Duyfken Kolderstok

De laatste twee nagelbanken zijn tegen de reling geplaatst op het hoge dek.
DSC_2417.JPG
Nu ben ik bezig aan de laatste drie ra's en de bijbehorende zeilen. Het schiet dus al behoorlijk op. Een gerespecteerd ontwerper zal mijn Duyfken straks op de Expo in Rotterdam aan jullie tonen. Uiteraard denk ik na over het volgende schip welke ik hoop te gaan bouwen. Al jullie tips zijn hier in welkom als het maar een 'Hollandse"is. Beetje jammer dat op de foto de pardoen zichtbaar is met een blok op zijn kop......:(
 
Het grootzeil is gehesen. Toch een behoorlijke klus om deze op te hangen.
  • Ophanging ra met kardeelblok
  • Toppenanten maken
  • Rak maken met stesel van kralen
  • Geilijnen maken
  • Buikgordings maken
  • Schoten maken
  • Brassen maken
Nu als eerste de weeflijnen maken voordat ik het grootmarszeil ga hijsen. Ook uiteraard weer wat fotootjes...:)
grootzeil 003.JPG
grootzeil 006.JPG
grootzeil 007.JPG
 
Om de afmeting en de schaal van de Duyfken te benadrukken heb ik één poppetje in de verf gezet en op een beschadigd plekje van het dek geplaatst. Het zou zomaar kapitein Willem Janszoon kunnen zijn. Om een beetje idee te geven had Duyfken 15 tot een 20 koppige bemanning
poppetje 002.JPG
 
Laatst bewerkt:
Het hijsen van het grootmarszeil is begonnen. De ophanging van de ra gebeurt door een blok en wordt weer tegen de mast gehouden door het rak. In dit geval bestaat deze uit 6 kralen. We gaan weer verer nu om het grootmarszeil te voorzien van het overige touwwerk zoals schoten, buikgordingen, boeilijnen en buikgording.
hijsen 001.JPG
hijsen 002.JPG
hijsen 003.JPG
 
Dat klopt Peter, voor het grootmarszeil bestaat dit enkel uit kralen. Maar het grote zeil van fok en grote mast heeft ook nog houten segmenten er tussen.
 
Hoi Hans een paar niet echt belangrijke opmerkingen; De houten segmenten van het rak worden "sleden" genoemd en de kralen "klootjes"
verder heb je het over de boeilijnen, maar dit zijn boelijnen, dus zonder de i.
 
Daar mag je mij op aanspreken Piet. Ik heb altijd gedacht dat het boeilijnen waren, en zo staat het ook in de bouwbeschrijving. Dat is dus te snel gelezen en te snel overgenomen uit de boeken. Weer een puntje om aan te passen in de beschrijving.
 
Daar mag je mij op aanspreken Piet. Ik heb altijd gedacht dat het boeilijnen waren, en zo staat het ook in de bouwbeschrijving. Dat is dus te snel gelezen en te snel overgenomen uit de boeken. Weer een puntje om aan te passen in de beschrijving.
Het is totaal geen probleem hoor Hans en eigenlijk wil ik er helemaal niemand op aanspreken, want dat zijn van die dingen die bijna vanzelfsprekend zijn. Ik vermeld het maar omdat ik denk dat er best wel interesse is voor al die benamingen. Ik weet ze ook echt niet allemaal uit mijn hoofd hoor, wel heel wat omdat ik al wat jaren meedraai. Maar ook ik moet nog regelmatig de boeken er op naslaan omdat ik ze gewoon vergeet. En die i die lees je eigenlijk automatisch ondanks dat ie er niet staat.
 
Het is inmiddels aangepast - maar omdat ik nog een paar dozen heb liggen zal het even duren voordat het overal doorgevoerd is.
 
Zo mensen, op deze manier zijn we weer aardig bijgeschoold, wat betreft de benamingen:) En eerlijk, het intereseerd me natuurlijk wel hoe de onderdelen heten. Fijn dat je weer aanwezig bent op het forum Piet!

Ik zelf heb weinig bouwvorderingen te melden. Het is even een wat drukkere periode op het werk vandaar dat ik weinig heb te melden.
 
Laatst bewerkt:
Het is al een tijdje geleden dat ik wat gepost hebt. Vandaag ligt Duyfken afgemeerd bij Museum "de Delft" in Rotterdam. Zelf kan ik niet aanwezig zijn. Uiteraard sta ik open voor enig commentaar van jullie kant voor degene die dit heeft bekeken.;)
 
Ik heb het model vandaag in het echt mogen aanschouwen. Het heeft mij over de streep getrokken om alvast ook een kit van de Duyfken aan te schaffen voor na de Batavia. Ik denk dat dat wel genoeg zegt over de kwaliteit die jij hebt geleverd voor wat betreft de bouwkwaliteit.
 
Back
Top