Indekken schuimvleugel

Ik ben van plan de Atlantis II van andere vleugels te voorzien dan het orgineel. De bedoeling is XPS vleugel met beplanking. Mijn doel is dat het een soort Lift Off wordt. Ik ban dan ook van plan het profiel van deze kist als uitgangspunt te nemen.

Nu mijn vraag:
De lift off heeft net zoals vele andere kisten een abachi beplanking. Dit materiaal ben ik nog nergens tegengekomen. Volstaat de volgende methode om een voldoende sterke 2 meter deelbare vleugel te krijgen?

Schuimkern, lamineren met 25 grams glasdoek, 2mm balsa er overheen en dan in de vacuumzak. Natuurlijk eerst de vleugelpennen er in. Zal het resultaat zonder liggers voldoende sterk zijn?
Wie heeft ervaring.
 
Hoi ,

Ik zou zeker een ligger inbouwen en verlijmen met epoxy met schuimmiddel.
Dit laat de epoxy opschuimen waardoor het beter en dieper in je schuimkern dringt.
Groeten ruud
 
omdat de spullen voor vacuumbagging niet iedereen zo heeft en balsa heb je nog al eens snel :wink:
 
Van de week nog eens de oude bouwmap van de KNVvL erop nagekeken om enkele dingen op te zoeken en daar stond dit geheel in omschreven. Inclusief de verdeling van de glasmat onder het hout en ook hoe een vacuum systeem te gebruiken.
 
Als je "hout" aan de buitenkant doet, zul je dat toch moeten bewerken (verf, oracover, plamuur, etc).
Door glas aan de buitenkant te doen kun je dat overslaan of combineren.
 
Theo Coenen zei:
Van de week nog eens de oude bouwmap van de KNVvL erop nagekeken om enkele dingen op te zoeken en daar stond dit geheel in omschreven. Inclusief de verdeling van de glasmat onder het hout en ook hoe een vacuum systeem te gebruiken.

Interessante technieken hoor! Theo C, praat me even bij over deze "map", hoe krijg ik die te pakken? En wat voor 'zak' (materiaal?) wordt er gebruikt bij het vacumeren met epoxy?(dat het niet allemaal aan elkaar lijmt/kleeft?) Zijn vacuumpompen voor dit doel ergens te koop?

Groeten, robert :)
 
Al eens aan konstructielijm gedacht?
Schuimende PU lijm werkt wel aardig. Vooral als je het schuim eerst een beetje vochtig maakt (vochtig doekje)
 
Theo,

Ik heb eerder vleugels gebouwd voor oa. zwevers ( tot 4 meter) en heb dit als volgt (low tech) gedaan.

Eerst vleugel(delen) snijden uit schuim.

Daarna in zowel onder als bovenkant vleugel gleuf gefreesd voor vuren liggers en bedrading (5*5 mm liggers .lekker goedkoop bij bouwmarkt) Liggers ingelijmd met bruislijm en tegelijk vleugeldelen aan elkaar bevestigd. (drogen in moeder mal schuim)

Balsa voor- en achterligger op schuimkern geplakt, plus bussen voor vleugelbevestiging (en servo ruimtes etc)

Daarna met melklijm vleugel beplankt met blasa 1mm (zacht) Dit werkt echt super.

Dunne glasmat (diagonaal geweven) op vleugel aangebracht, en na plamuren spuiten. Door de mat diagonaal te plakken maak je de vleugel een stuk "flutter bestendiger".

Je kan met deze vleugel wel niet DS'en of door de geluidssnelheid, maar hij houd zich prima, en is relatief makkelijk en vooral goedkoop te maken.
(geen exotische spullen als koolstof enzo nodig)

Ik ga voor mn robbe diamant deze zomer ook op deze wijze nieuwe vleugels bouwen. (wordt ook 4 meter)
 
Ik ben zelf zo niet thuis in de modernste technieken maar mijn vader en ik hebben al wat dingen uitgeprobeerd.
Onze werkwijze is vrij gelijk aan die van Franck, enkel gebruiken we geen liggers (we zijn mar max tot 2m80 deelbaar gegaan)
motorzwever van 2m20 , vleugel in twee delen. Piepschuim kern beplankt met 1.5mm balsa zonder glasmat. Als lijm hebben we contactlijm (melklijm) gebruikt. Als afwerking is die bespannen. Deze vleugel is heeeeeel grondig getest in de lucht met succes.
Onze ervaring leert ons dat liggers best breed zijn en niet zo'n latjes. Precies omdat het probleem indeuken is als de belastig te hoog wordt. Hoe breder de ligger, hoe minder vlug dit indeukt (dit zijn mijn bevindingen uit ervaringen en testjes, ik zeg niet dat ik een specialist ben)
Ik heb een jaar gevlogen met een Puma II, met piepschuim vleugel, met enkel een ligger boven en onder van 3mm balsa, ongeveer 5cm breed. voor de rest was die vleugel niet beplankt, lag er geen glasmat over (enkel in het midden om de vleugels aan elkaar te zetten een strook van 10cm) en verder gewoon bepannen. Met een goeie 8.5cc was die in de lucht niet kapot te krijgen.
Ik zou gaan voor gewone balsa beplanking op het piepschuim, eenvoudig, snel en niet te zwaar. Het hangt een beetje af van de dikte van de vleugel en de koorde.
 
gaat lekker!

Hallo allemaal,
Interessante reacties, waarvoor bedankt!
afb4689.jpg


Ik ben pas weer sinds korte tijd met modelvliegen bezig, maar heb in m'n jonge jaren (huhuh) al veel gebouwd, met beperkte middelen.
Nu vind ik het leuk om nieuwe materialen en bouwwijzen te combineren, i.p.v. 'all-balsa' te gaan.

Het doosrompje (l=65cm) is van 2mm triplex(4laags)
afb4690.jpg


Ik kan even geen figuurzaag meer zien :wink:

De romp wordt bekleed met depron en 25gr/m2 glasweefsel i.c.m. met epoxy. De staartvlakken idem, maar dan 1 laag keper 160gr/m2 en 1 laag 25gr/m2 glasweefsel aan beide zijden.

Besturing d.m.v. servo's a 7gram (rol&hoogte), motor cox TeeDee.51 of cox blackwindow .49

Geinig, waarschijnlijk veel te zwaar (35%nitro stoken gaat helpen, als vanouds) maar leuk bezig iig! :)

Groeten, robert
 
Hallo robert,

2mm vliegtuigtriplex voor je romp, bekleden met depron... volgens mij gaat dat inderdaad nogal zwaar uitvallen. Misschien was je beter deze keer ook voor all-balsa gegaan. Maar ik kan me natuurlijk vergissen. Hou ons op de hoogte van je projectje, het is wel interessant.
 
dankje; het is trouwens een mini djembe waar het model op staat hoor :lol:

:) rz :)
 
Back
Top