De F3 (E of V) is een slalom klasse waar elke keer 1 vaarder alleen door een aantal poortjes in het driehoek parcours vaart (het lijkt wel wat op het F2 parcours, als je dat wat zegt; Oeps, toch niet nog een F klasse?!), gevaren in een soort denneboom richting, waar je volgens een bepaald puntensysteem allerlei punten voor krijgt. Elke poortje dien je 2x door te varen, als ik goed tel is dat 16x.
Wat betreft de F2 klasse, dat is trouwens een klasse voor schaalboten, en die wordt ook al jaren niet meer gevaren in Nederland, dat zijn nu meer eigen cq open parcoursen en vaarwedstrijden die in clubverband door een paar verenigingen nog worden gevaren.
Degene met de meeste (mede gebaseerd op je vaartijd die je erover doet) is bij F3 de winnaar.
Voor elk poortje dat je mist krijg je strafpunten. Het parcours kennen is hier zeker een vereiste, voor de meesten is het nogal 'tureluus' als je zo'n boot een F3 parcours ziet varen.
De tijd die men daarover doet ligt zo tussen de 30 en 50 seconden.
Aandrijving is vrij, mits het onderwateraandrijving is.
Lipo cellen : max. 43 Volt én max. 1.400 g
LiFePo cellen:max. 43 Volt én max. 30 cellen van 1 type
NiMh cellen : max. 43 Volt én max. 24 cellen
De F3 klasse is in Nederland maar zelden gevaren, en dan nog hooguit in de jaren 70 cq begin jaren '80. De F1 klasse is wat dat betreft over het algemeen wat bekender.
In Duitsland en het voormalig Oostblok is de F3 stukken 'populairder' en wordt er ook nog wel gevaren, zelfs de afgelopen week nog bij het WK M klassen in Kolomna, Rusland, waar dit officieel onder valt. Qua deelname was het een zeer 'gedevalueerd' WK, ondanks dat was het niveau toch zeker hoog qua uitslagen.
Daar zijn onlangs nog wereldrecords gevaren, ook het F3-E record is er verbeterd. Dat zegt al genoeg!
Wereldrecord F1E-1KG is trouwens nu 10,44 sec door een chinees, bij de F1E+1KG is dat nu 10,82 sec gevaren door een rus.
Een F3 boot dient snel én wendbaar te zijn, een goede combinatie dus voor dit parcours. Zoals je ziet heeft elke klasse wel zijn eigen karakteristiek en eigenschappen qua verdere bootopbouw. Ook de onderwateraandrijving heeft nog altijd zo zijn charmes.
Groeten, BJ