Hallo Hugo,
Ik heb net even de dxf tekening bekeken van Profili.
Dit is een parklyer c.q. speedkistje (elctro?). Spanwijdte ergens tussen 75 -100 cm? Je kan het zien aan het minimaal aantal liggers. Het plan zonder meer vergroten met 200% en dan bouwen? Dat gaat fout, die klappen dicht als een boek (einde verhaal).
De liggerconstructie zal niet sterk genoeg zijn. Constructie details van de vleugel kan je wellicht overnemen van de RV-4 of de Calmato... of anders... een foam vleugel snijden.
De ribafstanden van de Calmato kan je dan verder als richtlijn aanhouden. Je moet dan wel nieuwe spantjes gaan uitzetten/projecteren. Evenredig verkleinen.
Bij de Calmato constructie zal je dan even onder folie moeten kijken... (peep-show)
Vleugelprofiel in die Profili-tekening? Clarke-Y?, maar een modificatie. Mogelijk is dit een zeer rap speedkistje (nerveuze mug).
Met klamme handen achter de pookjes... Na vijf minuten veel, heel veel koffie...
Hmmm. ook zie ik tipverdraaiing in de tekening aangegeven...
Tja, die tekening... En-profiel een Mustang, maar wel een hele vierkante blokkendoos hoor! Er zijn betere tekeningen waarvan je achteraf wellicht spijt gaat krijgen dat je ze niet gebruikt hebt... of bouwdoosjes...
Edoch... zo een blokkendoos laat zich snel en eenvoudig bouwen. Da's weer een voordeel. Een knipoog naar een P-51 dat wel.
Ik denk dat je dit geheel wel kan ombouwen tot P51-Calmato door het betreffende profilel in te passen en wat verhoudingen over te lenen.
Maar daarvoor moet je eerst een Calmato Sport ter beschikking hebben om em even goed na te meten. Instelhoek vleugel ten opzichte van de datumlijn, Instelhoeken motor.
Het zwaartepunt is in de vleugel min of meer vast gelegd, dat moet je aanhouden.
Daar waar de knik in de voorlijst zit, moet je het Calmato-profiel er 100% in hebben zitten. Het stuk tussen knik en romp zal je het profiel moeten oprekken/morphen met als centrum punt de ligger. Naar de tips toe proportioneel verschalen. De liggers als meet-as aanhouden.
Ik schreef het al eerder... je kan beter een Puma II laagdekker tekening nemen als uitgangspunt.
Mogelijk betere vliegeigenschappen dan de Calmato Sport. De Puma heeft een uitgekiende vleugelsetting... vliegen is geloven... landen? Alleen een parachute is langzamer.
Vindt je de Calmato niet zo mooi? Hier nog even de inspiratiebron voor Kyosho...
http://www.carlgoldbergproducts.com/airplanes/gbga0066.html
Ziezo lunch voorbij... ga weer aan het werk.
PS:
Deze kan je best korter maken, als je de invloed van je roeren maar vergroot (en dus de roeren zelf) en zorgt dat de motorisering van de kist de weerstand van de grote roeren aankan. De lengte ervoor is een gevolg van het zwaartepunt en het gewicht van je aandrijving. Het is geen enkel probleem om in het voorbeeld de lengte van de romp voor de vleugel gelijk te maken aan die na de vleugel. Electromotor voorin en het toestel balanceren met de accu (die dan dus niet helemaal voorin komt). Het is zeker veilig je aan de vuistregels van die site te houden, maar ze zijn niet zaligmakend.
Vooral eerst. Je toestel hoort in balans te zijn. Bij een Calmato is dat horizontaal op de datumlijn (klielvlak) of fractie neuslastig, gemeten bij lege tank.
De staart werkt als een hefboom...
Echter, bij een te korte staart:
- Te kleine roeren, de zaak is volledig onbestuurbaar, vergrootte uitslagen werken dan als remklep met verstoorde luchtstroming.
- Alles 'in balans', het blijft dan steeds nog een nerveuze zaak. Minimale uitslagen geven toch bliksem snelle reacties, zo ook spelen windvlagen, luchtstromingen, torsie in romp en ruddervlakken, ossilaties, stampbewegingen een rol.
- Dan de optie met extra vergrootte controloppervlakken? Die verergereren de zaak met een x-factor. Daarmee binnen een seconde 'out of contol'. (...weer een zak met balsa)
Hoe langer de staart des te trager de reacties.
Vergelijk het maar met een cart en een auto, korte en lange wielbasis...
De lengte van een schip
Een te lange neus? Wederom, de zaak is niet meer te sturen.
Ook hier weer een hefboomwerking, nu met een voortstuwende propellor, = kracht. Ga je de massa van de motor nog eens serieus meetellen in je berekening, dan wil je alleen nog maar korte neus op je kist! (traagheid van de massa). Een hefboom, maar nu met massa! Wappert overal naartoe waar je em niet wil hebben.
Hier wederom wat links met wat "vuistregels" om bepaald niet in de wind te slaan... Stop de maten van de Calmato er maar in...etc...
http://adamone.rchomepage.com/
http://adamone.rchomepage.com/cg_calc.htm
Hier nog een leuk boekje:
http://www.amazon.com/Basics-Model-Aircraft-Design-Techniques/dp/0911295402
Hoe komt dat toch... vind die info binnen een...
Nou Hugo, speuren op het net! You're in control...