Kanonneerboot Nr.2 van Kapitein J.C. Van Speyck / Cannoniera Olandese Nr.2 (MANTUA Art. 797)

Juffers aanslaan
De doorgewinterde modelbouwers kunnen dit korte stukje wel overslaan, maar voor de ‘newbies’ toch maar even in het kort hoe door mij de Juffers aan de hoofdtouwen van het want worden aangeslagen. ( nb. ik heb er even een wit papiertje ondergelegd om de touw-einden beter te kunnen zien)
1) knoop op 10 mm.JPG

Sla het hoofdtouw om het Jufferblok en laat het korte stuk hiervan iets verder dan ‘X’ uitsteken.( X = hoogte)
Plaats voorzichtig en niet te strak, het jufferblok en omgeslagen touw dusdanig in de bankschroef dat 1 v/d 3 gaten recht naar het hoofdtouw wijst.
Leg een enkele knoop in het afbinddraad op de afstand X en laat het korte eind ruimschoots oversteken.
Nu wikkel je het lange eind om de hooftouwen en ook het korte eind, richting het jufferblok (mag best wel even behoorlijk strak en goed strak tegen het Jufferblok aan).
2) terugwikkelen tot  Juffer.JPG

Als je goed strak tegen het jufferblok aanzit, leg je een strakke dubbele knoop in beide einden, neem het blok+ hoofdtouw uit de bankschroef en controleer nogmaals of er 1 v/d gaten recht naar het hoofdtouw wijst en fixeer de dubbele knoop met een miniem druppeltje secondenlijm.
3) afknopen met dubbele knoop.JPG

Waarom 1 v/d 3 gaten recht naar het hoofdtouw moet zitten zal eind deze week in mijn volgende bijdrage duidelijk worden.
 
Weer een mooi How To A3, maar hoe bepaal je nu dan de lengte van het wanttouw? oftewel waar het jufferblokje precies aangeslagen wordt??
 
"Pingu57, maar hoe bepaal je nu dan de lengte van het wanttouw?

Goede vraag Peter, ik zal daar in mijn volgend bericht meer dan uitgebreid op in gaan dus nog eventjes geduld.
 
Laatst bewerkt:
Aanbrengen van de 3 hoofdtouwen Want

Het want is een typische benaming van het staand tuig dat de mast zijdelings steunt en deze loopt vanaf de rusten (89) aan de beide buitenkanten van de boot via een set Juffer-blokken met talreep naar de Marszaling. Op de kanonneerboot bestond het Want uit 3 hoofdtouwen met horizontale weeflijnen.
Nu is het aanbrengen van het staand en lopend want niet helemaal mijn ding maar ik begin zo langzamerhand er steeds meer aardigheid aan te krijgen. Mijn probleem bij het aanbrengen van de 3 hoofdtouwen is dat de 3 Juffers zo horizontaal mogelijk moet gebeuren en het liefst alle 3 op één en dezelfde hoogte. In het verleden had ik daar wel moeite mee en heb voor mijzelf de volgende methode ontwikkeld, misschien omslachtig maar ik kom hiermee wel op het door mij gewenste resultaat uit.
1) Tekening 35 mm.jpg

Op de dwarsdoorsnede van de 1:1 tekening heb ik gemeten dat de buitenkanten van de Juffers 35 mm uiteen liggen (let op! als de talrepen gespannen zijn). Het volgende gegeven is dat ik de diameter van de juffers gemeten heb op 9,3 mm (kaal) en 11 mm als ik daar een dubbel hoofdtouw omheen geslagen heb.
Nu ga ik bij de montage van de Juffers gebruik maken van een hulpmiddeltje nl. een doorzichtig Drink-rietje. Dus ik ben op zoek gegaan naar een drinkrietje met een binnen diameter van rond 10 mm. Die had ik al gauw gevonden bij de “Big Bazar” 25 stuks 0,89 Euro (Action en Hema heeft ze ook) het zijn van die lange Milkshake rietjes XL .
2) rietjes XL 10 mm.JPG

Ik zoek de meest doorzichtige op (geel) en kort daar 2 stukjes van 38 mm af, de overmaat van 35+3=38 wordt dadelijk duidelijk.
En dan kan ik aan de slag: in mij vorig bericht had ik al laten zien hoe ik mijn 1e Jufferblok aan een hoofdtouw had gemaakt, de totale lengte van dit hoofdtouw heb ik gewoonweg ruw met een rolmaat aan 1 zijde op mijn boot tussen de onderste Juffer en Marszaling(80) gemeten dit was bij mij 34 cm dit doe ik 2x voor de andere zijde en nog met een overmaat voor aanspannen; in totaal 75 cm. Voordat ik begin haal ik even de twee enkele schotten achter de Juffers weg om meer werkruimte te krijgen.
3) ABC.jpg

Deze Juffer met hoofdtouw druk ik dusdanig aan 1 zijde in het rietje dat de bovenkant nog net aan de bovenkant aanzit en de 2 onderste gaten haaks op het rietje daarna fixeer ik dit met 2 knopspelden door het rietje en de twee gaten en weer door het rietje aan de achterkant te steken(A). Daarna plaats ik op dezelfde manier de andere ‘open’ kant van het rietje op de Putting-Juffer die al op de boot gemonteerd was(B). Het andere eind van het hoofdouw haal ik nu boven de marszaling door (C). (kijk even op de tekening waar precies hij langs loopt) Daarna draai ik de boot een volle slag om en herhaal ik bovenstaande aan de andere kant. Echter er zit nu een los eind rechts aan de bovenkant waarmee ik het gehele 1e hoofdtouw kan spannen. Achterin op de foto zie je nog de ‘overkant’ (linker foto D hieronder)
4) DEF.jpg

Als je gaat spannen controleer eerst of de stroppen (90B) van de onderjuffer-blokken aan beide zijden op de juiste plaats liggen/zitten deze willen nog wel eens halverwege blijven hangen!! (E) (zie ook # 220,blz.11) En controleer ook nog even het juist passeren van het touw boven de marszaling. Nadat je het hoofdtouw flink gespannen hebt, dat is een kwestie van gevoel en denk hierbij even aan het open stuk van de onderjuffer-stroppen (90 B) die ik met een druppel secondelijm gefixeerd heb, kun je het losse eind naar boven brengen en is het tijd om dit Jufferblok op 10 mm erboven af te binden met een enkele knoop(E).
Daarna haal ik de bovenste 2 knopspelden (gele en rode) aan beide zijden uit het rietje en trek nu de af te binden Juffer naar voren om hem gemakkelijker in de bankschroef te kunnen klemmen om verder af te binden op de manier zoals ik dit in mijn voorgaande bericht beschreven heb(F) >>beide rietjes liggen los
We zijn er nog niet want de beide Talrepen moeten nog ingeschoren worden. Omdat ik de hoofdtouwen zwart ga verven neem ik nu alvast het gedeelte mee rondom de Juffers, plaats aan één zijde de beide knopspelden opnieuw om de 38 mm aan die kant te waarborgen en breng vervolgens het inscheerschema op de eerste foto de talrepen aan. Begin rechts aan de achterkant met een dubbele knoop anders schiet hij bij het aanhalen door het Juffergat en span de talreep niet aan door aan het ene losse eind te trekken geef er een lichte spanning op en loop met een pincet ieder touwtje na van de talreep (ietsje aanhalen) in de volgorde zoals je hem ingeschoren hebt en doe dit een paar keer aan beide zijden. Om de afstand van 35 mm te controleren teken ik op zo’n Gamma-verflatje even 35 mm af. Op de onderstaande foto zie je dat ik er bijna ben maar ik ga (durf!!) op dit moment niet verder om de gelijmde onderjuffer-stroppen (90 B) nu nog niet teveel te belasten, wel doe ik nog voor de zekerheid met de sateprikker een extra drupje secondelijm op deze verbinding. Het losse eind van de talreep sla ik een paar keer om de betingstijl van de windas en fixeer deze met een mini-wasknijper om de spanning op de talreep te houden (zichtbaar op de achtergrond in het midden van de boot).
Dit laat ik vannacht staan om de touwen te laten ‘zetten’ en morgenvroeg haal ik de talie nog iets aan. En dan gaan we morgen verder met de andere twee hoofdtouwen.
5) beide talies 35 mm.JPG
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor dit mooie uitgebreide antwoord A3, deze methode ga ik ook eens proberen. Komend weekeinde zal ik eens even op pad om rietjes op te scharrelen in de goede maat
 
Bedankt voor dit mooie uitgebreide antwoord A3, deze methode ga ik ook eens proberen. Komend weekeinde zal ik eens even op pad om rietjes op te scharrelen in de goede maat
Tot nu toe heb ik nog nooit geen rietje kunnen vinden voor diverse Juffer diameters Peter, Tip: neem even een jufferblok mee en probeer het even in de winkel.
Is de diameter een ietsje pietsje te groot stop hem dan even in wat kokend water en hij krimpt een beetje, is de diameter te klein >> ook even in kokend water en duw er het te grote jufferblok in (zonder touw) >> af laten koelen en ook deze past. Het lijkt een hele klus maar dat valt best wel mee in ± 15-20 minuten heb je 1 gehele hoofdtouw gemonteerd. succes en als er vragen zijn dan even een PB naar mij.
Hoe groot zijn de Juffers in diameter waar je het op uit gaat proberen?
 
Ik las mijn vorige bijdrage nog even door en zag dat ik nog geen antwoord had gegeven waarom het enkele gat in de Juffer recht naar het hoofdtouw
en strop van het onderblok moest wijzen. Zou dit ene middelste gat ook maar iets naar links/rechts gedraaid zijn, dan lopen de 3 touwen van de Talreep
niet zo mooi parallel naast elkaar maar schuiven over elkaar heen.
En mocht iemand de XL rietjes Ø 10 mm niet kunnen vinden, even een PB naar mij en ik stuur er eentje op want ik heb nog een zak vol :thumbsup:
6) enkel gat Juffer.JPG
 
Laatst bewerkt:
Anekdote
Al meer dan 50 jaar geleden (1965) had ik op de Ambachtsschool een leraar die heel vaak de voor mij gevleugelde uitdrukking gebruikte:
“met geweld verkracht je een ezel”. Hij bedoelde hiermee, gebruik niet alle geweld om je doel te bereiken, maar gebruik je gevoel.
Ik moest aan deze woorden denken toen ik vanmorgen mijn 2e hoofdtouw plaatste, op de foto hieronder heb ik geprobeerd dit in beeld te krijgen. De uitgangsafstand met rietje (links) is 35+3=38 mm, deze 3 mm is een door mij aangenomen extra afstand om het hoofdtouw door het aanhalen van de Talreep Super strak te krijgen en het liefst op het Doel 35 mm, zoals de 1:1 tekening aangaf. Echter vergeet op dit moment die 35 mm even en richt je nu op het strak krijgen van je hoofdtouw. Blijkt dat je met je eerste hoofdtouw niet verder komt dan b.v. 36 mm of dat juist wel verder b.v. 34 mm >>> accepteer dat!! Bedenk dan dat die 35 mm niet meer je doel is, maar juist het strak krijgen van je hoofdtouw. Het maakt namelijk niet meer uit als dit gebeurd op die 35 mm, maar het zou ook kunnen zijn dat dit op 34 of 36 mm ligt of zelfs nog daarbuiten, je moet een compromis met alle 3 (boven)Juffers kunnen bereiken om ze op eenzelfde hoogte te krijgen, >>> Maar dan wel met een strak hoofdtouw.
De onderste Juffers liggen daar al automatisch door de stroppen 90B.
DSC_3821.JPG
 
Laatst bewerkt:
Aanbrengen van de 3 hoofdtouwen Want

Het want is een typische benaming van het staand tuig dat de mast zijdelings steunt en deze loopt vanaf de rusten (89) aan de beide buitenkanten van de boot via een set Juffer-blokken met talreep naar de Marszaling. Op de kanonneerboot bestond het Want uit 3 hoofdtouwen met horizontale weeflijnen.
Nu is het aanbrengen van het staand en lopend want niet helemaal mijn ding maar ik begin zo langzamerhand er steeds meer aardigheid aan te krijgen. Mijn probleem bij het aanbrengen van de 3 hoofdtouwen is dat de 3 Juffers zo horizontaal mogelijk moet gebeuren en het liefst alle 3 op één en dezelfde hoogte. In het verleden had ik daar wel moeite mee en heb voor mijzelf de volgende methode ontwikkeld, misschien omslachtig maar ik kom hiermee wel op het door mij gewenste resultaat uit.
Bekijk bijlage 296638
Op de dwarsdoorsnede van de 1:1 tekening heb ik gemeten dat de buitenkanten van de Juffers 35 mm uiteen liggen (let op! als de talrepen gespannen zijn). Het volgende gegeven is dat ik de diameter van de juffers gemeten heb op 9,3 mm (kaal) en 11 mm als ik daar een dubbel hoofdtouw omheen geslagen heb.
Nu ga ik bij de montage van de Juffers gebruik maken van een hulpmiddeltje nl. een doorzichtig Drink-rietje. Dus ik ben op zoek gegaan naar een drinkrietje met een binnen diameter van rond 10 mm. Die had ik al gauw gevonden bij de “Big Bazar” 25 stuks 0,89 Euro (Action en Hema heeft ze ook) het zijn van die lange Milkshake rietjes XL .
Bekijk bijlage 296639
Ik zoek de meest doorzichtige op (geel) en kort daar 2 stukjes van 38 mm af, de overmaat van 35+3=38 wordt dadelijk duidelijk.
En dan kan ik aan de slag: in mij vorig bericht had ik al laten zien hoe ik mijn 1e Jufferblok aan een hoofdtouw had gemaakt, de totale lengte van dit hoofdtouw heb ik gewoonweg ruw met een rolmaat aan 1 zijde op mijn boot tussen de onderste Juffer en Marszaling(80) gemeten dit was bij mij 34 cm dit doe ik 2x voor de andere zijde en nog met een overmaat voor aanspannen; in totaal 75 cm. Voordat ik begin haal ik even de twee enkele schotten achter de Juffers weg om meer werkruimte te krijgen.
Bekijk bijlage 296640
Deze Juffer met hoofdtouw druk ik dusdanig aan 1 zijde in het rietje dat de bovenkant nog net aan de bovenkant aanzit en de 2 onderste gaten haaks op het rietje daarna fixeer ik dit met 2 knopspelden door het rietje en de twee gaten en weer door het rietje aan de achterkant te steken(A). Daarna plaats ik op dezelfde manier de andere ‘open’ kant van het rietje op de Putting-Juffer die al op de boot gemonteerd was(B). Het andere eind van het hoofdouw haal ik nu boven de marszaling door (C). (kijk even op de tekening waar precies hij langs loopt) Daarna draai ik de boot een volle slag om en herhaal ik bovenstaande aan de andere kant. Echter er zit nu een los eind rechts aan de bovenkant waarmee ik het gehele 1e hoofdtouw kan spannen. Achterin op de foto zie je nog de ‘overkant’ (linker foto D hieronder)
Bekijk bijlage 296641
Als je gaat spannen controleer eerst of de stroppen (90B) van de onderjuffer-blokken aan beide zijden op de juiste plaats liggen/zitten deze willen nog wel eens halverwege blijven hangen!! (E) (zie ook # 220,blz.11) En controleer ook nog even het juist passeren van het touw boven de marszaling. Nadat je het hoofdtouw flink gespannen hebt, dat is een kwestie van gevoel en denk hierbij even aan het open stuk van de onderjuffer-stroppen (90 B) die ik met een druppel secondelijm gefixeerd heb, kun je het losse eind naar boven brengen en is het tijd om dit Jufferblok op 10 mm erboven af te binden met een enkele knoop(E).
Daarna haal ik de bovenste 2 knopspelden (gele en rode) aan beide zijden uit het rietje en trek nu de af te binden Juffer naar voren om hem gemakkelijker in de bankschroef te kunnen klemmen om verder af te binden op de manier zoals ik dit in mijn voorgaande bericht beschreven heb(F) >>beide rietjes liggen los
We zijn er nog niet want de beide Talrepen moeten nog ingeschoren worden. Omdat ik de hoofdtouwen zwart ga verven neem ik nu alvast het gedeelte mee rondom de Juffers, plaats aan één zijde de beide knopspelden opnieuw om de 38 mm aan die kant te waarborgen en breng vervolgens het inscheerschema op de eerste foto de talrepen aan. Begin rechts aan de achterkant met een dubbele knoop anders schiet hij bij het aanhalen door het Juffergat en span de talreep niet aan door aan het ene losse eind te trekken geef er een lichte spanning op en loop met een pincet ieder touwtje na van de talreep (ietsje aanhalen) in de volgorde zoals je hem ingeschoren hebt en doe dit een paar keer aan beide zijden. Om de afstand van 35 mm te controleren teken ik op zo’n Gamma-verflatje even 35 mm af. Op de onderstaande foto zie je dat ik er bijna ben maar ik ga (durf!!) op dit moment niet verder om de gelijmde onderjuffer-stroppen (90 B) nu nog niet teveel te belasten, wel doe ik nog voor de zekerheid met de sateprikker een extra drupje secondelijm op deze verbinding. Het losse eind van de talreep sla ik een paar keer om de betingstijl van de windas en fixeer deze met een mini-wasknijper om de spanning op de talreep te houden (zichtbaar op de achtergrond in het midden van de boot).
Dit laat ik vannacht staan om de touwen te laten ‘zetten’ en morgenvroeg haal ik de talie nog iets aan. En dan gaan we morgen verder met de andere twee hoofdtouwen.
Bekijk bijlage 296642

Geweldige tip [emoji2][emoji106]
 
A3, de juffers die ik aan het monteren ben die zijn een ietsje kleiner als jouw 10 millimeter.
De mijne zijn 5,2 en 4,5 en 3,7 millimeter groot.
Hier zijn vast ook rietjes voor te vinden, alleen misschien iets langer zoeken ;);)
 
De mijne zijn 5,2 en 4,5 en 3,7 millimeter groot.
Die van 5,2 mm vind je zeker, die heb ik ook gebruikt op mijn "Victory" >> dat zijn de normale rietjes.
de andere twee maten heb ik ook op mijn Victory gebruikt maar daar ga ik morgen even naar op zoek.

Ik heb het nog een opgezocht waar precies ik de rietjes in 2013 gebruikt heb op mijn "Victory" klik even op de onderstaande 2 links >>
voor 5 mm Juffers Link >>> # 1380:
http://www.modelbouwforum.nl/threads/bouwverslag-hms-victory-deagostini.132903/page-69#post-2896060

voor 3,7 en 4,5 mm >>=4 mm Juffers link >>> # 1404:
http://www.modelbouwforum.nl/threads/bouwverslag-hms-victory-deagostini.132903/page-71#post-2904388

O, ja Voor die 4 mm juffers heb ik maar 1 knopspeld gebruikt in het ene middelste gat.
 
Laatst bewerkt:
Uitrichten van de 3 boven-Juffers

De tweede en derde Jufferset gisteren gemonteerd en deze een nachtje laten staan zodat alle Hoofdtouwen en Talrepen zich hebben kunnen ‘Strekken”. Ze waren gisteren door mij allemaal maximaal op spanning gezet en toen ik vanmorgen weer op mijn scheepswerf kwam hing het spul er maar relatief slapjes bij. Ik denk dat ze nu allemaal wel uitgestrekt zijn dus word het tijd om ze definitief horizontaal en op 1 lijn te spannen en af te monteren.
Allereerst heb ik maar weer eens mijn oud hulpmiddeltje opgezocht namelijk mijn traploos verstelbare ‘rokkenspuit’(die worden door de dames gebruikt om de zoom van een rok horizontaal mee af te spuiten) en ik heb ooit zo’n ding voor 1 euro aangetroffen op Koninginnedag op de kindervrijmarkt (ze staan soms ook wel op Marktplaats) het krijtpotje heb ik nog laten hangen en de slang met zo’n rode knijpbal er afgehaald. Een ideaal hulpmiddel om iets horizontaal af te kunnen tekenen zoals een “waterlijn” of iets op de horizontaalheid te controleren zoals nu de Juffers en ik gebruik hem straks ook om de weeflijnen horizontaal parallel te zetten.(zie ook inzet op de foto)
7) uitrichten.jpg

Daarna was het tijd om de Boot in te pakken en de Overal aan te trekken want op advies van *Hans* en Pingu57 (nog bedankt Heren) werd het tijd om de Hoofdlijnen
“in de Teer” te zetten. Ik heb besloten om de Talrepen blank te laten omdat ik dat wel mooier vind. Voor de weeflijnen moet ik vandaag nog even op zoek naar Zwart draad want om die zwart de verven lijkt me een onbegonnen zaak. nb. let ook even op de magneetstrip van IKEA op de achtergrond, een ideaal ding om je pincet, vijlen en tangetjes vlug te kunnen pakken en weer weg te hangen.
8) het Teren van de hoofdtouwen.JPG
 
Laatst bewerkt:
A3 bedankt voor de linkjes, ik had ze gisteravond wel in je album gevonden, nu heb ik ook het verhaal erbij :):) Zaterdag gaat peter te winkelen.
 
Nog even een tip voor jouw misschien, als je iets zwarten wilt, zoals een stuk touw of iet van metaal, dan kun je ook een zwarte Edding stift gebruiken een watervaste Permanent Marker. de desbetreffende inkt kun je zelfs nog in Potjes krijgen.
Ik heb daar een poosje geleden mijn woelingen mee gezwart.
 
De twijfel slaat toe

Gisteren heb ik voor de weeflijnen een klosje 0,25 mm zwart touw kunnen scoren, dus wilde ik gelijk maar beginnen, echter bij het 1e weeflijntje sloeg bij mij de twijfel toe. De diameter van 0,25 mm kwam bij mij zo miezerig over dat ik alweer begon te twijfelen of onze vrienden van Mantua weer eens een keertje de plank mis sloegen. Ik heb de bouwbeschrijving er maar eens bij gezocht en die gaf het volgende aan:
9) alle touwen.JPG

Dus direct maar even vergeleken bij al mijn andere schepen en daar komen de weeflijnen bij mij wel iets dikker over (eerder richting de 0,5 mm). Hieruit mag mijn onmacht blijken bij het lopend en staand want. Normaal zou ik in zo’n geval even contact opnemen met Pietsan maar die ligt momenteel in zijn zwembroek op het Zeeuwse strand.
Ik heb nog geprobeerd om op een schaal van 1:43 de weeflijn diameters om te rekenen:
1,25 mm = >>0,5 mm =>>0,25 mm=>> wordt resp. 54 mm >> 22 mm >> 11 mm Maar eerlijk gezegd kwam ik daar ook niet verder mee.
Dus mijn vraag aan de veteranen op dit forum: is 0,25 mm het juiste touw voor de weeflijnen? Voorlopig ga ik maar even verder met mijn boegspriet.
 
Laatst bewerkt:
Bij schaal 1 op 43 is 0,25 mm draad in het echt ongeveer 1 cm dik. Om naar boven te klimmen op zulk "dun" draad lijkt me niet echt prettig.

Ik denk dat je eerder naar 0,5 mm toe moet gaan voor een meer natuurgetrouw beeld.

Je gevoel zat er niet naast in elk geval.
 
Back
Top