Het expeditieschip van Willem Barentsz - Kolderstok

van die jufferblokken weet ik zo niet , je moet bedenken dat het etsen zijn van 20 of 30 cm groot en de meeste nog kleinder, ze zullen er ook niet alles ingegraveert krijgen met de hand.
wel staat in witse dat ze vroeger een ketting gebruikte in plaats van puttingijzers maar er staat niet bij hoeveel vroeger het dan wel was maar het lijkt me mogelijk te zijn dat ze een stuk ketting tegen het berghout maakte en daar de wanten aan vast maakte met maar 1 jufferblok, je ziet ook meestal maar 1 jufferblok op de etsen. anders eens aan ab vragen hij weet er waarschijnlijk wel meer van. volgens mij zit hij nog altijd op mws bij de papierbouw
 
In het boek over de reconstructie van het schip van Hoving en Emke zit een DVD die goed weergeeft hoe de reconstructie van de Weerdt er uit ziet. Die puttingijzers zitten er niet, in plaats van de rusten zit er een dikke balk tegen de romp waarop alles vastzit. Die balk zag ik ook al op de 1 ; 1 reconstructie.
Ook dit is onjuist weergegeven op het model op de werf.
Constant
 
Nog even een vraag Hans,
Hoe kom je op jouw model op het achterste dek? Op mijn model zit er achter de bezaanmast een kleine ruimte tussen de kajuit en de mast. Die maak ik naar boven open zodat je achter de bezaanmast rechtstandig naar boven kunt klimmen op een paar treden, bevestigd tegen de wand van de kajuit, om het achterdek te bereiken. Je moet dan wel over de balustrade klimmen. Op die manier kun je ook boven op de overkapping van het verdek komen.
Constant
 
Ik doe dat op exact dezelfde manier. Alleen dan niet met een opening, maar met een klein luikdeksel wat daar op het dek komt. Ik had daar pasgeleden ook al over zitten prakkiseren. Het luikdeksel suggereert een opening, maar die daarmee afgesloten is.
 
Hmmmm. Daar moet ik dan nog eens over nadenken.
Ik had net de bezaansmast staan toen ik op het rusten-probleem stuitte.

Andere vraag: maak jij een mandje/bakje aan de bezaansmast?
 
Ik maak een mandje aan de bezaansmast, zoals ook op de tekening van Ab Hoving.
Overigens blijf ik het merkwaardig vinden dat het verdek aan de achterzijde is overdekt met een rooster, dus regen en wind hebben vrij spel, en dat de ruimte daaronder geheel afsluitbaar is met wanden en deuren. Ik maak de wand met deuren richting boeg daarom niet.

Maar voorlopig heb ik voor dit alles weinig tijd. Al mijn dagen ben ik plezierig bezig met de bouw van de maquette van Zutphen. Ik wacht eigenlijk op het tijdstip dat ik daar even geen zin in heb, en dan maak ik graag gebruik van de uitwijkmogelijkheid om even verder te bouwen aan het schip. Maar het is wel zo dat ik iedere dag vol enthousiasme doorga met de maquette. Ik schat daar nog drie jaar mee bezig te zijn (inmiddels heb ik 14 dagen geleden daar een ridderorde voor gekregen, ik ben nu lid in de orde van Oranje Nassau).
Constant
 
Dan heb je wel eer van je werk :-)

Ik kom het mandje op oude etsen weinig tegen, dus ik twijfel.

Overigens lijkt het me wel dat ze vrij simpel een zeil over het dek konden trekken. Maar misschien denk ik te makkelijk daarover.
 
Nog zo'n ding waar ik over twijfel: de blinde. Op de tekeningen in het verslag van van de Veer komt deze nergens voor. Ook op verschillende prenten in het boek van Hoving komen deze rond 1600 nog niet voor. Maar op de tekeningen in het boek staat ze weer wel. De tuigage ervan is summier (met name toppenanten ontbreken). Dus wel of niet een blinde?

Ik ben geneigd deze niet aan te brengen.
 
De blinde zou ik niet aanbrengen. Het merendeel van de scheepsafbeeldingen van voor 1600 laat zien dat ze niet werden toegepast.
Overigens heb ik al lang besloten om het model dat ik bouw niet direct te koppelen aan Barentz. Liever heb ik het over een koopvaardijschip uit het einde van de 16e eeuw. Als ik er een scheepstype aan moet verbinden dan denk ik dat Vlieboot de beste keuze is. De Weerdt noemt het een jacht, maar dat slaat meer op het type van de Duyfken, en dat is dit schip bepaald niet.
Als dit het schip van Barentz zou worden dan ben je haast verplicht de naam over te nemen die ze "gevonden" hebben voor dit schip en moet je ook voldoen aan alle details. Dat vind ik wat te ver gaan. Mij gaat het altijd om scheepstypen te maken en geen schepen die bekend zijn onder een bepaalde naam. Maar daar mag iedereen anders over denken.
Constant
 
Na het gezellige bezoek aan het mooie Hulst gaan we rap weer verder met het schip. Straks komen we vast te zitten in het pakijs, dus het bootje moet wel zover in orde zijn.
De diverse tuigage voor de grote ra is er al, en deze ligt hier nog op het ra-hout, maar zal straks toch gehesen gaan worden.

20191013_135101.jpg
 
Zie er prachtig uit! Het bevalt mij des te meer omdat je verder geen kleuren toe gaat passen.
Sinds heel kort is er een boekje uitgekomen dat voor mensen die het schip van Barents bouwen zeer is aan te bevelen. Het is geschreven door Arne Zuidhoek (ik ken hem persoonlijk) en het gaat uitvoerig over de korte periode van de Watergeuzen. Hij beschrijft daar heel deskundig een aantal scheepstypen met tal van afbeeldingen. Dus in de periode 1568-1572. "De watergeuzen: partizanen of piraten" uitgever Omniboek ISBN 9789401913942. NUR 680. 15 euro.
Het leest als een jongensboek!
Hierin staan een paar afbeeldingen die in juist die periode zijn getekend (dus geen afbeeldingen die gaan over die periode maar later zijn vervaardigd). Een tekening is van Pieter Bruegel uit 1565. Daar zie je ongeveer "ons schip" maar wel met een blinde.
Constant
 
Ik heb een kleine fotostudio tegenwoordig. Daar past het schip perfect in, en je hebt er een goede lamp boven. Ik moet dan de belichting nog wel wat aanpassen in Photoshop, maar de foto's zijn dan zeer bruikbaar.
 
Vandaag het boekje De watergeuzen: partizanen of piraten op gehaald bij de boekhandel is inderdaad een mooi naslag werk en zeer goed te lezen
Bedankt voor de tip Constant
 
Het model zelf is nu zo goed als af. Ik ga er nog wel een aantal attributen aan toevoegen, en ben inmiddels met de bijbehorende boten begonnen.
Het model zal waarschijnlijk eind november als bouwpakket beschikbaar komen.
Inschrijven (zonder koopverplichting) kan door een email te sturen aan kolderstok at gmail punt com

Willem Barentsz 1.jpg
 
Back
Top