ik met die kromme delen kan doen, en tevens eens horen bij Agostini of ze deze nog willen vervangen... 'k heb ze namelijk al een hele tijd.
Ik heb eerst verzameld alvorens te beginnen, bij ontvangst heb ik wel telkens nagekeken of alles volledig was er er niets stuk was, maar er verder niet over nagedacht om ook te controleren of er geen afwijkingen zijn.
Peter en Rob, ik volg jullie al een tijdje, en heb al veel bijgeleerd uit jullie bouwverslagen, ik blijf jullie zeker volgen tot het eindresultaat.
Bedankt voor de link Hans, ziet er heel mooi uit.
 
Vakantie hebben en ziek vallen, echt geen aanrader...
Met een paar weken vertraging eindelijk terug de start kunnen aanvatten.
Ik ben al eerste begonnen met het maken van de assemblagemal (bouwplank).
836.jpg


uitgelijnd met de metalen lat.
837.jpg



838.jpg


En dan de kiel er in geplaatst. Klemt er strak in en mooi uitgelijnd (kiel is nog niet gelijmd).
839.jpg

844.jpg


Ik heb de handleiding van DeA gevolgd en de metalen hoeken genomen, wil hier alvast een tip geven voor de ander beginners: de hoeken die je in bij de bouwmarkt koopt zijn niet gegarandeerd 90°! Had het zelf te laat opgemerkt toen ik ze vastschroefde op de plank, de kiel zat los.... Heb ze terug moeten losmaken en rechten tot ze mooi 90° waren en de kiel goed geklemd zat.

Tevens nog een opmerking: in nummer 3 wordt het maken van de assemblagemal voor de SOTS (een kiel met vlakke onderzijde) beschreven, let echter op, de foto's komen niet overeen met de kiel van de SOTS zelf. Zou nochtans logisch zijn geweest.
Als je de boegsteun maakt zoals omschreven in de handleiding dat heb je een probleem vermits er een tijdelijke kielsteun is in de bouwkit en, als je de handleiding volgt, je al onmiddellijk met het voorste schot begint welke vooraan op het kiel boeggedeelte komt.
 
Ondertussen heb ik van DeA het nieuwe voorste schot (volledige deel 1 eigenlijk) gekregen vermits de spant krom stond.
Service is perfect. Nogmaals dank aan Peter en Rob voor deze tip.
Nu ik merk dat hout leeft. En als onervaren houtbewerker heb ik alvast een vraagje.
De nieuwe spant die ik heb gekregen heeft ook een kromming maar misschien is dat niet echt een punt...!???
Ik voeg een paar foto's bij ter verduidelijking:
Als ik de spant (voorste schot) plat leg, dan ligt ze niet volledig vlak.
831.jpg


Als ik de linker zijde plat druk, dan zie je dat ze rechts ietwat omhoog steekt.

832.jpg


Ze steekt dan ongeveer een 2mm hoog.
830.jpg


Ik kan de lat er volledig onder schuiven zonder enige frictie, zonder te wringen.

Misschien is dit niet echt een probleem maar wil toch jullie advies hieromtrend vragen, vermits de handleiding zegt dat de spanten haaks op de kiel moeten komen te staan. Trekt dit recht bij het lijmen en haaks plaatsen met lego blokjes?


835.jpg
 
De lego zorgt alleen voor een haakse verbinding tussen kiel en spant. Als je spanten op de kiel staan komt er waarschijnlijk ook een triplex dek in. Dat dek zal de spanten als het goed is de spanten ook op hun plaats houden. Als je dan nog afwijkingen constateert, dan kan je met extra klosjes tussen de spanten onderling het geheel nog verder uitlijnen.
 
Siegfried, wat Eagter zegt heeft hij vreselijk gelijk in.
Ik wil er nog wel aan toe voegen, dat je als de spanten in het raam geplakt zijn, er ook een paar tijdelijke huidplanken er op kunt zetten, waarmee je het spant mooi kunt uitlijnen.
En als ik jou was, dan zou ik wat balsa blokken in de boeg en kiel zetten, om je te helpen bij het beplanken.
Ik ben daar zelf te laat achter gekomen, om het uit te voeren. Maar het lijkt mij wel veel makkelijker om die moeilijke rondingen onder controle te houden.
OOk zou ik de spanten echt symmetrisch op de valse kiel plakken, en niet te veel op het hulpstuk te vertrouwen wat DEA je in een volgend deel laat maken.
 
Bedankt Peter en Erik voor jullie advies, zal deze zeker opvolgen.
Het hulpstuk van DEA ga ik niet gebruiken, ik ga het legobloksysteem toepassen en de spanten op deze manier mooi haaks bevestigen op de kiel.
Ik had het mooie verslag van Pietsan al gelezen hoe je het model het beste voorbereidt voor de 1e laag huidplanken.
Ik overweeg inderdaad ook om balsa hout te gebruiken als opvulling om achteraf makkelijker te kunnen beplanken.
Heb je enig idee wat de ideale dikte is van het balsa opvulhout? Ik heb een winkel vlakbij die ze in veschillende diktes verkoopt.
Ik ben ook nog op zoek naar informatie mbt houtprimer. In het officiële bouwverslag van de SotS op de website van Model Space schrijven ze om eerst een primer aan te brengen op het hout dat je wil schilderen. Heeft er iemand hierover advies?

Alvast bedankt.
 
ik heb myn hms victory gewoon gebeistst.

op schepen die je verf gebruik ik altyd universele grondverf, dan kan je waterbasis of terpetinebasis verf gebruiken.

ik koop het gewoon by de bouwmarrkt., flexa ofzo..

grt timberwolf
 
het makkelijkste is om balsahout aan te schaffen dat al bijna tussen twee spanten past zodat je niet teveel verlies hebt. De dikte moet zoveel zijn dat het enige sterkte heeft maar mag eigenlijk de hele ruimte tussen de spanten opvullen. Zie foto voor indruk.
 

Bijlagen

  • 100_0480.jpg
    100_0480.jpg
    71,8 KB · Weergaven: 320
Je kunt inderdaad gewone universele primer gebruiken, ik heb zelf een potje Aqua color basic van revel gekocht. daar doe ik nu ook al een hele tijd mee.
Zal voor het schilderen van de Sovereign zelf wel veel te weinig zijn schat ik.
 
Back
Top