Duyfken Kolderstok

fokkemast 023.JPG
fokkemast 025.JPG
De boegspriet en de fokkenmast zijn in de definitieve kleur gezet. Ik had drie opzetjes gemaakt op een stukje beukenhout om de kleur te bepalen. Van mahonie tot midden-eiken. Uiteindelijk is er eerst een beitslaag van geloogd grenen op gezet en 2 keer afgelakt met wengé op waterbasis. Ik zal na drogen nog één keer licht schuren en dan spuit ik ze nog een keertje in de blanke zijdeglanslak
 
Laatst bewerkt:
Vanavond een paar kleine dingetjes gedaan zoals het maken van de woeling op de fokkenmast. De woeling is ingesmeerd met verdunde houtlijm en alles laten drogen.
rusten 002.JPG
rusten 003.JPG
rusten 009.JPG
rusten 005.JPG
rusten 007.JPG
rusten 008.JPG
Ook een testje gedaan hoe de puttingijzers voor de jufferblokken te maken zodat het naar mijn zin werd. Gemaakt uit draad en tegen elkaar gesoldeerd. Daarna is het gezwart.
 
De bazaanmast is gemaakt en voorzien van kleur en afgelakt. Ik zal deze straks al permanent gaan vastzetten. Aan de hand van mijn foto die ik in het begin van het verslag plaatste zie ik dat deze onderkant van de mast in een uitsparing van de kiel moet gaan passen. Zodoende kom ik ook aan de juiste hoek van de mast. Voor het gezicht is dit dit dus iets achterover. Ook de grote mast komt in deze hoek te staan t.o.v. van de waterlijn.De fokkenmast krijgt weer een andere hoek en weer meer naar voren.
medevriende op internet.png
001.JPG
Voor het plaatsen van de grote mast vermoed ik dat er geen uitsparing in de kiel is, maar dat de mast bovenop de kiel komt te staan. Ik heb hier helaas geen foto van genomen. Maar ik voel met een stukje rondhout ook geen uitsparing hiervoor.
 
Laatst bewerkt:
Alle drie de masten hebben een uitsparing in de kiel waar ze invallen, maar dit is uiteindelijk bij de grote en de bezaansmast niet meer voelbaar, zodat de mast naar links en rechts kan verschuiven.

IMAG1830.jpg


Je kunt echter onder in de mast zelf een kleine ondiepe gleuf vijlen/zagen - ca. 6 mm breed - die dan over de kiel valt waardoor deze alsnog gefixeerd wordt.
De mogelijkheid van verticaal stellen van de mast komt daarmee echter te vervallen.
 
Alle drie de masten hebben een uitsparing in de kiel waar ze invallen, maar dit is uiteindelijk bij de grote en de bezaansmast niet meer voelbaar, zodat de mast naar links en rechts kan verschuiven.

Dank Hans ik zat mooi op jouw reactie te wachten:)
Ook precies de foto die ik zocht.
 
Laatst bewerkt:
De rusten van de fokkenmast zijn geplaatst en alvorens deze te voorzien van de jufferblokken en bijbehorende puttingijzers besloot ik het volgende te doen:
Ik maakte een malletje van triplex waarin ik een sleuf sneed die de afmeting van de rust heeft. Dit malletje kon ik op deze manier er overheen schuiven en de juffers van het staande wand er op aftekenen. Door een draad te trekken gaf ik hier de schuinte aan en de hoogte van het jufferblok. Hierna drukte ik met de spijkerdrukker een spijkertje door de mal zodat ze op de juiste positie staan.
Ik zal dus eerst de touwen van het want aan de jufferblokken knopen en daarna de rust voorzien van jufferblokkken en putingijzers. Als de touwen zitten kan ik de spijkertjes gemakkelijk terug drukken en hoop ik dat ze allemaal eenzelfde hoogte hebben.
Ik zal foto's plaatsen als dit is gebeurt.

DSC_2258.JPG
DSC_2261.JPG
 
De Jufferblokken zaten allemaal op één lijn maar de knopen om de jufferblokken waren niet naar mijn zin. Morgen of overmorgen maar opnieuw beginnen. En maar even nieuw touw bestellen voor de zekerheid:frustie:
touwwerk 009.JPG
touwwerk 010.JPG
 
Even een vraag. Gisteren was ik niet tevreden over de manier hoe ik de jufferblokken aan de touwen van het want had vast gemaakt. Ook niet de wijze van het touw door de jufferblok met de aanhechting aan het touw van het want. Hoe doen jullie dit? Ook het niet kunnen zien van foto's uit verslagen is jammer. Hier kon je ook nog wel eens wat op terug kijken.
 
Beste mensen,
Hartelijk dank voor het meedenken. Ik ga het nu proberen met het rondbindsel zonder de lus zoals op de Victory. Hans had in de bb al een soortgelijke werkwijze afgebeeld.( dat moet ik dus ook gewoon volgen;)) Ik had het touw van het staande want om het jufferblok geknoopt zonder het bindsel toe te passen. Met het touw wat door de jufferblokken gehaald werd had ik gelijktijdig een soort van bindsel proberen te maken. Uiteindelijk was alles veel te dik en hard van de lijm. Ik ben dan ook resoluut als iets niet naar mijn zin is en ik het idee heb als het beter kan.

En even een kiekje wat straks het plekje wordt.
plank 001.JPG
 
Laatst bewerkt:
Ik heb even een foto voor je opgezocht waarop goed te zien is dat je de talreep met enige halve steken om het bindsel van de hoofdtouwen legt. Je kan twee of meer halve steken op elkaar leggen om de talreep te beleggen. (op de foto is er één halve steek gelegd, waar je er dus nog een aantal bovenop kunt leggen, minstens drie).
De juiste dikte van je touwwerk is hier ook belangrijk, veel mensen zijn geneigd om de hoofdtouwen te dik uit te voeren, maar op deze schaal is één mm. vaak al dik genoeg, en voor de talrepen, 0,25 zeker niet dikker.
2015 11 16_0820_bewerkt-1.JPG
 
Ik maak gebruik van een malletje, zie mijn bouwverslag. Dan leg ik het hoofdtouw om het jufferblok zet en het een klemmetje vast en haal het van het malletje af. Dan dicht bij het jufferblok met dunner touw een knoopje en een eindje opbinden en weer vast zetten en zekeren met een beetje lijm.
 
Back
Top