Le Soleil Royal scratchbouw 1:77

Ooit eens een beetje gebruikt. Het lag bij mij als een laagje erop en ik vond het niet mooi. Later vertelde een oom van mij (hij is meubelmaker geweest) dat je schellak moet politoeren - d.w.z. opwrijven. Door de warmte van het opwrijven wordt schellak een beetje zacht en gaat het mooi glanzen.

Ik denk minder geschikt om een boot een "doorleefd" uiterlijk te geven.

Edit: Ik vond dit op Wikipedia:
Door het aanbrengen van een oppervlakkig laagje schellak kan aan zilver het aanzien van goud worden gegeven. Dit is wellicht de oorsprong van het woord "verlakken" in de zin van "bedriegen".

Dat vind ik leuke weetjes :-)
 
Oké, goed te horen. Die Russen zijn er gek mee als ik zo op FB kijk met vreselijk fraaie resultaten maar ik denk dat ik het maar bij de matte vernis van Mia Colore hou
 
Het is ruim 2 jaar geleden dat ik de laatste post op mijn draadje heb geplaatst. En dat is lang geleden!! Ik moest me gewoon weer even inlezen. M.n. het vele redactiewerk voor 'De Modelbouwer' nam me alle motivatie om ook dit bij te houden. Maar nu we allemaal thuis moeten blijven is de tijd om te bouwen waanzinnig. Heeft het virus toch een positieve kant. Ook is 'De Modelbouwer nu zo'n succes aan het worden dat we voor de komende 3 afleveringen nagenoeg vol zitten en kan ik het wat rustiger aandoen.
Inmiddels is de crosssectie van de Santisima al geruime tijd klaar. Compleet met zelf gemaakt (lij) zeilen staat ze te pronken op een bureau in de kamer.
NVM Modelbouwshoot HQ-118.jpg
 
De bouw van de Soleil is in volle gang en een stuk verder dan de laatste foto in dit verhaal. De romp is klaar en helemaal opgebouwd met één laag eiken latjes 2 x 5 mm compleet met versteknaden en volledig geschuurd.
8C6A3DC8-34C9-419D-993E-F6B19E21EA6C.JPG

De stukjes hout die ik in een eerder stadium had aangebracht om zo de steeklopen van de beneden-dekse kanons in te plaatsen heb ik allemaal weer verwijderd en hebben plaats gemaakt voor 1mm lindehouten 'boxjes' van 10 x 10 x 25 mm die plaats ik in een uitgezaagde sparing van de geschutspoorten. M.n. onder het dek van het kasteel zit, zoals wel bij de kit, geen dek dus kon ik daar ook de lopen niet plaatsen. Met deze doosjes kan ik alle kanten op. Ook is lichtdichtBekijk bijlage 366865
08.jpg
 
De scheg op de boeg is uit 6 mm berkentriplex gezaagd. Aangezien het hele schip in ieder geval de suggestie moet wekken dat ze helmaal is gemaakt van eikenhout moest ik iets verzinnen om dit na te bootsen. Ik heb de tekening van de scheg eerst geprint en verdeeld in allemaal stukken als een soort puzzel. Daarna wer gescand en gespiegeld zodat de naden van de delen identiek bleven aan zowel BB als SB.
IMG_2327.jpg


Om vervolgens niet de nerf naadloos in elkaar te laten overlopen, werden de losse stukjes uitgeknipt en her en der op 0,6 mm eiken finer geplakt en uitgesneden waarna ze op de scheg werden aangebracht en uiteindelijk met notenkleur CetaBever beits behandeld. Niet ontevreden. Wel op de foto die een kwartslag gedraaid blijft.:mad:

IMG_3329.jpg
 
Kijk Ron is klaar met de modelbouwer, en wat gaat hij nu weer doen.... juist model bouwen ;)
Mooie vooruitgang Ron...
 
En vooral: om het met ons hier te delen :)

Ik heb een vraagje i.v.m. de insteekboxjes voor de dummy kanonnen. Die lijken mij wel erg klein, alsof de buitenafmeting net de binnen afmeting ervan had moeten zijn.
Vergis ik mij?
 
En vooral: om het met ons hier te delen :)

Ik heb een vraagje i.v.m. de insteekboxjes voor de dummy kanonnen. Die lijken mij wel erg klein, alsof de buitenafmeting net de binnen afmeting ervan had moeten zijn.
Vergis ik mij?
Kijk, hier is iemand die oplet! Je hebt helemaal gelijk Herby. In principe is het een fout(je). Het probleem ontstond toen ik de eerste sparingen inzaagde in de bovenste geschutslijn onder het dek van het kasteel dus de voorste drie poorten. Die sparingen zijn op tekening gelijk aan die van de poorten op het dek ( de meest rechtse van de vier) omdat daar ook dezelfde lijstversiering voor zal worden toegepast.
IMG_3648.jpg


Echter zijn de steeklopen weer gelijk aan het kaliber van de twee rijen eronder.
IMG_3649.jpg


De tekening geeft vervolgens ook een sparinghoogte van ca 1 cm voor de onderste twee rijen maar wel weer een grotere breedte. Ik heb het maar zo gelaten. Om nu alles weer te slopen voor twee mm winst in de breedte over zo'n slordige 56 poorten gaat me iets te ver. Ik ben ervan overtuigd dat, wanneer ik de buitenranden een rood accent geef, dit optisch vergrotend werkt. Ook lukte het niet op deze schaal om een sponning te maken zodat de luiken bij gesloten stand gelijk liggen met de huidgangen. Bij mijn HMS Prince in ongeveer dezelfde schaal heeft hier nog nooit een haan naar gekraaid. :koud:
IMG_3647.jpg
 
Het 'Toon Hermans effect'
Zo noem ik mijn gevoel na de overigens prima opmerking van Herby over de te kleine geschutspoorten. Daar is het forum nou zo goed voor! Mekaar leerzaam wakker houden. Het was me eigenlijk niet opgevallen maar hij had helemaal gelijk. De kronieken van Zu Mondfeld nabladerend moesten de openingen vanuit de schaal terugrekenend toch minimaal 10 mm zijn. Het was alsof ik Toon Hermans het nummer 'Vader gaat op stap' hoorde zingen. Eerst ziet hij een vlekkie, daarna nog een wratje en een rare grote teen en vader was er klaar mee. Hoe meer ik er naar keek werden de poorten steeds kleiner en het schip steeds groter. :rofl:. Ik heb er nu een simpele manier op gevonden door de wanden van het 'kozijn' naar buiten zoveel als mogelijk weg te vijlen. Opgelost zonder de hele boel te moeten slopen.
IMG_3668.jpg
 
Back
Top