Inmiddels zijn we weer een stukje opgeschoten met de vleugel.
En de hoge banen op de rechter vleugelhelft compleet. Nu kan de vleugel omgedraaid worden.
Om te zorgen dat de vleugel op de juiste positie blijft liggen met de juiste instelhoeken, heb ik steuntjes gemaakt waar de vleugel op komt te liggen. Een heel mooi idee wat ik uit een draadje van Ralf heb overgenomen en uitstekend werkt en ik nu al meerdere keren heb toegepast. Bedankt Ralf voor het idee

!
En de vleugel op de steunen. Deze twee delen passen maar net bij mij op de bouwplank.
Met de twee delen tegen elkaar, voor de ideale passing, alle gordingen gelijmd en in profiel geschaafd. Tevens de randboog van de vleugeltip in profiel geschaafd. Daarna kan het middendeel weggenomen worden.
Toen was het zaak om alle inwendige dingen in de vleugel aan te brengen voordat de boven beplanking erop kan. Eerst de servohouder geïnstalleerd en de bovenste doorvoermantel voor de rolroeraansturing. Bij de bovenste doorvoermantel heb ik een klein extra steuntje gelijmd om de bocht te ondersteunen. Dit steuntje had nog wat voeten in de aarde maar daarover later meer. De blauwe buis is voor de doorvoer van het snoertje voor de navigatie verlichting.
De vergrendeling van de vleugelhelft aan het middendeel. Aan de vleugelhelft zit een lip die in het middendeel valt. Met een nylonbout via de onderkant worden de vleugelhelften vastgeschroefd.
Voor het kunnen vastschroeven van de rolroerscharnieren heb ik vuren blokjes verlijmd. Ik boor nog minimaal een gaatje extra in de scharnieren, misschien wel twee, voor drie of vier schroefjes per kant.
Voor de extra stevigheid (waarschijnlijk overkill) heb ik "shear webs" verlijmd aan de middelste gordingen. De eerste vier segmenten aan de voor en achterkant en bij de volgende vijf segmenten alleen aan de voorkant.
Toen was al het inwendige klaar en kan de boven beplanking erop. Eerst de lage banen en daarna de hoge banen.
Dat ene baantje heb ik nog weggelaten omdat eerst het navigatielicht geïnstalleerd moet worden, maar daarvoor moet ik eerst ook nog twee stukjes neuslijst bevestigd worden.
En toen zat het een keertjes tegen. Het steuntje om de bocht van de bovenste doorvoermantel van de rolroeraansturing had ik verlijmd met dunne secondelijm. Het steuntje zat vlakbij de opening van de onderste doorvoermantel en je raad het vast al. Er was dus secondelijm in de onderste doorvoermantel gelopen en deze was nu dicht. Ik had eerst nog geprobeerd om de opening open de boren, maar blijkbaar zat er te veel uitgehard secondelijm in en met boren kreeg ik de mantel niet open. Dus er zat niets anders op dan de beplanking los te halen. Dat is het mooie van houtlijm, het is thermoplastisch. Je kunt het met de foliebout niet alleen vast strijken, maar ook weer los strijken mocht dat nodig zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Daarna de het vuren blokje uit de vleugel gezaagd en een stuk van de doorvoermantel verwijderd. Daarna een nieuw stuk erin gezet met een stukje aluminium buis als koppel stuk. Voordat ik de beplanking weer dichtgelijmd heb, eerst gecontroleerd of de las goed zat en ik de stuurkabel door de mantel kon doorvoeren. Dat ging gelukkig zonder problemen. De kabel blijft niet op de las steken. Toen de beplanking weer opnieuw vast gestreken. Gelukkig zie amper dat de operatie heeft plaatsgevonden. Alleen een kleine beschadiging rond het gat voor de stuurkabel. Hier was de beplanking ook een klein stukje met de secondelijm vastgeplakt en kreeg ik niet helemaal ongeschonden los. Maar de kabel kan er gelukkig weer door.
groeten kjel