Del Prado's Bounty

Dat het geen meerwaarde heeft ben ik het niet eens en de touwen worden vaker alleen met touw omwikkeld om effect te hebben. Maar dan moet je het goed doen met een goed machientje.
dit is 1 mm touw gewikkeld met 0,3 mm.

IMG_0325.JPG


En voor het model heeft het geen zin om de 3 stappen zoals het op een echt schip hoort te doen. Je zet immers op een echt schip de huidplanken ook niet vast met houtlijm.
Maar die beslissing moet je voor jezelf nemen. Als het niet lukt om de wikkelingen er regelmatig omheen te krijgen dan kan je dat beter niet doen.
Ook als je alleen de lus om de mast bekleed en de rest van het wandtouw niet, zou ik het weglaten. Bij zwart touw zie je dat toch niet om de mast heen. Ik heb het bij het galjoen gedaan, maar het is niet zichtbaar naderhand. Hele touwen wel.
 
In mijn Duitse McKay staat dat het stag heeft: "Wurmung, Schmarting en Bekleedung" dus zoals Herby aangeeft. De eerste twee zijn sowieso onzichtbaar door de laatste omwikkeling. (ALs je het goed doet :D)
Wat ik wel zie is dat door ontbreken van de onderlaag het profiel van de kabel erdoor komt. Dat is minder / niet bij het voorbeeld van Stephan. Maar die heeft ook dikker wikkeldraad gebruikt.
Misschien wordt het dan ook makkelijker en duidelijker om strak te wikkelen.
Ik ga eerst nog een testje doen, en zie dan verder.
 
Als je dunnere draad gebruikt wordt het nog mooier. Dit is een 0,85 mm touw omwikkeld met Serafill van 0,12 mm dik. Het wordt dan mooi strak.
Belangrijk is dat je de draad die omwikkeld wordt strak opspant. En dan met een goede "serving tool" het garen eromheen wikkelt. Dit vergt enige oefening en zal niet in 1 keer lukken. Maar als je het een paar keer gedaan hebt en de juiste touwsoorten gebruikt dan gaat dit aardig lukken. Met katoen heb ik geprobeerd en daar werd het heel vezelig door. Het beste resultaat gaf Gütermann met een dikte van 0,3 en volgens mij heb je ook 0,2. En hieronder met Serafill het mooiste resultaat.
De glans komt door de flitser, het touw is in het echt zijdeachtig van glans.

Naamloos-1.jpg
 
Update 24
Als ik de tuigage heb geplaatst moeten er zeilen op. Ik ben dus even gaan oefenen of ik met de naaimachine van de directeur overweg kon. Nou een ingewikkelde spreadsheet in elkaar zetten gaat me makkelijker af. Maar goed aan alles komt een eerste keer.

Hier zien jullie het resultaat van de eerste drie van de negen en twintig. Zo kan je wat afwisseling aanbrengen. Hier moeten nog wel de lijkentouwen aan genaaid worden met de nodige ogen in de hoeken. En aan sommige zeilen reefbanden. Nog genoeg te doen.

De zeilen zijn door DelPrado afgetekend op doek. Met banen op onderlinge afstand van 2 cm.

De banen waren in die tijd 60 cm breed met een naad van zeg 5cm, dus werkende breedte van 50 cm. Op schaal van 1: 50 kan ik uit mijn hoofd uitrekenen dat de banen op het model dan 1 cm breed moeten zijn, en geen 2. Dus heb ik tussen de strepen een extra naad ingenaaid. Nu zien ze er realistischer uit.

full

Foto: De eerste drie stagzeilen. Nr 3 is mijn eerste Aan de volgende zie ik vooruitgang in mijn naaikunsten.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 25
Mijn naaimachine begon een beetje moeilijk te doen en het bleek dat een servicebeurt geen overbodige luxe was. Die is dus een paar weken in onderhoud.
De paar zeiltjes die ik heb kan ik nu dus netjes omzomen met een lijkentouw met een lusje in de hoeken.

full

Foto: Hoek van en zeiltje met een lus.

Dus kan ik nu ook weer verder gaan met de tuigage.
Ik heb eens gekeken naar de tuigage van de lijzeilen. De onderpunten daarvan moeten naar buiten en naar onder worden aangetrokken. Dat kan door de onderlijzeilbomen. (letterlijk vertaald uit Duits).
Iets buiten het midden zit een ring om de boom met daaraan in 4 richtingen een oog. Zo kan die boom in vier richtingen strak worden gezet.
Ik heb ze alle vier provisorisch even geplaatst om een indruk te krijgen.


full


De totale breedte is hier goed te zien maar de diverse touwen bijna niet.

[
full

Foto: De vier touwen zijn hier goed te zien.

Ik heb deze tuigage nog nooit op een model gezien. En ik denk dat ik niet de enige ben. Daarom zal ik de touwen hier even benoemen.
Het touw naar beneden is de waterstag.
De touwen naar voor en achter heten de voorgei en de achtergei en naar boven gaat de toppenant.
En dan nog specificeren naar mast en bak of stuurboord.

full

Foto. En bij de grote mast.

full

Foto: Hier is de ring om de boom te zien. De boom is 3mm dik.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
je kan zoeken op deze pagina doen (ctrl F) en dan invullen studding sails of op 1 van deze woorden in de tekening:
studding sails.jpg

Zo kan je het boek van Steel goed gebruiken. Beide delen hebben over de 600 pagina's en daar is zoeken naar iets best moeilijk. Maar door de link heb ik al veel gevonden in Steel. Mooi boek.
 
Wouw, dat is wel even een dingetje. Prachtig:worship:. Zo ver ben ik nog lang niet en ben benieuwd of dit bij mijn schip soortgelijk zal moeten/kunnen worden. Dan heb ik nog wel wat te studeren.:rolleyes:
 
Back
Top