De Friesland 1663 1:75

  • Topicstarter Topicstarter Drububu
  • Startdatum Startdatum
D

Drububu

Guest
Beste allemaal,

Na wat gedoe op een ander forum ben ik een beetje rond aan het speuren gegaan om eens te bekijken of ik niet ergens anders mijn 'draai' zou kunnen vinden. Ben hier terecht gekomen en wil eens bekijken of ik hier de draad weer op kan pakken. Ik hoop dat jullie dat goed vinden.

Zoals een paar mensen die ik ken van het andere forum weten, ben ik bezig met de bouw van De Friesland van Mamoli. De Friesland is het eerste echte houten bouwmodel wat ik maak. Tja, ik hou van uitdagingen dus in plaats van eerst een eenvoudig model te pakken, ben ik met een van de moeilijkste modellen begonnen. Ik moet wel zeggen dat dankzij een heleboel (tekstuele) hulp op het andere forum ik gekomen ben waar ik nu ben.

Ik zit zo'n beetje in de eindfase. Ben bezig om het lopende want en tuigwerk aan te brengen. Omdat ik merkte dat Mamoli toch wel behoorlijk heeft gesneden in (de complexiteit van) het tuigwerk heb ik besloten om het tuigwerk van de 7 Provinciën toe te passen. De Friesland lijkt in veel opzichten op de 7 Provinciën. Dat betekent dat ik de tekeningen van Mamoli aan de kant heb gelegd en het boek van GC Dik aan het volgen ben.

Het gaat te ver om van begin af aan alle afbeeldingen te plaatsen in dit verslag. Ik zal daarom een paar 'sfeerfoto's' plaatsen en daarnaast hier de draad oppakken waar ik gebleven ben.

Als ik klaar ben met de Friesland dan wil ik de Eenhoorn (Kuifje) gaan scratchen. Ik zal dan tzt een nieuw verslag hier beginnen zodat iedereen van meet af aan mee kan kijken. :)

Ik zal de foto's in een apart bericht plaatsen anders wordt deze zo lang.

Groeten, Hans
 
Welkom Hans, had al speciaal je prive-link opgeslagen om je verdere perikelen te kunnen volgen.

Blij dat je hier wilt doordoen.
 
Hans,
Hier ben ik eerlijk gezegd wel blij mee, Welkom hier, allemaal fanatieke bouwers hier waar we elkaar zo god mogelijk proberen te helpen.
Ik heb gisteren avond jouw site nog gevonden op het andere forum en deze snel opgeslagen vanwege de goede uitleg en foto's.

Laat het vervolg van jouw verslag maar komen hoor:cool:

Germt
 
Hans, ook namens mij hier van harte welkom.

PS: zet de link naar je website ook even hier in je handtekening als je een gaatje hebt
 
Bedankt Jan... Ik heb meteen even een handtekeningetje aangemaakt. Scheelt me ook elke keer weer mijn naam noemen... :)
 
Even wat sfeerfoto's

Huidige stand van zaken:

img_1798.jpg


Nog wat andere sfeerfoto's

img_1765.jpg



img_1288.jpg


img_1721.jpg
 
Bedankt Robert

Op dit moment ben ik vooral bezig met het tuigwerk aan de boegspriet. Gisteren de brassen en trensen van de blinde aangebracht.

img_1801.jpg
 
Gisteren de brassen en trensen van de blinde aangebracht.

Welkom Hans, ik hoop dat je het naar je zin krijgt op dit forum.

Even naar je site gekeken, maar dat is een knap schip dat je gebouwd hebt. Het einde nadert wel zo'n beetje denk ik, dus ben ik benieuwd wat je volgende project gaat worden.

Ik ken wel de term "getrenst touw", maar ik ken trensen niet als onderdeel van het tuigwerk. Nu zijn er talloze benamingen voor hetzelfde touw, dus vroeg ik me af wat je hier met "trensen" bedoelt.

Groet,

Ad Bakker
 
@Ad
Volgens mij is dat het met touw versterken van een gat in een zeil.
Ik zie alleen geen gaten.
Mogelijk bedoelt Hans dan het omwikkelen van de lijken???

Wat ik vaker zie is de stugheid van het touw.
Is daar nog een truukje voor om dat wat natuurgetrouwer door de blokken te laten gaan?
 
Hans, mooi dat je de Friesland hier laat zien.
Ik zal je zeker weer gaan volgen, want jij levert het bewijs dat je met weinig ervaring een heel mooi schip kan maken.
 
Ik kom er op terug. Ik moet even bekijken hoe Dik dat omschrijft. De trensen zijn ter ondersteuning van de blinde en volgens mij zijn ze om de blinde ra meer naar bakboord of meer naar stuurboord te trekken. Ik kom er op terug !
 
Ik moet even bekijken hoe Dik dat omschrijft.

Ik heb het al gevonden op blz. 144. Ik kende dit niet, op Engelse schepen zie je dit ook niet. Ik zal nog eens kijken hoe dit bij de Friedrich Wilhelm zu Pferde zit.
Het schijnt ook maar kort bestaan te hebben, de talie tussen ra en boegspriet die hij als latere uitvoering als toppenant beschrijft is me wel bekend.

Groet,

Ad
 
Welkom hier Hans

Ik ben blij je meesterwerk hier verder te kunnen volgen. Ik was al bang dat je geen bouwverslag meer zou maken na al het gedoe op het andere forum.

Andy
 
Back
Top