Kamper kogge

Update 50
Als laatste is een bemannningslid geplaatst om de bonnet los te trekken.

full


En een anker is geplaatst.
full


Verder laat ik u een paar foto’s zien van verschillende kanten.

full

Foto: Om het braadspil is het raval gewikkeld. Verder is er nog een loos raval als reserve/veiligheid.
Die is belegd op de nagelbank.

full

Foto: De masttop van achteren gezien. De bovenste bruine lus om de mast, die met het stukje touw wat nog moet worden afgeknipt, is van de strop waarmee een blok is opgehangen voor de loze raval.

full

Foto: Masttop van voren gezien. Hier is de strop met blok voor de loze raval te zien.

full

Foto: Hier is de bevestiging van de twee ravallen aan de ra te zien. De bruine strop aan de buitenkant is de loze raval. De lichte kabel is de echte raval.

full

Foto: Hier moet nog een bundeltje touw bij op de laatste nagel. Het dikkere touw belegd op de staander, is van de loze raval. Of dit historisch correct is weet niemand natuurlijk, maar op de replica is het wel aanwezig. Mogelijk vanwege de huidige zwaardere veiligheidseisen.

full


full


full


full


Dit is de laatste update van deze Kamperkogge. Hierna komt nog één update maar dan van het zusterschip hiervan. Die wordt opgetuigd alsof het aan het laden/lossen is.

Slot volgt.
 
Laatst bewerkt:
Jan! Je hebt werkelijk iets prachtigs gemaakt. Gisteren zag ik toevallig op tv de zeilende replica en zag heel veel details die ook op jouw kogge perfect zijn nagemaakt.
 
Hans, Ik heb op de replica ook veel foto's gemaakt en die gebruikt op mijn model. Dus het is logisch dat je dat opmerkt.
 
Update 51 Slot.
Ook de alternatieve kogge is nu afgerond. Deze kogge is ingericht in de situatie van laden/lossen.
Eerst een overzicht.

full

Foto: Twee luiken staan open om lading in te nemen.

full

Foto: Gezien van voren en van boven.

full

Foto: Meer van opzij gezien.

full

Het voordek met open luiken voor het laden.

full

Foto: Halverwege de mast ziet u iemand hangen op een soort schommelstoeltje. Een kogge had in de zijstagen (want) geen weeflijnen. Dus daarlangs kon men niet in de masttop komen voor werkzaamheden. Als dat toch nodig was, liet men de ra zakken, sloeg een blok om de ra en reeg daar een takel door. Vervolgens werd de ra weer opgehesen en kon men met die takel een schommelstoeltje met een bemanningslid ophijsen die vervolgens in de masttop zijn werk kon doen.
Dit was voor die tijd (1340) geheel volgens de arbo-richtlijnen.

full

Deze persoon is verantwoordelijk voor het ophijsen van zijn collega. Het lijkt of hij struikelt over de kisten achter hem maar dat lijkt maar zo.

full

Alvorens te kunnen laden of lossen moeten er eerst een of meer luiken worden open gezet. Ook daarvoor is een blok om de ra geslagen, met een lijn met twee haken. Daarmee kunnen de luiken aan de kant worden gezet. Met een ton ervoor schuiven ze niet weg. Niet moeilijk doen.

full

Achterdek van opzij gezien. De man in het groene jasje hijst de ton op. De ton is met een touw in een strop gehangen. Deze manier van ophijsen heb ik afgekeken in het ruim van de Victory (1765). 400 jaar eerder konden ze dat dus al.

full

Het laden is een heel gedoe. Als de ton niet recht boven het luik hangt (ook hier weer aan een takel om de ra geslagen) moet je hem een beetje helpen en naar je toe trekken. In het ruim wordt de ton dan door een collega op de juiste plek gemanoeuvreerd.

full

Aan de ra ziet u in het midden het blok om iemand op te hijsen en rechts daarvan het blok voor het ophijsen van de luiken. Het blok voor de lading hangt aan de achterkant. De ra is overigens gefixeerd met de brassen. De kant tegenover het blok voor de lading ophijsen is met de bras gefixeerd om tegenwicht te geven voor de lading. De andere kant is met de bras naar voren getrokken om zo de lading zo goed mogelijk boven het luik te krijgen.

full

Op de voorplecht is het anker opgehangen. Niet gebruikt want het schip ligt aan de kade en is met een landvast, de lichte kabel rechtsonder, vast gelegd.

full

Het trapluik wordt netjes opengehouden voor degen die in het ruim de lading moeten stouwen.

Tot slot nog twee opnamen met de twee zusterschepen samen.
Een van achteren gezien:
full


en een van voren gezien.
full


En dit is het slot van deze bouwbeschrijving.
Ik dank alle volgers voor het commentaar en de vele likes.
En met name de modelbouwer van de koggewerf voor zijn info, foto’s en beantwoording van mijn vele, soms moeilijke vragen.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top