hoe voorkom je 'adverse jaw'? (tegengestelt gieren?)

  • Topicstarter Topicstarter JiB
  • Startdatum Startdatum
hezik zei:
Voor gewoon vliegen heb je die theorie echt niet nodig hoor.. en om nou beginners gelijk naar platjes te laten kijken.. :P

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Een beetje theorie zou helemaal niet slecht zijn voor de meeste beginners. Ik doe dat tijdens het vliegen. Om daarvoor in het clubgenbouw te gaan zitten en droge theorie te vertellen gaat mij ook iets te ver, maar tijdens het vliegen als de problemen naar voren komen dan is dat het beste moment. Je kan dan met de juiste uitleg erbij voordoen of de beginner zelf laten merken wat de verschillen dan zijn.
 
packard zei:
Ik schrok een beetje van een discussie bij MVA op het veld.
Dat is daarvan ook de bedoeling..... :D
packard zei:
LB kent maar 1 mode : de goede !
Dat laatste is inderdaad volkomen juist, maar er zijn toch verschillende methoden om het zwaphout te hanteren. Handvat horizontaal 8O en de pols naar rechts draaien voor up ben ik ook al eens tegengekomen. Handvat verticaal en achterover voor up is toch meer mijn cup of un-coffee.....
 
Theo, ik ben niet tegen theorie hoor, integendeel (heb zelf een specialisatie vliegtuigtechniek gedaan vanwege de modelhobby)! Maar ik vind dat je iemand die aan het vliegen is zoveel mogelijk met rust moet laten. Als ik zelf aan het sturen ben heb ik het ook niet zo graag dat men "aan mijne kop komt zagen". Iemand die vragen heeft moet je natuurlijk zo goed mogelijk verder helpen.
 
@ Rufter, was ook niet direct op jou van toepassing. Ik heb heel lang geleden het rc-modelvliegen geleerd en in die tijd deed men niets aan theorie. Er werdt je ook niet verteld waarom je bepaalde dingen moest doen. Pas nadat ik mezelf meer ben gaan verdiepen in de theorie en later door het indoor vliegen ben ik met heel grote stappen beter gaan vliegen. Wel heb ik mij voorgenomen om al mijn leerlingen dit dan wel te leren. Zo kon ik tot voor enkele jaren geen goede rechterbochten vliegen omdat in de clubs waar ik het vliegen geleerd kreeg alleen maar linksom werd gevlogen. Nu lukt dit uiteraard veel beter, maar in noodsituaties val ik toch automatisch terug op die linkerbocht. Mijn leerlingen krijgen dit gewoon te horen en leren dus direct die rechterbocht erbij.
 
Fenomeen linksomvliegen is me welbekend, maar waarom rondjes vliegen als je achtjes kunt maken! Maarja, mannen die linksom blijven vliegen worden meestal goede pylonpiloten :lol: :lol: :lol:
 
Het gevoel voor links en rechts vliegen kan je ook op een '' overdreven " manier aanleren , dat heet bij mij slangen vlucht . Je laat de leerling steeds een overcorrectie maken zowel naar links als naar rechts , het slangentje zelf moet wel een rechte lijn vormen .
Daarmee kan je een leerling een goed " correctie gevoel " meegeven .
Rechtuit vliegen en lange bochten maken is zo bijzonder niet , eigenlijk veel te staties voor de huidige leerling !
Zo kan je ook andere trucjes bedenken , Adverse Yaw kan je ook simuleren door de vleugel iets naar links af te laten glijden en verder met de richting te laten werken enz .
 
@ Leo, toch zie ik dat heel veel leerlingen en ook ervaren modelpiloten soms grote problemen hebben om netjes rechtdoor te vliegen. De modellen dweilen soms gewoon door de lucht vanwege het oversturen. Als ik ze dan de zender afneem en deze in een hand ver voor me uit hou zien ze ineens dat ze met niets doen beter rechtdoor vliegen dan met al dat vele sturen. Maar in de basis zijn we het wel eens.

Ik laat de leerlingen zodra ze het sturen redelijk onder de knie hebben over een denkbeeldige lijn vliegen en dan aan de hand van de ligging van het veld op het einde van het rechterstuk een linker of rechter bocht vliegen (zichtlijn ongeveer 45 graden omhoog, afstand midden van het veld of als het veld smal is de overzijde). Meestal kies ik er dan voor om de bocht van ons af te maken. Dus aan mijn rechterzijde een linkerbocht en aan mijn linkerzijde een rechterbocht. Als dat goed zit wissel ik alles om en dan kunnen ze meestal weer helemaal opnieuw beginnen omdat de bocht nu ineens op een gegeven moment recht op hun af is, maar na 1 of 2 rondjes hebben ze dat alweer door. Ook leer ik ze om overal referentie punten te zoeken en die te gebruiken bij de start en landing, maar ook tijdens het normale vliegen.
 
Om even van het lesgeven terug te keren naar het tegengesteld gieren: Helpt het als je rolroeren niet helemaal doorlopen tot aan de vleugeltip maar een klein stukje vleugel daartussen hebben? Dit in verband met het mogelijk groter of kleiner maken van de tipwervel (al heb ik laatst gelezen dat bij lage reynolds waardes de tipwervelweerstand niet zo groot is, dus misschien maakt het niet zo veel uit).
 
Zoals je zegt, bij lage Reynoldsgetallen moet je niet teveel nadenken over tipwerveltoestanden. Het is zelfs efficiënter om je rolroeren alleen op de tippen te plaatsen ipv over de gehele vleugelbreedte (rolroeren wel breder maken, breder=meer %koorde)
Als je efficiëntere vleugels wil bouwen zal je meer aandacht moeten schenken aan je keuze van je profiel en de effectieve vorm van je vleugel na het bouwen. Meer interessante informatie hierover kan je vinden op de site van Martin Hepperle, www.mh-aerotools.de/airfoils/.

Groeten, Bart.
 
Het Reynolds getal word berekent door :
dichtheid x snelheid x lengte / viscosity coefficient
Vereenvoudigd : Re = 70 x snelheid x koorde [ m/sec , m]
Het blijft dus altijd belangrijk om de snelheid te behouden , met andere woorden om zo weinig mogelijk drag te veroorzaken met rolroeren , spoilers enz , dat maak de zaak alleen maar efficienter , de aerodynamische kwaliteit blijft altijd belangrijk , zowel bij een hoog als laag Reynoldsgetal .
Heb je speciale vleugeltips zou ik wat afstand nemen , maar rolroeren tot op de tip kunnen kleiner zijn [ groter moment . minder drag] , bredere rolroeren zijn aerodynamisch beter aan te passen [ behouden een efficientere vorm ].
Ook de stijfheid van de vleugel is belangrijk , anders doen ze de werking van de rolroeren te niet .
Uiteraard is het voor ons het beste om weer te gaan spieken , hoe deden ze het in een vergelijkbare set-up .
 
Exact! :thumbsup: Met name je opmerkingen over grootte van de ailerons en de torsiestijfheid van de vleugel zijn to the point!
 
Back
Top