Royal Caroline (koninklijk jacht uit 1749) schaal 1:47

Inmiddels ben ik begonnen aan de laatste mast van het model, de kruismast. Gisteren heel de middag een beetje kunnen werken met als resultaat dat de masttop de juiste vorm heeft gekregen, waarna ik de nommerstukken heb verlijmd en de zaling heb gemaakt (nog dry-fit),
JPG_9483_4994_bewerkt-1.jpg

De mast maakt een lichte hoek naar achteren, wat uiteraard ook de bedoeling is, staat natuurlijk nog los in het model,
JPG_9484_4995_bewerkt-1.jpg

Vandaag proberen de mars vorm te geven...
 
Laatst bewerkt:
Na de masten is het tijd om de stengen te maken en ik begin deze keer met de makkelijkste, de kruissteng, welke tevens de enige steng word voor de kruismast.
De hieling van de 3 marsstengen hebben een voor mij wat aparte constructie, omdat deze over het algemeen vierkant of 8-kantig worden gemaakt, maar op de Caroline word alleen het onderste stukje van de hieling vierkant gemaakt en de rest van de hieling blijft gewoon rond. Een foto van de constructie verduidelijkt mijn verhaal;

Op plaatje A is het vierkante gat te zien vóór de masttop bij de pijl, waar de hieling van de steng in moet passen. Op plaatje B heb ik eerst het onderste stuk van de steng vierkant gevijld, waarna ik met latjes van 1,5 mm dik de dikte heb aangepast en die daarna weer wat bij geschuurd heb tot de hieling perfect in het vierkante gat past(e). Plaatje C toont dat de onderkant van de hieling nu mooi in het vierkante gat past en het onderste plaatje toont de hele mast met steng (nog dry-fit)....

De steng is 5 mm dik en word nog taps geschuurd tot 3 mm aan de top.
My Collage_bewerkt-1.jpg
 
De 1e mast (respectievelijk de laatste), de kruismast is gereed:) Er moeten nog wel wat kleinigheden aan gebeuren zoals ringen in het ezelshoofd en misschien nog wat blokken, maar dat moet ik nog uitzoeken omdat de bouwbeschrijving daar alles behalve duidelijk over is. Ik heb een pdf met het originele tuigplan, dus daar kom ik wel uit.
JPG_9501_5008_bewerkt-1.jpg
JPG_9502_5009_bewerkt-1.jpg
 
Vandaag verder met de stengen van de grote mast. De marssteng is 6 mm dik rondhout en 180 mm lang, word nog afgeschuind naar 5 mm en de top word 4 mm. De bramsteng is rondhout van 4 mm en 153 mm lang en word afgeschuind tot 3 mm aan de top.

Het ezelshoofd is gemaakt van noten 10 x 5 mm (moet nog wat in vorm worden geschuurd). Ook hier weer het onderste deel van de hieling van de marssteng vierkant gemaakt en de zaling gemaakt die tussen de mars- en de bramsteng komt. De langszalings zijn gemaakt van noten latten van 4x3 mm en de dwarszalings van 3x2 mm.
JPG_9511_5014_bewerkt-1.jpg

De zaling maken was een behoorlijk pittig klusje omdat alle openingen perfect 4 mm moesten worden, dat was nog een heel gedoe....
JPG_9512_5015_bewerkt-1.jpg

Tevreden over het resultaat:)
 
Zo Piet, na een weekje afwezigheid zie ik dat er weer dagelijkse vooruitgang geboekt word, dus dat gaat dan gelukkig de goede kant op :thumbsup::thumbsup: en tja wat moet ik er nog van zeggen het lijkt als je het zo ziet allemaal zo makkelijk te gaan...... klasse hoor, laat ons maar stilletjes blijven genieten :):)
 
Zo Piet, na een weekje afwezigheid zie ik dat er weer dagelijkse vooruitgang geboekt word, dus dat gaat dan gelukkig de goede kant op :thumbsup::thumbsup: en tja wat moet ik er nog van zeggen het lijkt als je het zo ziet allemaal zo makkelijk te gaan...... klasse hoor, laat ons maar stilletjes blijven genieten :):)
Ik had je al een beetje gemist Koos;). Ik ben inderdaad weer iedere middag een paar uurtjes aan het werk aan de Caroline en dat het makkelijk lijkt, ik heb al eens gemeld dat een foto in een fractie van een seconde is gemaakt, maar het bouwen neemt toch echt wel wat meer tijd in beslag en er zitten best wel pittige dingetjes bij.... Bijv. ezelshoofden, marsen en zalings staan allemaal geen maten bij en moet ik dus opmeten van de tekening die 1:1 is, gelukkig heb ik inmiddels wat ervaring (en een goeie dosis geduld) dus kom ik wel uit, maar het is absoluut géén makkelijk model om te bouwen.
 
Gefeliciteerd Piet, op de vlag na heb je nu het hoogste punt bereikt en was het in die tijd niet gebruikelijk dat aan de bouwers van een schip dan een “oorlam” werd uitgedeeld.
Misschien klopt dat wel Adri, maar je bent ietsie pietsie te vroeg, want de mast staat nog niet, ik moet de stengen nog in vorm brengen, dus wellicht vanavond die 'oorlam' :)
 
Back
Top