Kamper kogge

Leuk Jinny, je bent van harte welkom. smorgens of smiddags, maakt niet uit.
 
Laatst bewerkt:
Update 37
Een onderdeel van tuigen is zeilen maken.
Ik heb de naaimachine dus maar weer opgezocht. En na enkele gevechten die ik uiteindelijk heb gewonnen is dit het resultaat, niet perfect maar voor mij acceptabel :

full

Foto: Een vrij kort zeil met daaronder drie bonnetten. De bedoeling is om die op de originele manier er aan te zetten en de onderste half afgeritst, zodat je het principe van een bonnet kan zien.

De ra zit met een rak om de mast heen.

full

Foto: Ra met rak om de mast. Rak moet nog iets strakker.

full

Foto: Overzicht.

De vloer van het kasteel is “gevlekt” grijs geschilderd. Zwart was wel erg zwart. En de kapitein heeft nu zijn kleren aangetrokken.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 38
Het rak heb ik gemaakt naar een foto van het model in de kamperwerf. Maar nu zie ik een foto van het rak op de replica, en blijkt dat er drie rijen kralen opzitten. Aanpassen dus. Ook zie ik nu twee rechtsgeslagen wanttouwen en een linksgeslagen. Dus ik moet gaan touwslaan ook.

full

Foto: Rak op de replica met drie rijen kralen.

De vloer van het kasteel is “gevlekt” grijs geschilderd. Zwart was wel erg zwart. En de kapitein heeft nu zijn kleren aangetrokken.
Nu een betere opname van de kasteelvloer speciaal voor Heinrich.

full

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Dat links geslagen is een kabel. Dat zijn 3 rechtsgeslagen touwen naar 1 links. Je kan dat goed zien aan de structuur van de draden. Het rechtsgeslagen is strak en het linksgeslagen geribbeld.

Edit. Wel een beetje vreemd om kabel te gebruiken voor dit type schip uit die tijdsperiode. Kabel is van een latere era en meestal op de grotere schepen omdat dit ook dikker was. Zie document Damian Sanders
 
Ja, nou je het zegt. Ze zijn wel heel erg verschillend qua structuur ook.
Maar ik heb nog eens naar de touwen op het model gekeken. Die zijn 1mm dik, echt dus 5 cm, wat wel reeel is. Maar op het model zie ik niet eens of het links of rechts is. Dus ik moet er nog even een nachtje over slapen of ik het ga vervangen.
 
Ik zou het laten, mijn want weeft ook het verkeerde touw. Dat zie je niet. Maar ik denk dat er ook geen kabel op je schip zat. Het was een extra bewerking met maken en dat was kostbaar. Ook werd kabel gebruikt als er erg dik touw nodig was. Ik begreep uit de stukken dat de dikte van touw gelimiteerd was qua dikte. Wilde men dikker dan was kabel de oplossing.
Ik heb eens ergens gelezen dat men op de victory ook linksgeslagen touw heeft gebruikt op plaatsen waar rechts hoort. Dit deed men gewoonweg omdat men een voorraadje touw had liggen dat men heeft opgemaakt. Zou zomaar kunnen dat dit op de replica ook gebeurd is.
 
Beste Jan. Ik het drie plaatjes van jouw Kamper Kogge geplaast op de bouwverslag van Rodolfo (Michiel de Ruyter) wat de Medieval Spanish Coco aan't bouw is. Hij plaast toe deze afbeelding van de "seal ship" van Elblag (voorheen Elbing).

444px-Siegel_Elbing_1350.jpg


Met dit in gedachte het ik toe begin rondkrap op de internet en op deze PDF afgekomt.

Cogs.png


Misschien hebt jij iets hierin - vir mij was dit in elk geval baie interessant.
 

Bijlagen

Heinrich,
Dank voor het plaatsen van dit document. Het is leuk te zien dat sommige details toch anders zijn op de Kamper replica. De kamper replica heeft bijvoorbeeld geen kaapstander voor het ophalen van ankers. Ook de bevestiging van de zijstagen is eenvoudiger.
Maar toch leuk om te lezen.
 
Update 39
Ik heb nu weer even de zeilen opgepakt. Ik heb ze gedrenkt in sterk verdunde houtlijm, en hangend laten opdrogen zodat er iets van een bolling in komt. Of dat blijft zitten moeten we afwachten.
Want ik ben begonnen de eerste van drie bonnetten er aan te rijgen. Dat wordt een klusje, dat zie ik nu al.
Hoe zit een bonnet aan een zeil geregen? Nou zo:

full

Foto: Aanslaan van bonnet volgens Mondfelt pag 252. Daar staat trouwens nog meer leuke info.

En nu mijn rijgwerk:

full

Foto: Eerste poging. Het begin klopt niet. Opnieuw

full

Foto: Bij de tweede poging gaat het beter. De eerste twee lusjes gaan ook door het zeil. De rechtse twee moeten nog. Het gebruik van Willemientje is cruciaal. Lussen zitten aan de achterkant. Moeten volgens Mondfelt aan de voorkant.

full

Foto: Vier lusjes door het zeil.

full

Foto: Lusjes aangetrokken. Het laatste lusje gezekerd met een latje. Voor je het weet trek je de hele rits los. Wat natuurlijk het achterliggende idee is.

full

Foto: En zo ziet dan de voorkant er uit.

Volgens Mondfelt moet dit dus de achterkant zijn. En waar zijn de lijkentouwen?
Het ziet er naar uit dat er nog een poging komt.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Dit zijn mooie details om te maken.
Ik heb ook even wat boeken bekeken. Links Anderson en rechts Ashley. Daar kan je zien dat het niet geheel van links naar rechts liep maar in delen naar elkaar toe. In Anderson spreekt hij over maximaal 4 per keer. De reden was dat als de knoop losliet niet alles tegelijk losraakte.
bonnet-1.jpg
 
Back
Top