HMS Diana - Caldercraft model

Ergens in de jaren 80:rolleyes: moesten wij er op school ook mee werken met een schraapstaal . Sterker nog later mochten we er zelf eentje maken uit een oude zaag. Dit plaatje moest volkomen vlak zijn en gewet aan drie zijden. Als dit gebeurd was werd er onder een beplaalde hoek een braam aan getrokken die er voor zorgde dat je er ook daadwerkelijk een kleine krul mee afschraapte. Dit was dan een bewegiging die je van je af deed. Ook in die tijd als excursie bezochten we een klein bedrijf wat gitaren bouwde die het ook gebruikte. Maar altijd schuurde hij het oppervlakte van een gitaar na. Wat hij ook deed tussendoor is voor de laatste schuurgang het hout bevochtigen zodat de aanwezige vezels omhoog kwamen. Na een laatse maal schuren met korrel 400 schuurde je dit er min of meer alsnog vanaf.
Daarom schuur ik overigens niet fijner dan korrel 400 (zolas ik wel eens lees met een korrel 1000} dit heeft dan ook geen zin.
Ik heb mijn dek ook wel geschrapt met een stanleymesje bijvoorbeeld. Maar het resultaat bij zacht hout is niet mooi. Dit komt omdat een mes niet de bedoelde braam heeft. Wel schrap je enigzins de onderliggende delen gelijk. Eigenlijk met het schrappen van een mes druk je de boel een beetje in. Een vandiktebank is meer gebaseerd op het schaven en door het daaruit voorkomemde machineslag altijd wenselijk te schuren.
Schuurmachientjes geven zeker wel schuurkringetjes maar met de hand, de nerf volgend, absoluut niet.
 
Laatst bewerkt:
Mooi verhaal Hans. Ik ga wel eens wat proefstukjes maken. Kijken wat bevalt. Het schraapijzer dat ik gebruik werkt op zich prima. En ik ga er ook maar niet teveel aan doen. Ik ben al blij met het huidige resultaat :-)
 
Zo, op de helft. Het gaat niet snel, maar het ziet er wel goed uit. Ik denk dat de breeuwnaden eigenlijk net iets te breed zijn, maar voor het oog vind ik ze zo wel mooi, dus de andere kant probeer ik zo symmetrisch mogelijk te maken. Wordt nog een klusje want de breedte van de plankjes varieert ongeveer tussen de 3,8 en 4,2 mm. Maar goed met een beetje uitzoeken en meten ga ik trachten op de zelfde hoogte de planken in te laten in de waterwegplank.

7FA3B4C9-2C0B-47BB-8823-1BB3C93DC9D4.jpeg
DCF34A4C-DE4A-4FDD-A129-A4340783973A.jpeg
 
Het dek is af. Helaas toen ik het wilde gaan olieen bleek mijn olie niet meer goed. Dus maar even nieuwe (Rustins Danish oil) besteld. Hopelijk komt die een beetje snel, want ik wil het dek eigenlijk eerst in de olie zetten voordat ik het monteer.
Het symmetrisch inlaten is gelukt. Helaas kwam ik daardoor bij de kuil en het forecastle (voordek?) niet meer helemaal in lijn uit. Maar dat is dan ook het enige. Verder zeer tevreden over het dek. Het gebruik van garen als breeuwnaden is me zoals gezegd erg goed bevallen. Ik denk dat het ook minder werk was dan het zwarten van alle latjes met een potlood of stift.
Hieronder de foto’s van het voorlopige eindresultaat. Zodra de olie erop zit zal de kleur nog wel iets mooier worden verwacht ik.
Ik heb het dek overigens twee keer helemaal geschraapt. Om alle lijmresten en vlekjes te verwijderen. Op de foto’s ontdek je altijd weer nieuwe plekjes, maar die werk ik nog bij.

A5125A98-C623-4DC2-967A-8373F23E6AC0.jpeg
CA317C37-7072-4470-8AA7-4B3EC44C67E6.jpeg
B3788380-9BBA-4EC6-896C-8FF5A53CAA0B.jpeg
 
Ziet er netjes uit Eduard, ik raad wel aan om zuinig te zijn met de olie, één dun laagje geeft (naar mijn mening) het mooiste resultaat. Als je de olie direct na het aanbrengen na wrijft met een zachte doek die niet pluist of keukenpapier dan word het nog beter. Zelf kleur ik mijn dekken nooit, dit werd in het echt ook niet gedaan, daar zijn de dekken onbehandeld en werden ze meestal grijs door invloeden van weer en zeewater. Om mijn dekken tegen verkleuring te beschermen doe ik er slechts één laagje transparante matte lak over. Maar er zijn ook legio bouwers die het dek beitsen, dus uiteindelijk is het maar net wat je zelf mooi vind.
 
Je dek ziet er gelikt uit, heel mooi regelmatig, perfect legpatroon, ...
Ik vraag me alleen af waarom je een 0-1-3-2 legpatroon gebruikt hebt en niet gewoon 0 - 1 - 2 - 3.
Sorry, milimeterchef aan het werk. :)
 
Heren dank voor alle complimenten.
@piet, ik zal inderdaad een dun laagje olie gebruiken. Ik kies hier voor olie omdat ik dat bij het geschutsdek ook heb gedaan.
@herby, het patroon heb ik gebaseerd op Zu Mondfeld. Zie foto hieronder. Eerder zei ik een vierplanken systeem te gebruiken, maar het is een drieplanken systeem geworden.
1206D0F2-2997-4C76-93A0-8A59C1FDCECB.jpeg
 
Back
Top