Kamper kogge

Update 18
De binnenkant is voorzien van liggers.

https://www.modelbouwforum.nl/media/18-1-liggers.268338/full

En van het zaathout en de het mastspoor.

full


Nu eerst verven en de binnen beplanking plaatsen.
Op internet vond ik een foto van de bouw van de Kamper kogge door firma Sars.
Daar zijn ze net zo ver ik ik nu.
Het lijkt er aardig op, vind ik.

full


Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 19
Ondertussen heb ik de binnenkant matzwart geverfd ( met schoolbordenzwart). En twee gangen van de binnenwegering geplaatst.

full

Foto: Gezwart met eerste binnenwegering.

Op internet vond ik deze foto van de kogge, recht van opzij gezien. Ik wilde namelijk weten waar precies de dwarsbalken zitten en de plaats van de mast. In de rode rondjes zie je vaag nog de dwarsbalken naar buiten steken. Door nauwkeurig te meten ten opzichte van de lengte kon ik bepalen waar de dwarsbalken en de mast moeten komen.

full


Later kreeg ik van de modelbouwer van de Kamperwerf een tekening waarop deze plaatsen stonden aangegeven. Dat scheelde eel weinig. Op onderstaande foto zie je de opening voor de mastvoet en 5 mm daarvoor een potloodrondje waar hij volgens de tekening moet komen. De opening voor de mastvoet is rond omdat ik geen vierkante gaten boor kon vinden. En als de mast erop staat ziet niemand dat meer.

full

Foto: Binnenwegeringen met kattesporen.

Op deze foto zie je ook 2 x vier kattesporen, de verstevigingen van het mastspoor. Op de Kamperkogge zouden ze niet voorkomen maar op de IJsselkogge wél. Ik vind het een leuk detail vooral ook omdat dit later nog wél zichtbaar blijft.
Die kattesporen zijn van eikenhout, ingesmeerd met het bekende azijnmengseltje. Ze zijn daardoor zwart uitgeslagen. De wegeringen (appelhout) zijn recht s ook ingesmeerd en zien er niet zwart uit maar wel mooi verweerd.
Een tip: Als je het azijnmengseltje (azijn met ijzer van een schuursponsje) wil gebruiken, voer dan altijd eerst een test uit om het resultaat te zien. Elke houtsoort reageert anders.

full

Foto: Nee er mankeert niets aan uw ogen, u ziet niet dubbel.

Het resultaat van de eerste drie pogingen heb ik in water gelegd om de gangen los te weken. Die heb ik opnieuw kunnen gebruiken.
De vierde poging bleek achteraf toch nog niet zo heel slecht te zijn. Ik ga die ook afmaken. Hij is tot nu toe slechts 1 cm breder dan de goede. Straks met het bouwpakket van Shipyard heb ik een koggevloot.



Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 20
De binnenbeplanking zit er in. Op foto's en uit schema's blijkt er een ruime afstand tussen de planken onderling. Ik heb ze wat dichter op elkaar geplaatst, maar wel met enige tussenruimte. Bovendeks word de afstand groter omdat dat bevestigingspunten oplevert voor tuigage.

full


full


full

Foto: Met de dwarsbalken en mast provisorisch geplaatst.

Ik heb geen foto's of tekeningen hoe de beplanking verloopt, dus ik heb zelf maar wat geïmproviseerd. De beplanking is zeker niet strak aansluitend noch mooi verjongd dus dat heb ik ook niet geprobeerd te realiseren. Tenslotte is het een vrachtschip.

full


Uiteindelijk wil ik het karakter van vrachtschip uitbeelden met een aantal tonnen en dergelijke zichtbaar in het ruim. Dat er een heleboel in kunnen blijkt wel uit deze foto.
Het vervolg wordt om de dwarsbalken vast te zetten en dan proberen om de bovenste helft van het spantenplan er weer op te krijgen om de volgende 5 gangen op te bouwen.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Mooi werk Jan :thumbsup:
Eenmaal de dwarsbalken er op kan de romp niet meer vervormen.
De volgende gangen zullen wel geen probleem zijn.
Ben op de oosterschelde bakstagwind 4/5 Bf eens voorbij gestoken door een kogge onder vol zeil, ik 5/6 Kn kogge 9/10
Een zeil formaat circus tent
 
Back
Top