McRES Elevon

Een doorontwikkeling van de McRES. De oorspronkelijke variant https://www.modelbouwforum.nl/threads/mcres-v.275793/ stuurde met de downlets. Gewoon om eens te kijken of dat kon. Inmiddels weet ik dat het werkt, maar om nou te zeggen perfect..... Doellanden ging maar zeer matig en dat is jammer, want thermieken deed ze dan weer wel perfect. Beter dan veel conventionele RES kisten met een staart (aldus de ontwerper en bouwer ;-)
Het ging met name mis als je wat down moest geven om snelheid te maken. Dan kan ze plotsklaps 180 graden draaien en de andere kant op vliegen. Ergens overtrekt er dan wat bij de downlets, heb er niet precies de vinger op kunnen leggen.
Daarom over een andere boeg: Elevons. Een combinatie van elevator en aileron (hoogte en rol). Standaard bij vliegende vleugels. Wat blijft zijn de downlets (naar beneden wijzende winglets). Die blijken ook in praktijk effectief het 'haakeffect' te voorkomen.
Nu de downlets geen roer meer hebben, kunnen ze naar achter geschoven worden, een bekend en probaat middel tegen tip overtrek bij pijlvleugels. Ook is veel minder V-stelling nodig. De McRES origineel stuurde als een 2-asser (eerst gieren, dan rollen) en dat gaat alleen met voldoende V-stelling. McRES Elevon rolt direct.
Zo ziet het er dan uit in 3D.
upload_2023-5-10_23-14-0.png


En in 2D zo
Onderdelen.jpg


Laaste nieuws: er komt ook een electro F5L romp, maar eerst de zwever.
 
Laatst bewerkt:
Ik bouw mijn vleugels altijd op een aluminium koker: vlak en zonder torsie. De bouwstrips worden met spuitlijm op de koker gelijmd, de voeten van de ribben daar weer met secondelijm aan vast. Zo komt die pijnlijk nauwkeurig berekende verdraaiing ook min of meer in de vleugel (en in beide helften dezelfde;-)
Bijkomend voordeel is dat je de hele bouwplank ook rechtop in een hoek kan zetten als er wat anders op tafel moet.
V1-1.jpg


V1-3.jpg


En natuurlijk de neuslijst volgens het nieuwe principe. De ribben laseren inclusief het neusprofiel, met een uitsparing voor de 0,4 mm triplex indekking. Tussen de ribben worden balsa balkjes gelijmd, die daarna, met de ribben als mal, in de exacte profielvorm worden geschuurd.
V21-2.jpg
V21-1.jpg

Daarna kan de indekking erop. Blijkt in praktijk zowaar ook nog goed te gaan. Ziet er prachtig uit.

Dit is nu de stand.
IMG_20230521_094044.jpg

IMG_20230521_094013.jpg


De indekking aan de onderzijde ontbreekt nog.
 

Bijlagen

  • IMG_20230521_094155.jpg
    IMG_20230521_094155.jpg
    25,9 KB · Weergaven: 85
Laatst bewerkt:
Ook een rompje gemaakt. (Of staat die R in RES niet voor Romp ? Hoe dan ook heb hem toch nodig voor de starthaak en veel stelt het niet voor.)
upload_2023-5-23_15-21-40.png

Met secondelijm 4 stukjes balsa op de rompzijkant plakken

upload_2023-5-23_15-22-49.png

De tweede romp zijkant daar tegenaan plakken.

upload_2023-5-23_15-25-12.png

Insmeren met houtlijm en boven en onder een 10x3 mm vuren lat erop. Rustig tussen lijmklemmen laten drogen en klaar.

upload_2023-5-23_15-20-46.png

De pootloodlijn is het profiel in het midden van de vleugel. Voor en onder valt de romp daar precies tussen.
 
Over die flapjes gesproken. Die zijn ook in de maak. Daar zit (natuurlijk) ook verdraaiing in. Zowel van de vleugel, als een S-slag naar de tip. Had daarom bedacht ze volledig in te dekken met 0,4 mm triplex. Balsa binnenwerk en dan de delen met voldoende klemmen op een taps toelopende lat laten drogen.
upload_2023-5-23_22-41-34.png


upload_2023-5-23_22-44-14.png


upload_2023-5-23_22-52-5.png


upload_2023-5-23_22-51-19.png


Resultaat een stijf roer met de juiste verdraaiing.
Alleen... het gewicht. 20 gram het stuk. En ze zitten helemaal achterop de vleugel.
Zit te denken aan een alternatieve geodetische ribben constructie bekleed met orallight. Maar hoe krijg (en hou) ik daar de juiste verdraaiing in zonder met een mal of contraribben te gaan werken?
Of heeft iemand een beter idee?
 
Indekking veranderen? Misschien een helft 0,4mm triplex en andere balsa? Ipv houtlijm ca gebruiken of Super Phatic?
 
De Vaderdag vrijstelling goed kunnen gebruiken en dan is ie ineens af. Wat nu?
Een foto.
upload_2023-6-19_17-18-48.png

In schutkleuren met oracover bekleed zodat ze 'm niet zien komen bij de wedstrijd :rolleyes:

De met triplex ingedekte roeren heb ik ter zijde moeten leggen, te zwaar.
Een paar nieuwe gemaakt, met geodetisch geplaatste ribben om toch enige torsie stijfheid te krijgen. 8 gram per stuk. En niet onbelangrijk, het is hartstikke leuk om een vleugel met geodetische ribben in elkaar te steken, wist ik niet.
upload_2023-6-19_17-22-57.png


Desondanks moest er nog 50 gram lood in de neus bij. Ja, dat deed zeer. Zal de downlets ook moeten aanpakken, die wegen nu nog 15 gram het stuk. In de triplex ingedekte tip is ook nog wat gewichtswinst te halen.
Spannend is nog of de V-stelling voldoende is voor rechtuit vliegen. Zo niet dan moet er een gebogen vleugelpen in. Maakt het vliegtuig minder sterk bij harde landingen en de pen kan dan niet meer van koolstof zijn, maar van staal.
 
Krijgen die downlets het niet erg zwaar te verduren bij de landing?
Het schijnt mee te vallen, want dit is al versie 2. Ik vind 't prachtig.
 
Het totaal gewicht, ahum, 550 gram
Maar ze vloog er niet minder om, dat wil zeggen na een aantal starts. Want de eerste vlucht was een rodeo rit. In stille hoop dat het niet nodig zou zijn, te weinig lood op de neus gedaan en te veel up geprogrammeerd. Resulteerde in een landing achterop de downlets en nee daar kunnen ze niet goed tegen, maar met wat secondelijm en plakband weer in model kunnen krijgen. Met wat extra lood voorop en flink down getrimd ging vlucht nummer 2 al een stuk beter. Uit eindelijk 18 gram lood toegevoegd. Het zwaartepunt kwam daarmee op 300 mm, berekend was 307 mm.
Nog niet de daalsnelheid van de eerde versies (3 minuten vliegtijd na een matige hoogstart, daar moet ik ook de fijnafstelling en haakpositie nog vinden), maar het sturen, man wat een verbetering. Ik ruik de punten van de doellanding al. V-stelling lijkt ook voldoende te zijn, in de rustige avondlucht vloog ze mooi stabiel.
P1100360.JPG
P1100423.JPG
 
Een motorrompje gemaakt. Wordt net als de hoogstart-haak-romp op de vleugelpen geschoven en tussen de vleugels in geklemd. In het rompje (25 mm breed, max 25 hoog) zit een 2cell 450 mAh lipo en een regelaar, de motor zit achterop. Enige wat er qua bekabeling veranderd, is dat de voeding voor de servo's in de vleugels nu vanuit het rompje komt.
IMG_20230922_121602.jpg

De onderkant is glad met de vleugel.
Het geheel trekt ca 10 ampere in de lucht. Voldoende voor 3 mooie rustige stijgvluchten.

upload_2023-10-9_10-9-28.png

Leuk detail, voor transport kan de propeller er af getrokken worden.
Motor en propeller had ik nog liggen. Zit wel verlekkerd te kijken naar een iets kleiner motortje en zo'n mooie lichte Vladimir's Models VM25/3 Spinner en propeller. Je betaald wat, maar dan heb je ook wat zullen we maar zeggen.
 
Ik zit het draadje net nog eens door te kijken. Heb jij het formaat van de downlets gebaseerd op de een of andere formule? Want als ze kleiner zouden kunnen zijn bespaar je stevig op gewicht (in de neus), wordt-ie minder kwetsbaar, en het zou er ook nóg gaver uit kunnen zien (zeker als ze een beetje mooie vorm kregen).
Verder nog nieuws sinds 9 oktober?
 
Voor wie dit een mooi/leuk project vind, Maarten heeft van de vorige versie voor mij ook een model gebouwd (ruwbouw), echter door het werk en het feit dat er bij mij grotere (en minder) modellen gaan komen mag deze voor een leuke prijs van eigenaar wisselen. Zonde als hij hier maar blijft verstoffen, ik zal toch geen RES wedstrijden oid gaan vliegen de komende jaren. PB maar voor meer info. Het is de versie met gewikkelde vleugelbuizen/liggers, roeren op de winglets. en is op een beetje schuurwerk na gereed voor inbouw electronica en bespanning.
 
Back
Top