Het ziet er prachtig uit allemaal. ik zou wel proberen enige proefjes op te zetten met het schilderwerk in goud. Het zou jammer zijn als dat in bling-bling gaat overheersen. Als je naar het statenjacht Utrecht kijkt dan is dat naar mijn mening een goede kleur voor het lofwerk. Dat is geen goudkleur maar een tint die er dicht bij in de buurt komt. In oorsprong was het ook niet verguld. dat zou veel te kostbaar worden en verguldsel is heel erg kwetsbaar. Als je er met je vingers aan kwam dan was het door de inwerking van zuren vrij snel verdwenen.
Constant
Beste Constant,
Het is inderdaad, waar ik gedurende de bouw ook een beetje mee worstel. Dit begint al met de gedachte hoe oud of nieuw je je schip wilt laten lijken. Zo heb ik nagedacht over de veroudering van het dek, hoe glad schuur je de romp, ga je dit kleuren etc.
De meeste bouwers doen dit mogelijk te netjes al zijn er ook die prachtige technieken beheersen wat het verouderen betreft. Ik beheers die techniek helaas niet en heb bewust gekozen om zo netjes mogelijk te bouwen. Wat betreft de ornamenten ( loftwerk ) is hier het gevaar dat dit te overdadig wordt en te overheersend in een verkeerde kleur. Ik volg hierin overigens wel het kleuradvies van kolderstok. ( maar ook in het boek van Dik vindt je het kleuradvies in hoofdzaak ) Wat hier overigens wel moet gebeuren is dat er een wash overheen moet komen waardoor dit totaal anders gaat worden. e.a valt te lezen in het verslag van Rob die de Wappen von Hamburg bouwt. Althans ik vind zijn ornamenten prachtig van kleur. Mijn gedachte was om dit te doen als alle kleur-nuances zijn aangebracht. Hans van Kolderstok schrijft hier ook sumier over in zijn eigen verslag. Het betreft hier dus niet alleen de goudkleur maar ook de overige kleuren.
Het is echter zo dat ik nog niet helemaal weet hoe ik dit moet gaan doen. Maar ik ga me hier zeker in verdiepen en zeker wat die goudkleur betreft. In post #337 was hier op het schot bij de luizenplecht een goudkoord aangebracht. Een goed opletter heeft mogelijk gemerkt dat deze een aantal dagen later weer verwijderd is. Waarom? Het zelfde gevoel als jij mischien hebt. Te veel kitsche . En dat realiseer ik me dus ook.
Kortom: Ik zie hetzelfde als jij en dit is iets wat ik nog wil gaan aanpassen met een wash.
Chris van der linden heeft overigens een How-To geschreven over het schilderen van miniaturen en ornamenten wat mij aanspreekt en ik was van plan dit min of meer te gaan volgen.
Mischien als Rob dit leest of iemand die nog andere tips hebt dan hou ik me zeker aanbevolen.
Anderzijds is het natuurlijk wel zo, dat er een overdadig loftwerk aanwezig was. Maar hoe krijg je het voor elkaar dit mooi weer te geven? Modelbouwen heeft dus vele aspecten en dit is voor mij een zeer interesante en het bling bling mag zeker niet gaan overheersen.