De Zeven Provinciën 1665 - Kolderstok

Dit zijn nou net van die details waar je niet aan denkt als je life voor de Wasa staat en foto's staat te maken....:(
 
Hans, Jan, dank je. Vanmiddag was ik zo een beetje aan het puzzelen en was eigenlijk ook al zover dat ik het op die laatste (foto 2) manier ga doen.
Wel het meeste werk want iedere plank verloopt, maar wel het mooiste resultaat!

En tja, ik moet toch maar eens naar de Wasa gaan!!
 
Aanrader! Sowieso is Stockholm wel een mooie stad.
En mijn (relatief nieuwe) mobiele telefoon maakte betere foto's dan mijn gewone camera.
 
Het lekkere weer van afgelopen dagen is niet bevorderlijk voor een snelle bouw, maar lekker zittend in de schaduw heb ik inmiddels een gietmal gemaakt, daar de eerste afgietsels in geproduceerd en daarna begonnen met het schilderen ervan.

IMAG2010.jpg
 
Het verfwerk is ondertussen ook gedaan. Ik twijfel daarbij wel erg aan de kleuren die ik moet nemen. Het felle rood voor de leeuwen, in combinatie met het goud van de versierselen en de manen van de leeuwen is nog wel duidelijk. Maar waren de hoornblazers werkelijk zo roze? En had de dame middenop wel een blauw met gouden mantel aan?

IMAG2011.jpg
 
Ik vind het roze ook niet echt 'passen'. In die tijd zo'n roze kleur??

Misschien eens kijken naar oude houten beelden in de kerk, en dan liefst niet gerestaureerd, of oude schilderijen.
Daar is de huidskleur altijd wat vaal tegen bruin/geel aan. Ik zou in ieder geval ook wat meer tegen het matte aan gaan zitten. geen hoogglans.

mss wat ideetjes.....

Grt en succes hans
 
Het roze vloekt inderdaad een tikkie bij de rest en ook al is het misschien origineel, ik zou persoonlijk niet al die kleurtjes gebruiken. Hierbij een plaatje van een alternatief wat ik bijvoorbeeld wel mooi vind,
De-Zeven-Provincien-Stern-View.jpg
Hier is het schild op de spiegel helemaal goudkeurig geschilderd.
 
Ik denk dat het al heel wat zal schelen als je er een hele dunne bruine wash overheen zet. Het ziet er nu erger uit dan het is omdat alles gewoon één roze vlakte is. Als de kiertjes en hoekjes wat donkerder hebt ziet alles er al wat natuurlijker uit gok ik.
 
De wash gaat er sowieso aan het einde overheen, maar het roze vindt ik te roze. Daar ga ik toch nog eens verder zoeken. Misschien donker vaal wit als alternatief.
 
Als ik Nederlandse schilderijen bekijk van die tijd dan gebruiken ze gewoon licht-roze, een beetje tegen room-wit aan. In ieder geval niet vaal. Het is om te pronken dus als je daar wat florijnen (*guldens eigenlijk al lees ik net) tegenaan gooit dan wil je wel waar voor je geld, ook in de 17e eeuw ;)
 
Laatst bewerkt:
Dat is waar ik in eerste instantie ook naar gekeken heb. En dan kom je op corsettenroze voor de engeltjes. Maar wanneer het schip twee of drie veldslagjes gedaan had was het niet zo nieuw meer denk ik. En dat is toch meer de sfeer die ik wil bereiken.

Poging twee: ivoorwit vermengd met goldwax, en daarna een shade er overheen.
IMAG2030.jpg
 
Dat is waar ik in eerste instantie ook naar gekeken heb. En dan kom je op corsettenroze voor de engeltjes. Maar wanneer het schip twee of drie veldslagjes gedaan had was het niet zo nieuw meer denk ik. En dat is toch meer de sfeer die ik wil bereiken.

Poging twee: ivoorwit vermengd met goldwax, en daarna een shade er overheen.
Bekijk bijlage 247711
Een heel stuk beter Hans dan die varkentjes!
 
Ik vind persoonlijk dat goud niet zo denderend.

Op mijn batavia heb ik voor de engeltjes op het gordijn Tamiya XF-15 Flat Flesh gebruikt. Dat geeft het volgende effect:
full
 
Laatste paar dagen weer even aan het boetseren geweest. Ik heb daarbij telkens twee stappen te gaan:
- Maken van het ornament met fimoklei of met twee componenten boetseerklei
- van dit ornament een gietmal maken.
Dit heb ik inmiddels ook gedaan van de hoekmannen en van de kleine gezichtjes tussen de ramen.

Bij het gieten moet ik wel in de gaten houden dat er geen gietbelletjes in het gietwerk ontstaan. Ik heb daarom nu een wat trager stollend 2 componenten giethars gekocht (alleen nog niet geprobeerd).

Gietwerk:
Cimg1530.jpg

Let op het gietbelletje bij de middelste figuurtjes - de derde van links, bovenste rij.

Dan is het verven ervan best wel een ding. Welke kleur maak je dit om het origineel te houden zonder dat het een bonte kleurenmoes wordt.

IMAG2038.jpg

IMAG2039.jpg
 
Back
Top