Gaan we daar weer eens mee aan de puzzel. Al heb ik zo het vermoeden het het onderwaterschip en waterverplaatsing een te grote ingreep zal worden om dit goed uit te voeren. Maar we gaan hier natuurlijk wel even mee aan de slag om te zien of er iets verbeterd kan worden.
Verder even wat plaatjes over de bouwmethode in de 17e eeuw.
De methode is voor de kleinere schepen zoals gebouwd in 1600. Dit is volgens van Yk de basis waaruit boeg word opgebouwd, zo ook bij de grotere schepen die later gebouwd zouden worden.
Volgens deze tabel is het dus zoeken geblazen naar de juiste bollingen en de juiste bouwmethode. Zoals te zien worden hier allerlei maten aangegeven echter geen vermelding of dit Amsterdams is of anders??
Boeg opbouw zoals gebruikelijk in de periode 1700 tot 1800 ongeveer. Zoals hier te zien zijn er veel vullers gebruikt. Er word dan ook bij aangegeven dat er op deze wijze gewerkt moest worden ivm het hout wat men op voorraad heeft en de schepen worden steeds groter waardoor het niet meer mogelijk is om dit vanuit 2 of 3 delen op te bouwen. Scheepsbouw was toen al lopende band werk. Dit is de Amsterdams methode.
En dan de Zeeuwse methode vanuit de zelfde periode. Let hier wel op dat bovenstaande ook hier geldt.
Zoals goed te zien is, er wordt genoeg gepuzzeld. Daarbij moet ik dit dan ook nog eens als model neer gaan zetten. Daarin beeld je niet alles uit en zal hierdoor dan historisch correct willen bouwen maar ook nog haalbaar en zodat de techniek zichtbaar is. Dus het moet ook niet een rommeltje gaan worden. Te veel is ook niet goed. :-?