Shipyard Papegojan

Enthousiast geworden door de bouwverslagen op dit forum heb ik gekeken naar verschillende modellen uit de VOC tijd. Ik heb de nodige ervaring met modelbouw van modernere radiografisch bestuurbare schepen en wil de overstap maken naar meer klassieke schepen. Het bouwen vind ik het leukst en het lijkt mij een hele uitdaging om met een 17 eeuws schip te beginnen.

Ik heb eerst maar verschillende boeken aangeschaft om inspiratie op te doen en te onderzoeken welk model ik het beste mee kan gaan beginnen. Een bouwdoos of toch maar een model geheel vanaf tekening bouwen? Ik zie nog wel op tegen de miniatuur ornamenten en figuren, daar zal ik eerst nog meer ervaring voor moeten krijgen. Dan maar beginnen met een model.

Op de Intermodellbau beurs in Dortmund kwam ik langs de stand van Shipyard, een Pools bedrijf met geweldige modellen geheel van Laser Karton. Er stond een volledige werf met een model van de “ Papegojan”. Ik straalde kennelijk uit dat ik belangstelling had en ik kreeg uitgebreid uitleg over de inhoud van de kit die heel volledig is. Alle onderdelen zijn laser gesneden, je hoeft dus niet meer te snijden of te knippen, zelfs de rompbekleding is voorbereid. Met een speciale beurskorting kreeg ik de werf er ook bij en heb ik mijn eerste klassieke model.

Op de beurs stond de Nederlandse versie van de “ Papegojan” , de Papegaai. Het is een Pinas die in Nederland is gebouwd en in 1624 verkocht aan Zweden. Ondanks het feit dat ik de nodige boeken heb, kan ik nergens iets vinden over het originele schip. Op internet kan ik geen informatie vinden over de periode dat dit schip voor Nederland heeft gevaren. Ik vraag mij ondertussen zelfs af of deze pinas onder Nederlandse vlag heeft gevaren? Als iemand hier iets over weet, dan hou ik mij graag aanbevolen?

Robert

IMG0049.jpg


IMG0043.jpg


IMG0050.jpg
 
@JanZMC

Bedankt voor de links, ik moet nog een beetje mijn Zweeds bijspijkeren ;)

Het vreemde is dat de schepen met de naam Papegaai op de site van VOCsite allemaal ver na 1624 hebben gevaren, terwijl de " Papgeojan" in 1623 is verkocht aan Zweden. Ik vermoed dat de "Papegojan" onder Nederlandse vlag een andere naam heeft gehad.

Ik blijf zoeken naar de oplossing.
 
Uit karton! Leuk. Een mooi schip ook.

En als je hem klaar hebt:

full


Vanaf de zomer verkrijgbaar.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen met de lasercut bouw van de Papegaai. Ik bouw de scheepswerf van dezelfde firma ook lasercut en alles past daarbij werkelijk perfect.

Veel succes met de bouw.

Andy

Ps Shipyard wordt in Nederland o.a. door Zeistbouwplaten.nl geleverd.
 
Mijn foto was weg, dus ik plaats hem hier nog maar een keer:
Batavia doos.jpg
 
Bedankt voor de reacties. Alvast begonnen met het doornemen van de bouwhandleiding. Die bestaat voor het grootste deel uit foto's, waardoor het heel duidelijk is wat er moet gebeuren en in welke volgorde. Via de aanwijzingen van JanZMC heb ik een mooie link gevonden met een historische beschrijving van de Papegojan.

http://abadonna.com.au/category/building-logs/

Nog steeds weet ik niet of hij echt onder Nederlandse vlag heeft gevaren of dat hij alleen in Nederland is gebouwd. Ik ga maar eens een berichtje sturen naar de fabrikant.

Nu eerst aan de slag met het opbouwen van de spanten.
 
IMG_0057.jpg
IMG_0061.jpg
IMG_0062.jpg

Het begin is er met de opbouw van de spanten. De pasvorm is geweldig goed en alle lasergesneden onderdelen passen perfect in elkaar. Voordat ik verder kan gaan met de spanten en de romp moeten de eerste dekdelen geplaatst worden. De kleur van het dek wordt met de bijgeleverde verven zelf gemixt. Ik ben niet helemaal tevreden met de voorgestelde verhoudingen uit de handleiding. Daarom heb ik zelf een proef gedaan met een combinatie van Vallejo " Yellow Ochre" en daaroverheen olie verf met kleur 411. Deze laatste wrijf je er na aanbrengen weer licht af, waardoor een mooi gekeurd dek achterblijft. Het wijven zorgt ervoor dat het lijkt alsof er echt nerven in het hout zitten.
 
ziet er goed uit , ik heb ook meedere kartonbouw gedaan , en ben ook bezig om van twee schepen via de kartonbouw een houten boot te bouwen..

de uss Missouri, en de ss great eastern.

grt timberwolf
 
Een leuke site is dat van Shipyard. Kende ik nog niet. Ook die manier van kartonbouw niet. Ik heb er wat blokken besteld als proef. Kijken of het me bevalt. Op de foto ziet het er erg mooi uit.
 
Ja. Het gebruik van de site is wat apart.
Kies in home-page voor online shop, dan kategorien, kies een kategorie bijv blokken. Dan krijg je een lijst met beschikbare blokken en prijzen.
De prijs van blokken is ongeveer de helft als van houten blokken.
 
3 mm blokken - 40 st. € 3,30 - maar je moet ze nog wel zelf in elkaar zetten. Hmmm.
 
@TIMBERWOLF, mooie site inderdaad.

Ik ben erg enthousiast over de kwaliteit van het karton en de detaillering van de onderdelen. De blokken worden in drie lagen op elkaar geplakt. Daarvoor gebruik ik kittifix lijm, waarmee je nog even kunt schuiven na het aanbrengen en daarna transparant opdroogt.


IMG_0063 (1).jpg
 
Back
Top