Herby's HMS Victory 1805 - Fotoverslag

3 juli 2019

De ra’s van de grote en fokkesteng: de achtkantige versteviging in het midden bestaat uit 4 latten met een lengte gelijk aan 1/4e van de lengte van de ra, met vulstukjes ter hoogte van de 4verstevigingsbanden.
IMGP4020.JPG


Hier wel weer „flemish horses”
 
Hartelijk dank voor alle leuke reacties :thumbsup:

19 juli 2019

De „spritsail topsayl yard“ (buitenkluiver???) opgehangen met een “parral” met dubbele rij klootjes.

De bolletjes komen uit een parelketting. Dit wordt in de sanitaire wereld gebruikt, en in op ‘tinternet in diverse maten verkrijgbaar. Met een ronde bektang nijp ik tussen 2 bolletjes waardoor het verbindingsstaafje aan 1 kant uit het bolletje getrokken wordt. Na het verbindingsstaafjes doorgenepen te hebben, blijft in het bolletje de verdikking van het staafje achter, maar je kan een koordje waarvan de top met secondelijm hard gemaakt is door het bolletje reigen. De tekening van het houtje voor tussen de bolletjes bezorgde ik aan een bevriende handelaar die een laser snijmachine heeft. Na montage werden bolletjes en ribjes met een alcoholstift gezwart.
Scan_20190620.jpg
parral rib.jpg
parral ribs2.jpg



Hij brandde dit op de gewenste maat en in de gewenste hoeveelheid in een plaatje vliegtuigtriplex van 0,6 mm. In massief fineer was het geen succes, want die braken bij het doorvoeren van een touwtje.
IMGP4022.JPG
IMGP4023.JPG
 
Nog zo'n prachtig stukje werk, en ik denk dat dit de " Blinde " genoemd wordt, maar dat kan ik mis hebben. de kluivers die hangen volgens mij als latijnzeil tussen de stag en fokkemast.
Mocht ik het mis hebben dan weet Piet ongetwijfeld hoe ze wel heten:)
 
Nog zo'n prachtig stukje werk, en ik denk dat dit de " Blinde " genoemd wordt, maar dat kan ik mis hebben. de kluivers die hangen volgens mij als latijnzeil tussen de stag en fokkemast.
Mocht ik het mis hebben dan weet Piet ongetwijfeld hoe ze wel heten:)
Is inderdaad de Blinde het zeil wat onder de boegspriet hangt, de ra heet in het Nederlands Blinde-ra.

En Peter, de kluivers zijn geen latijn-zeilen, maar vallen onder de categorie stagzeilen, met dit verschil dat de kluivers niet aan de vaste stagen van de mast waren bevestigd maar aan een aparte 'stag' die kluiverleider word genoemd die van de marssteng naar de kluiverboom liep waaraan de kluiver(s) werd(en) gevoerd. Met de kluiverval werd het zeil gehesen en met de kluiverneerhaler werd de kluiver langs kluiverleider neergehaald om te worden geborgen aan de kluiverboom indien deze niet werd gebruikt.

Dus; stagzeilen zijn driehoekige zeilen die aan een stag werden gevoerd met uitzondering van de kluivers die werden aan de voor- of fokkemast gevoerd, met een aparte leider.
 
Victory heeft 2 dwarsmaten op die plaats, 1 op het uiteinde van de boegspriet, en 1 die langs de kluiverboom kon verschoven worden.

Hier ging het om die voorste en kleinste van die 2. komt er dan nog een voorvoegsel bij de naam "blinde"?
 
ah, ik had al wat twijfels toen ik het neertypelde, maar dan weet ik het nu ook weer, en voor die laatste vraag heb ik geen antwoord paraat vrees ik
 
29 juli 2019

De zijstagen van het kluifhout worden belegd met een talie aan de oogbouten boven de “roundhouses”.

Eigenlijk noem je deze lijnen geen stagen, dit zijn de kluivergeien, meestal zijn het er 2, dan heten de buitenste, buitenkluivergeien en de binnenste, kluivergeien. men spreekt ook wel van kluiverboomgeien.
Zijn het er 3, dan is het respectievelijk van binnen naar buiten; binnenkluivergei, kluivergei en buitenkluivergei.
 
@pietsan Dank voor de lovende woorden, en allen voor de likes :thumbsup:

31 juli 2019

De toppenants van de blinde ra,
IMGP4032.JPG


en van de boven-blindera
IMGP4034.JPG


En ten slotte de brassen, die vertrekken van boven de muis van de fokkestag, en via 2 enkele schijven onder de mars van de fokkemast belegd worden op de bolders voor de kuil.
IMGP4035.JPG
IMGP4036.JPG
 
Hartelijke dank @pietsan en @Pingu57 voor de complimenten. Ik waardeer dat ten zeerste.
Bij mijn eerste modellen vond ik dat mijn zwak punt. Daarom ben ik me in de loop der jaren gaan verdiepen in zeemansknopen. ook kon ik voor dit schip terugvallen op de uitstekende en uitgebreide beschrijvingen van C.N.Longridge in zijn werk "The anatomy of Nelsons ships", dat geschreven is door een modelbouwer, voor modelbouwers.


1 augustus 2019
Het rak van de ra van de fokkebovenbramsteng bevestigd.
IMGP4038.JPG

IMGP4039.JPG
 
Back
Top