Cazador Xebec 1750 - OcCre

De start van de tuigage

Eindelijk is het zo ver en ik ben begonnen met de tuigage. Betekent dit dat er geen houtbewerking meer gaat voorkomen? Neen, ik heb nog wat roeispanen te maken, de ra's moeten ook nog worden gedaan en hier en daar wellicht nog wat extra's. Kortom, nog genoeg te doen. Toch is de fase van tuigage altijd voor mij persoonlijk een bijzonder moment. Het schip is qua houtbewerking zo goed als voltooid op een paar kleine zaken na. Het geeft mij altijd weer het gevoel dat een zekere fase van de bouw is voltooid en nu een volgend deel, een complex deel welgesteld, aangebroken is.
Ik heb al eerder gezegd dat tuigage niet mijn sterkste kant van de bouw is. De tuigage van de bouwdoos is wat beperkt en daardoor heb ik die opzij geschoven en probeer aan de hand van documentatie, foto's van andere Xebec's het schip te tuigen wat iets meer strookt met de werkelijkheid en daarmee een kleine upgrade aan de kit te brengen. Om de tuigage te maken zoals ik het zou willen, moet ik ook touwen gaan omwikkelen met draad.

De postbode bezorgde een pakketje uit Amerika afgelopen week.
Een van de zaken die tijdens het schiemanswerk moet gebeuren is het omwikkelen van stagen "serving". Hiervoor heb je een stukje gereedschap nodig die ik nog niet had en dus heb ik een eenvoudige serving machine besteld. Deze wordt geleverd van massief Amerikaans Kersenhout en na het verwijderen van de "char" verbrande residu van de laser, krijg je een heel mooi stukje gereedschap die je hele leven lang meegaat. Het is een mini bouwpakketje die je in elkaar moet zetten en na montage ziet het er gewoon erg mooi uit.

8c00123bca40c4c8c123b4cf517cddc1.jpg


De tandwielen moeten op elkaar gelijmd worden. Door de nerf van de tandwielen, 90 graden te draaien ten opzichte van elkaar, krijg je een heel sterk geheel.

dfaf3596fdc975e8f2a2119141a322cf.jpg


efd929a65056adc54aa958fe4dc590d1.jpg


44b8d5fed3cce5219b4e7ed6f705c3ef.jpg


Zo, het apparaat staat in elkaar. Ergens in een volgende update zal ik demonstreren hoe je het moet gebruiken en wat het resultaat ermee is.

Nu verder met de vorderingen aan het schip. Ik begin bij de Fokkenmast. Het is de mast die vooraan op het schip staat. De tuigage bestaat altijd uit "lopend want" en "staand want". Met die laatste begin ik. Het zijn de donkere (vaak bruin of zwart) touwen op het schip die feitelijk de masten vastzettten op het schip. Het lopend want is om de zeilen en ra's te bedienen en heeft een beige kleur.

Hoe het staand want moet worden heb ik uitgetekend op papier. Het is voor derden een wirwar van lijnen maar ik doe een poging om het een beetje uit te leggen. Bovenaan de mast of roede zoals het heet, worden blokken aangezet aan de hand van lussen die met bindsels aan de mast vastzitten. Die blokken bestaan uit enkelschijfs blokken en vioolblokken, zowel enkelschijfs als dubbelschijfs. De blokken dienen ervoor om de mast strak vast te zetten. Deze kunnen aangepast worden en dat gebeurd door de touwen die tussen de blokken lopen. De richting van de touwen is met pijltjes aangeduid. De onderste blokken worden aan een soort houten horizontale pen vastgezet die vervolgens is vastgesjord aan het schip.

51b79c9d6b17bb4c85849eb3925d1d17.jpg


Om dit te maken ben ik begonnen met de lussen en blokken die bovenaan de roede / mast vastgemaakt moeten worden. Het heeft me even wat puzzelwerk gekost om dat te maken.
Ik gebruik hierbij een "derde handje" om het vast te houden.

83c4c2aef1c7b80377d2987bd8ffff52.jpg


622555652c6c1febac419a97f4137fbd.jpg


Na enig geknoei is dit dan het resultaat van een weekendje bezinnen en knoopjes leggen.

d6bd5f75d61650b8f0a47dac76214134.jpg


Deze vervolgens aan de roede / mast vastgemaakt met twee bindsels. Het bovenste bindsel loopt door de lussen en de onderste bindsel om de lussen.

9f54e0e3916d3336e4c98c07c4aecfd5.jpg



Dat was het weer voor deze update. De volgende update zal zijn dat ik de onderste blokken ga aanzetten en de lijnen tussen de blokken zal maken.


Tot de volgende update,
Peter
Hoi Peter. Zo’n serving-machine is een goede aankoop. Dat gaat goed komen. En als het tuigen niet jou sterkste kant is ……… dan weet ik niet wat we nog meer te zien krijgen …… dit ziet er in ieder geval schitterend uit.
Gr. Peter
 
Volgens mij klopt de masttop niet helemaal. Dat dwars houtje dient om de lussen in de hoofdtouwen te beletten om naar beneden te glijden. Ik denk niet dat die lussen met een bindsel vastzitten. Als dat bindsel los laat dan is de ellende niet te overzien. Bijgaand een foto van een Dhow die nog steeds vaart en waar de zelfde oplossing is gevonden door een ringvormige hindernis boven aan de mast te maken waar de lussen op stuiten.
Maar je bent natuurlijk vrij om te maken wat je zelf wilt.
Constant.
 

Bijlagen

  • masttop.png
    masttop.png
    698,5 KB · Weergaven: 89
Volgens mij klopt de masttop niet helemaal. Dat dwars houtje dient om de lussen in de hoofdtouwen te beletten om naar beneden te glijden. Ik denk niet dat die lussen met een bindsel vastzitten. Als dat bindsel los laat dan is de ellende niet te overzien. Bijgaand een foto van een Dhow die nog steeds vaart en waar de zelfde oplossing is gevonden door een ringvormige hindernis boven aan de mast te maken waar de lussen op stuiten.
Maar je bent natuurlijk vrij om te maken wat je zelf wilt.
Constant.

Hoi Constant, fijn dat je met me mee denkt en bedankt. Het houtje waaraan je refereert dient blijkbaar om een aantal touwen van het lopend wand door te laten lopen die ook door de schijven gaan. Dat de bindsels kunnen zakken lijkt mij niet mogelijk doordat de mast taps toeloopt. Dus zakken zal niet echt lukken en daarbij dient het om de mast zijwaards op z'n plek te houden niet zozeer naar onderen te houden. Dat wil zeggen dat de krachten op de touwen zijwaards gericht zijn richting de buitenkant van het schip i.p.v. naar onderen.

Van alle voorbeelden, tekeningen en modellen van Xebec's zie ik een vergelijkbare oplossing zoals ik gemaakt heb. Dus, of al die voorbeelden zijn fout en kopieer ik dus fouten of het was wel zo bij dergelijke Xebec's. Een Dhow lijkt heel erg op een kleine Xebec en daar zie ik inderdaad jouw voorbeeld terugkomen. Ik kan het niet helemaal rijmen, wel iets om verder uit te zoeken lijkt me?
Blijf me vooral voorzien van informatie. :)

groet,
Peter
 
Hoi peter, Ik kan je redenering niet goed volgen. Natuurlijk zijn de wanten niet bedoeld om de krachten te herleiden naar onderen. Je kunt er veilig van uit gaan dat de tuigage van een latijns getuigd schip extreem eenvoudig is. Het haalt het niet bij de ingewikkelde tuigage van dwarsgetuigde schepen. Boven de aanhechtingsplek van de wanten kwam geen enkel touw meer. Dat het houtje dient om een aantal touwen van het lopend want door te laten lopen begrijp ik niet. Geen enkel touw heeft boven de aanhechtingsplaats van de wanten iets te zoeken. Dat had alles te maken met de mogelijkheid om de roede met het zeil voorlangs de mast te geleiden bij het overstag gaan. Er zat zelfs nooit een vlaggenmast, vlaggen lieten ze waaien vanaf de bovenste punt van de roede.
Overigens zie je op elke uitleg bij het vast maken van de wanten op dwarsgetuigde schepen het zelfde als hier. De lussen worden tegengehouden door dwarse houtconstructies of dat nu wel of niet door marsen gebeurde.
Barbarijse zeerovers die een dwarsgetuid schip veroverden wisten zich nooit raad met al die touwtjes. Ze dwongen de opvarenden het schip te zeilen. Er is zelfs een geval bekend dat een veroverd schip in een zware storm terecht kwam, de bemanning zat onderdeks opgesloten en de zeerovers raakten zwaar in paniek en het schip dreigde te vergaan Ze lieten de gevangenen vrij op voorwaarden dat ze de besturing over zouden nemen. De bemanning ging akkoord op de voorwaarde dat ze dan de zeerovers mochten opsluiten. Dat gebeurde. Het schip voer naar Marseille en daar verkocht de bemanning de zeerovers als galeislaven.
Constant
 
Allen bedankt voor jullie input, Constant en Stephan.
Goede foto van een Galei. Dat strookt mooi met wat Constant beschreef. :):thumbsup:

Ik volg hier een wellicht fout plan van een Franse Xebec uit het Musée national de la Marine. Ik heb besloten die te volgen ondanks dat dit mogelijk niet juist is.

upload_2023-4-4_18-53-13.png

French xebec Singe (1762) - Wikipedia
 
Laatst bewerkt:
Wat jammer dat jullie die voorbeelden er bij halen. Het zijn zeer fantasievolle modellen die in het echt nooit hebben kunnen varen. Kijk alleen maar eens naar de veel te lange roede, die kon je nooit rechtop zetten en met het zeil voor de mast langs aan de ander kant van de mast brengen. Er zijn prima goed gedocumenteerde boeken met allerlei uitleg over deze prachtige schepen. Bovendien is dat aangehaalde voorbeeld totaal geen chebec maar een galei, dat is heel iets anders.
Maar goed...als het niet zo belangrijk is om het op de juiste manier te doen, dat is ook een optie. Als je maar plezier in het bouwen hebt.
Constant
 
Maar goed...als het niet zo belangrijk is om het op de juiste manier te doen, dat is ook een optie.
Niet voor het een of ander, dit is nogal een argument wat je hier neerzet. Je komt met een verhaal over dat jij precies weet hoe dat vroeger op die schepen zat, laat een zeer onduidelijke foto zien. Zelfs die op jouw website zijn niet duidelijk. Maar trekt wel 2 musea in twijfel zonder een gegronde stelling of uitleg. M.a.w. we moeten maar geloven dat jij gelijk hebt. Misschien moet je maar eens een nieuw topic openen met jouw onderzoek, bronnen en duidelijke foto's. Dan kunnen wij misschien ook iets nieuws erbij leren. Persoonlijk vind ik dat wel een goed idee.
Sorry Peter voor het vervuilen van je topic, maar wilde dit even kwijt.
 
Wat jammer dat jullie die voorbeelden er bij halen. Het zijn zeer fantasievolle modellen die in het echt nooit hebben kunnen varen. Kijk alleen maar eens naar de veel te lange roede, die kon je nooit rechtop zetten en met het zeil voor de mast langs aan de ander kant van de mast brengen. Er zijn prima goed gedocumenteerde boeken met allerlei uitleg over deze prachtige schepen. Bovendien is dat aangehaalde voorbeeld totaal geen chebec maar een galei, dat is heel iets anders.
Maar goed...als het niet zo belangrijk is om het op de juiste manier te doen, dat is ook een optie. Als je maar plezier in het bouwen hebt.
Constant

Hoi Constant, plezier in het bouwen is het belangrijkste wat mij betreft. Ik heb gewoon te beperkt kennis van hoe die schepen gevaren werden en dus ook de tuigage daarbij. Zoals ik al eerder schreef, het is mijn achilleshiel en probeer aan de hand van een Franse variant een model uit 1760 dus toe te passen op mijn model. Het hoeft voor mij niet 100% correct omdat de informatie die ik over dit onderwerp lees en leer heel divers is. Ik ben dus wel blij met jouw input.

Niet voor het een of ander, dit is nogal een argument wat je hier neerzet. Je komt met een verhaal over dat jij precies weet hoe dat vroeger op die schepen zat, laat een zeer onduidelijke foto zien. Zelfs die op jouw website zijn niet duidelijk. Maar trekt wel 2 musea in twijfel zonder een gegronde stelling of uitleg. M.a.w. we moeten maar geloven dat jij gelijk hebt. Misschien moet je maar eens een nieuw topic openen met jouw onderzoek, bronnen en duidelijke foto's. Dan kunnen wij misschien ook iets nieuws erbij leren. Persoonlijk vind ik dat wel een goed idee.
Sorry Peter voor het vervuilen van je topic, maar wilde dit even kwijt.

Geen probleem Stephan. Je mag je hart luchten hoor. Lucht het op? :)
 
Ik wil graag iedereen bedanken voor de hulp, likes en reacties. Het wordt gewaardeerd.
Ook merk ik dat men bevlogen is met de tuigage van dit schip. Het is niet mijn sterkste kant van de bouw, maar ik leer. Ik ben veel aan het zoeken naar de werking van de tuigage op dit specifieke schip. Helaas zijn de bronnen beperkt en moet ik het doen met "moderne documentatie" of historische scheepsmodellen uit die periode van Xebec's.
Ik heb dus besloten om de tuigage na te maken zoals op een van deze modelschepen uit een Frans museum. Ik hoop dat jullie mij blijven volgen ondanks dat er wellicht volgers zijn die menen dat dit niet juist is. Weet dat ik mijn schip niet persé 100% historisch correct moet bouwen, maar wel wil leren en verbeteren en af en toe de artistieke tour zal opzoeken.

groet,
Peter
 
Het tuigen van de Fokkenmast

In deze update laat ik zien hoe ik de tuigage van de fokkenmast realiseer. Ik begin met mijn werkzaamheden vaak op eenzelfde manier. Ik vind het prettig om op een opgeruimde en geordende werkplek te werken. Op die manier houd ik overzicht en zoek ik niet steeds naar mijn spullen. Het is een gewoonte die ik heb aangeleerd van vroeger en dat doe ik dus nog steeds.
Ik leg mijn spullen die ik nodig heb aan de rand van mijn snijmat. Rechts gereedschap, links touw, lijm etc. Ik gebruik een derde handje om het e.e.a. goed vast te houden zodat ik mijn handen kan gebruiken om aan het werkstukje te werken.

d1a7b10ac84c22c778e03786a0c88739.jpg


De tuigage van een Xebec is anders dan van een dwarsgetuigd schip, eigenlijk veel simpeler in uitvoering. Toch is het niet geheel eenvoudig te maken. Ik neem jullie mee in een aantal van de stappen die ik moet nemen. De tuigage van de mast bestaat uit bewegende delen en vaste delen. Dit wordt aan elkaar gezet met horizontale pennen.
Als eerste maak ik het vaste deel met de pennen. Zowel aan SB als BB zijn het 3 pennen.

1908c89c2c64f7809659fefb0ab3e043.jpg


27eed4edb57dda80f5d57b295e22222e.jpg


6b6fe2c408862f36555a419b7152ffde.jpg


Hierna zijn de bewegende delen met de blokken aan de beurt. Dit bestaat uit enkelschijf blokken als mede ook vioolblokken. Die laatste hebben de vorm van een viool en vandaar de naam. Ik maak de vioolblokken zelf door twee blokken aan elkaar te zetten. Sommige vioolblokken hebben een dubbelschijf blok gecombineerd met een enkelschijf blok en andere hebben beide een enkelschijf blok.

4d6b105db4bea805b9abcfef49f45db1.jpg


37082034ef27b15488ad6e69fcd4b7f5.jpg


1689f19fda2dc6ae9e1c7fe3157c1756.jpg


De blokken worden onderling aan elkaar gezet door touw. Ik moet twee sets maken, ieder met een 2x enkelschijf vioolblok en 2x dubbel met enkelschijf vioolblok.

f2c40257444926a40a6df49c87919498.jpg


840515659e72ba5643cdd0de0c733cfd.jpg


De bewegende delen met de blokken worden aan het vaste deel met de pennen gezet.

212b94199e125ad256cf890b097d29ed.jpg


b23495925fc3670349f55d53513632a9.jpg


82ff971f9c81204cc8254b1d2b415404.jpg


De andere kant ook gemaakt en dan geeft het dit totaal beeld.

34591970f2019ad836e0a5f44e5c05cb.jpg


bd5b54017484b1b49efe3b4f3b2839c2.jpg


De touwen zijn tijdelijk vastgezet. Ik laat de touwen meestal een 24-48uur op spanning om de touwen te laten zetten. Na deze tijd kunnen de touwen, doordat er een beetje rek in zit, gaan hangen. Om dit te voorkomen zet ik het in een latere fase opnieuw onder spanning en zet ze daarna definitief vast.

Groet,
Peter
 
Ik wil graag iedereen bedanken voor de hulp, likes en reacties. Het wordt gewaardeerd.
Ook merk ik dat men bevlogen is met de tuigage van dit schip. Het is niet mijn sterkste kant van de bouw, maar ik leer. Ik ben veel aan het zoeken naar de werking van de tuigage op dit specifieke schip. Helaas zijn de bronnen beperkt en moet ik het doen met "moderne documentatie" of historische scheepsmodellen uit die periode van Xebec's.
Ik heb dus besloten om de tuigage na te maken zoals op een van deze modelschepen uit een Frans museum. Ik hoop dat jullie mij blijven volgen ondanks dat er wellicht volgers zijn die menen dat dit niet juist is. Weet dat ik mijn schip niet persé 100% historisch correct moet bouwen, maar wel wil leren en verbeteren en af en toe de artistieke tour zal opzoeken.

groet,
Peter
Hoi Peter. Ik kan je verhaal heel erg goed begrijpen. Het is bijna net zo als bij de Bluenose. Geen originele tekeningen meer, verschillende bronnen met in de details verschillen. Goed dat je zelf een richting kiest. Het is jou bouw! En ik geniet er van.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Het tuigen van de Fokkenmast

In deze update laat ik zien hoe ik de tuigage van de fokkenmast realiseer. Ik begin met mijn werkzaamheden vaak op eenzelfde manier. Ik vind het prettig om op een opgeruimde en geordende werkplek te werken. Op die manier houd ik overzicht en zoek ik niet steeds naar mijn spullen. Het is een gewoonte die ik heb aangeleerd van vroeger en dat doe ik dus nog steeds.
Ik leg mijn spullen die ik nodig heb aan de rand van mijn snijmat. Rechts gereedschap, links touw, lijm etc. Ik gebruik een derde handje om het e.e.a. goed vast te houden zodat ik mijn handen kan gebruiken om aan het werkstukje te werken.

d1a7b10ac84c22c778e03786a0c88739.jpg


De tuigage van een Xebec is anders dan van een dwarsgetuigd schip, eigenlijk veel simpeler in uitvoering. Toch is het niet geheel eenvoudig te maken. Ik neem jullie mee in een aantal van de stappen die ik moet nemen. De tuigage van de mast bestaat uit bewegende delen en vaste delen. Dit wordt aan elkaar gezet met horizontale pennen.
Als eerste maak ik het vaste deel met de pennen. Zowel aan SB als BB zijn het 3 pennen.

1908c89c2c64f7809659fefb0ab3e043.jpg


27eed4edb57dda80f5d57b295e22222e.jpg


6b6fe2c408862f36555a419b7152ffde.jpg


Hierna zijn de bewegende delen met de blokken aan de beurt. Dit bestaat uit enkelschijf blokken als mede ook vioolblokken. Die laatste hebben de vorm van een viool en vandaar de naam. Ik maak de vioolblokken zelf door twee blokken aan elkaar te zetten. Sommige vioolblokken hebben een dubbelschijf blok gecombineerd met een enkelschijf blok en andere hebben beide een enkelschijf blok.

4d6b105db4bea805b9abcfef49f45db1.jpg


37082034ef27b15488ad6e69fcd4b7f5.jpg


1689f19fda2dc6ae9e1c7fe3157c1756.jpg


De blokken worden onderling aan elkaar gezet door touw. Ik moet twee sets maken, ieder met een 2x enkelschijf vioolblok en 2x dubbel met enkelschijf vioolblok.

f2c40257444926a40a6df49c87919498.jpg


840515659e72ba5643cdd0de0c733cfd.jpg


De bewegende delen met de blokken worden aan het vaste deel met de pennen gezet.

212b94199e125ad256cf890b097d29ed.jpg


b23495925fc3670349f55d53513632a9.jpg


82ff971f9c81204cc8254b1d2b415404.jpg


De andere kant ook gemaakt en dan geeft het dit totaal beeld.

34591970f2019ad836e0a5f44e5c05cb.jpg


bd5b54017484b1b49efe3b4f3b2839c2.jpg


De touwen zijn tijdelijk vastgezet. Ik laat de touwen meestal een 24-48uur op spanning om de touwen te laten zetten. Na deze tijd kunnen de touwen, doordat er een beetje rek in zit, gaan hangen. Om dit te voorkomen zet ik het in een latere fase opnieuw onder spanning en zet ze daarna definitief vast.

Groet,
Peter
Wat je hier laat zien is mooi werk, Peter. Heel apart, deze tuigage.
Gr. Peter
 
Allemaal en iedereen bedankt voor de getoonde interesse, likes en reacties. Het is ontzettend leuk hoe jullie reageren en daarvoor mijn dank!
 
Diverse tuigage, opschieten van touw en roeispanen

Hallo allemaal,
Mede doordat het steeds wat langer licht blijft in de vroege avonden, is het qua werken aan het schip redelijk aangenaam. Met kunstlicht is het soms lastig zien en daardoor werk ik graag met daglicht.

Deze week heb ik een aantal dingen afgerond, altijd fijn om vinkjes achter voltooide taken op het lijstje te kunnen zetten. Zo heb ik de ankers afgehangen in de definitieve houding en het ankertouw naar het ruim aangelegd. De uiteindes van de vaste touwen van de Fokkenmast zijn opgeschoten / vastgesjord / opgebonden en heb ik de eerste set met roeispanen afgerond en op het dek gelegd. Ik moet van die laatste totaal twee sets maken, dus nog 1 te gaan.

Overigens zijn sommige touwen nog niet helemaal netjes en definitief in de juiste positie gelegd, maar dat komt in een latere fase. Voor nu is het even belangrijk dat ik bepaalde zaken in een volgorde weet af te werken om het overzicht te behouden en de vaart er een klein beetje in te houden. :rolleyes:
De definitieve afwerking volgt dan in een later proces en dan doe ik gelijk alles in een keer. ;)

Het afhangen van de ankers
Zoals gezegd zijn de ankers afgehangen. Deze zijn met een katrolblok aan de kraanbalken bevestigd. Dit is gedaan met beige kleurig touw en is onderdeel van het lopende tuigage. (lopend = beige, vast / staand = donkerbruin of zwart)
Aan de onderkant van de kraanbalk wordt het touw bevestigd aan een oog en daarna door een dubbelschijf blok gestoken en uiteindelijk loopt het over twee katrolschijven van de kraanbalk naar een kikker die bovenop de kraanbalk zit. Daar wordt het touw vastgezet en het uiteinde wordt achter een balk tegen de verschansing / zijwand gestoken.
Aan het anker zit de ankerboei bevestigd. Het leek mij een mooi effect om deze te laten hangen bij beide ankers. Dat betekent dat het touw opgerold op het dek komt te liggen. Niet supernetjes zoals ze wel eens met kanonnen doen, maar gewoon als een rol touw opgestapeld. Dit laatste moet ik nog wat netter maken, maar dat heb ik al eerder uitgelegd.
Aan de ring van het anker zit ook het ankertouw bevestigd. Deze is netjes neergelegd en het viel niet mee om het gewicht van dat touw na te bootsen. Het touw loopt uiteindelijk door een van de gaten van een rooster naar het ruim. Dit touw is heel zwaar en daarmee is het bewust redelijk strak gelegd.

f9afb2e78110153610c510a178231014.jpg


18fc0e4ef3a71eb37dccbeb8c0a92aed.jpg


623174b47eb33003de2fc6ba4dae989e.jpg


1eff04ab3ea226065154ecede8bbe76d.jpg


44c359307c060ef5f648fde38d018a42.jpg


e6e9509ee247b91ddd67dce4c0762105.jpg



Opschieten van de uiteindes van de tuigage van de Fokkenmast
Na 48 uur heb ik de touwen opnieuw aangespannen en vastgezet. De rek is er wel een beetje uit.
De uiteindes worden samengebonden en tegen de zijwand / verschansing achter een balkje gestoken. Het is een zeer kleine ruimte en je krijgt de lussen er niet zomaar tussen.
Om dit toch netjes en "snel" te doen, heb ik een draadje gebonden om de uiteindes van de onderste lussen en het draadje gebruikt om het achter het balkje te trekken. Dit gaat erg goed en met beleid lukt het gemakkelijk om ze achter het balkje te krijgen. Als het er netjes achter zit, verwijder ik simpelweg het touwtje en klaar.

551ee7601db2aebfacf448fe67465c97.jpg


fc652a27758cf35e9fa944c4ce54edf9.jpg


097f80ea9b7d1d3254a41256ecc35b34.jpg


7ed4f291a0c5a56a909e1c4f462cc20e.jpg



Eerste set roeispanen geplaatst
De eerste set van 9 roeispanen zijn gemaakt en geplaatst op het dek. Iedere roeispaan is volledig met de hand uit verschillende onderdelen opgebouwd. Ze zijn erg arbeidsintensief om te maken. Ik heb nog eenzelfde set te maken en daar gaat ook nog wat uren werk inzitten. Dat is voor een volgende update.

1a9bbb57f116807afa5d169f68a00e4d.jpg


c5a8a35a67730bbac21fd3b61db1336c.jpg



Dat was het weer voor deze update, tot de volgende. Ik hoop dat jullie nog blijven volgen. Het is een lange zit en we zijn er nog niet, maar iedere update is een stapje dichterbij bij een voltooid model en hopelijk is dat voor september.....

groet,
Peter
 
Back
Top