Bouwverslag Union (Constructo)

Dave Bekers

Vriend van modelbouwforum.nl
Een aantal jaar geleden heb ik de Union van Constructo gekocht om te beginnen met scheepsmodelbouw. Inmiddels is de bouw af en het modelletje is aanwezig geweest op de scheepsmodelbouwdag op 19 mei j.l. op de Bataviawerf. Ik heb de bouw in foto's vastgelegd, maar heb me pas onlangs op dit forum aangemeld. Omdat ik tijdens de bouw veel aan dit en andere fora heb gehad, en omdat ik van de Union slechts 1 volledig bouwverslag op Modelschipworld heb kunnen vinden, leek het me leuk om de beschrijving van de bouw alsnog hier te posten. Wellicht dat een andere (beginnende) modelbouwer er iets aan heeft, en een mooiere Union kan bouwen.

De voorkant van de doos zal velen bekend voorkomen, maar voor de volledigheid toch even een foto.
_info001.jpg


De bouwbeschrijving bestaat uit:
- Twee pagina's tekst met bijbehorende fotogalerij op de binnen- en achterkant van de doos. De beschrijving is in diverse talen waaronder NL.
- Twee pagina's met onderdelenlijst.
- Bouwtekening met nummers in witte rondjes voor de onderdelen en nummers in zwarte rondjes voor de tuigage.

_info002.jpg

_info003.jpg


_info004.jpg

_info005.jpg

_info006.jpg


De verdere inhoud van de doos heb ik niet meer, ook niet op foto, maar de inhoud komt natuurlijk terug in de foto's van de bouw. Het model heeft een geprepareerde romp, dus beplanking komt slechts marginaal aan bod (voor mij als beginner destijds genoeg :). De bouwbeschrijving en foto's zijn redelijk duidelijk en uitgebreid totdat de masten aangebracht moeten worden. Vanaf dat punt is de beschrijving heel erg karig en moet je volledig afgaan op foto's en bouwtekening. Over de tuigage staat vermeld: "De beschrijving van het monteren van het want is dermate uitvoerig dat we u liever naar de foto's en werktekeningen verwijzen."

Ik heb grotendeels de beschrijving en bouwtekening gevolgd. De belangrijkste wijzigingen die ik heb aangebracht tijdens de bouw zijn:
- De zeilen zijn op de foto alleen gestikt aan de randen, terwijl de banen zijn ingetekend. Ik heb de zeilen volledig gestikt en ook de touwen eromheen aangebracht. Hierbij heb ik veel gehad aan een te leen gekregen beschrijving van de Scotland van Corel (en bijgaande adviezen) en aan enkele pagina's uit het boekje Ship Modeling Simplified van Frank Mastini.
- Voor de voorste twee fokzeilen heb ik extra katrolblokjes gemaakt zodat de zeilen ook (schijnbaar) gehesen kunnen worden (wederom geinspireerd door de beschrijving van de Scotland van Corel).
- Mogelijk niet helemaal realistisch voor zo'n klein model (en zeker niet op schaal), maar ik heb "sheerpoles" (NL?) gemaakt bovenaan het want (horizontale balkjes in het want om betouwing van hogerop aan vast te maken), geinspireerd door tekeningen uit het boekje Ship Modeling Simplified.

Tijdens het bouwen was ik vrij snel door het hennepkleurige touw heen, ook omdat ik vrij veel voor de zeilen heb gebruikt wat niet in de beschrijving staat. Na een mailtje aan Constructo kreeg ik een week of twee later een rolletje touw in de bus. Goede service ! Het model heb ik gekocht bij Sjaak's Hobbyshop (toen nog in Leiden, nu in Voorhout) waar men mij heeft afgehouden van een wat moeilijker model en daar ben ik blij om.
 
Laatst bewerkt:
Nou Dave, welkom hier en laat de foto’s maar eens langs komen.
Ook hier gaan we eens lekker voor zitten, peuki en de borrel erbij dus dat word weer gezellig;);)
Gr Koos
 
Koos en Hans, dank voor jullie reacties. Hans, dank ook voor de vertaling. Dat is inderdaad wat ik bedoel. Op een post van Andy lees ik: "De spreeworst is van gezwart koper en heeft dezelfde diameter als de hoofdtouwen." Die van mij is niet wat het had moeten zijn; dat zal ik wel bij de foto's zetten. Volgende model beter :-)
 
Mijn eerste bouwacties volgden de eerste 11 foto's op de doos en de bijbehorende beschrijving. Voor het buigen van het schanskleed en de afdeklatten rond het schip heb ik veel gehad aan een beschrijving over buigen bij de Blue Nose II van Constructo gepost op een ander forum. Deze boot is vergelijkbaar in de zin dat 't ook een geprepareerde romp betreft. De latten heb ik lang laten weken in water (een paar uur) en daarna met strijkijzer gebogen. Omdat vooral de afdeklatten erg stug waren, heb ik ze nog een tijd in de vorm het lasergesneden hout gelegd (en met spijkers in die vorm geduwd, zie de foto's hieronder). Dat kon niet verhinderen dat er eentje toch brak en ik die in twee stukken erop heb moeten zetten. Op het achtersteven heb ik ook afdeklatten aangebracht. Dat staat niet op de foto van Constructo, maar leek me wel mooi.

De romp is gegrond voor het aanbrengen van de afdeklatten. De lijntjes van de planken op het dek heb ik met potlood getrokken en daarna het dek met parketlak geverfd.


_001.jpg

_002.jpg


_006.jpg

_007.jpg


_010.jpg


_012.jpg


_013.jpg


_015.jpg
 

Bijlagen

  • _013.jpg
    _013.jpg
    131 KB · Weergaven: 262
De eerste vervolgstap was het verven van het bootje. De bijgeleverde kleuren zwart en rood waren vrij aardig van kleur eenmaal aangebracht op de romp en het schanskleed. Als ik me goed herinner deed het wit het minder goed en heb ik het wit nogmaals gegrond. Dat zag er aardig uit. Om de afdeklatten niet te veel onder de rode verf te smeren, heb ik ze afgeplakt met tape.

De boorgaten voor de masten had ik eerder al gemaakt (zie ook bovenstaande foto's). Het deurtje en luikje op het achterdek had ik ook in een eerder stadium al bevestigd hoewel dit pas een stuk later in de beschrijving staat. Voor de klink / het slot van het deurtje heb ik een oogje van 1 van de bijgeleverde oogboutjes afgeknipt en dat op het deurtje geplakt. Dat werkt beter dan hetgeen in de beschrijving staat, namelijk het oogboutje inslaan en dan het oog verbuigen. Het oog breekt dan al snel af, dat was althans mijn ervaring (zie ook hieronder bij de scheepsluiken).

_019.jpg

Het aanbrengen van het dolboord.
_021.jpg


De rusten (met 5 / 6 gaatjes), de ankerdavits en de ankerkluisverstevigingen zijn aangebracht. Voor de gaatjes deze onderdelen heb ik handboortjes met diameters uit de beschrijving gebruikt.

_023.jpg
 
Het aanbrengen van alle zaken op het dek (relingen, trapjes, luiken, nagelbanken, kaapstander) ging weer grotendeels volgens de beschrijving. Enkele opmerkingen:
- Voor het vernissen heb ik weer parketlak gebruikt.
- De kaapstander is alleen te monteren door de balkjes op het dek te plakken en niet echt in de kaapstander te stoppen. Het is dus alsof de balken uit de kaapstander zijn getrokken en er rondomheen zijn gelegd. Degene die de Union heeft afgebouwd op Modelshipworld (Warnerade) heeft wel een kaapstander met balkjes die in de lucht hangen. Mogelijk heeft Constructo de inhoud van de doos in de afgelopen jaren aangepast (mijn doos is meer dan 6 jaar oud) of hij heeft eigen onderdelen gebruikt.
- De ringetjes op de scheepsluiken zouden gemaakt moeten worden door oogboutjes in het hout te slaan en dan de oogjes 90 graden te verbuigen. Zoals eerder gezegd voor het deurtje was mijn ervaring dat de oogboutjes dan afbreken. Ik heb de oogjes dus afgeknipt en op de luikjes geplakt.

_028.jpg


_029.jpg

Vervolgens heb ik de ankers met ankerstokken en de roerscharnieren geverfd (met zwarte verf "Humbrol Enamel" i.p.v. het bijgeleverde zwart; dat hechtte beter op het materiaal en glanst enigszins). Daarnaast heb ik de juffers met rustijzers gemaakt. Het bijgevoegde koperdraad was niet genoeg (omdat 't draad enkele keren brak), maar de plaatselijke bloemenzaak had nog een stuk zodat bestellen niet nodig was :-)

_036.jpg


Het aanbrengen van de onderdelen ging grotendeels weer volgens de beschrijving.

_035.jpg

_040.jpg
 
Op nog enkele algemene aanwijzingen na stopt op dit punt de beschrijving en word je verwezen naar de foto's 15 tot 22 op de doos en naar de bouwtekening. De houten delen voor de masten en de boegspriet heb ik geverfd met "Humbrol Enamel" bruin en de metalen delen (ezelshoofden) met zwart.

_042.jpg

_044.jpg

_045.jpg

_046.jpg


Bij het aanbrengen van de tuigage heb ik grotendeels de conventie van de beschrijving gevolgd, namelijk om de vaste touwen met zwart draad aan te brengen en de (schijnbaar) beweegbare touwen met hennepkleurig draad aan te brengen. De volgorde van het aanbrengen van de touwen is redelijk goed af te lezen aan de nummers in zwarte bolletjes op de bouwtekening. De zeilen en de beweegbare touwen zijn overigens op eenzelfde manier getekend in de dwarsdoorsnede waardoor zeilen in eerste instantie touwen leken te zijn. In zekere zin is dat juist als je touwen om de zeilen aanbrengt (zie hieronder bij het maken van de zeilen), maar het was in eerste instantie wat verwarrend. Het zou handig zijn geweest als men de nummers van de zeilen erbij had gezet (die staan wel aangegeven bij de achteraanzichten van de masten).

_050.jpg
 
Rond dit punt ben ik overgestapt naar het maken van de zeilen. Daarover staat alleen vermeld: "Knip en naai de zeilen volgens het patroon dat met de bouwdoos is bijgeleverd." Op de foto's worden de banen van de zeilen ingetekend en is er alleen gestikt rond de zeilen. Voor het maken van de zeilen heb ik gekeken naar de tekeningen van de zeilen van de Scotland van Corel en naar de figuren in het boekje van Frank Mastini (Fig. 60: Making Sails). Ik heb vorm en banen van de zeilen op papier getekend, dat uitgeknipt en op de zeilen gespeld, om vervolgens de zeilen te naaien met een naaimachine. Soms heb ik extra stukjes aan het materiaal gezet met spelden om de naaimachine niet te laten stoppen op de rand van het zeil.

_076.jpg

_077.jpg

_078.jpg


_089.jpg


_093.jpg

_096.jpg

_095.jpg
 
De randen van de zeilen heb ik eerst ingesmeerd met verdunde houtlijm. Toen die droog was, heb ik de randen eraf geknipt volgens de voorgedrukte stippellijnen (en gezorgd dat ik zoveel mogelijk alleen in het uitgeharde deel knipte). Daarna heb ik het touw om de zeilen aangebracht zoals in Fig. 60 van het boekje van Mastini. Op sommige punten heb ik nog een keer verdunde houtlijm moeten aanbrengen om rafelen of loslaten van het touw te voorkomen zoals onderstaande foto's laten zien.

_081.jpg

_080.jpg

_082.jpg

_090.jpg
 
Behoorlijk tempo heb je er in zitten :) maar wordt wel mooi!

Beste CXello, sorry voor het misverstand, maar aan het begin van de beschrijving heb ik aangegeven dat de boot inmiddels af is en ik dus achteraf schrijf. Daarom gaat 't wat snel :). De echte bouw heeft een aantal jaar geduurd. Ik heb de bouw afgerond vlak voor de scheepsmodelbouwdag van 19 mei j.l.
 
Dat gaat netjes zo met de zeilen. Dus dat gaat prima zonder de zeilen om te zoomen? Bijna alle bouwers leggen eerst een zoom waarna deze ingesmeerd wordt. Dit vind ik dus interessant om te lezen.
 
Ik vind het wel mooi dat je de zeilen genaaid hebt met een naaimachine die uit dezelfde tijd als het schip komt :)

Overigens ziet het naaiwerk er goed en strak uit!
 
Laatst bewerkt:
Beste CXello, sorry voor het misverstand, maar aan het begin van de beschrijving heb ik aangegeven dat de boot inmiddels af is en ik dus achteraf schrijf. Daarom gaat 't wat snel :). De echte bouw heeft een aantal jaar geduurd. Ik heb de bouw afgerond vlak voor de scheepsmodelbouwdag van 19 mei j.l.

Hoi Dave, dat had ik niet gelezen (ingelogd op het werk) dan mis je soms dingen sorry. In ieder geval is het een heel mooi scheepje.
Groeten,
Chris .
 
Dat gaat netjes zo met de zeilen. Dus dat gaat prima zonder de zeilen om te zoomen? Bijna alle bouwers leggen eerst een zoom waarna deze ingesmeerd wordt. Dit vind ik dus interessant om te lezen.

Beste Hans, dank voor je commentaar. Degene die me de bouwbeschrijving van de Scotland heeft gegeven, heeft zijn zeilen op deze wijze gemaakt. Het idee van de verdunde lijm staat ook in Mastini rond Fig. 60, maar hij gaat nog uit van een zoom.
 
Ik vind het wel mooi dat je de zeilen genaaid hebt met een naaimachine die uit dezelfde tijd als het schip komt :)

Overigens ziet het naaiwerk er goed en strak uit!

Beste Hans, Dank voor je commentaar. De naaimachine is een familiestuk. Mijn vrouw heeft me enkele jaren geleden wegwijs gemaakt in de werking. Er zitten nogal wat stelknoppen op en ik heb als ik me goed herinner twee naalden kapot gedraaid. Onlangs wilde ik nog enkele lijnen bij stikken op twee fokzeilen (voor de reeflijnen) die eigenlijk al af waren. Toen kostte het me enige moeite om de naaimachine weer naar behoren te laten werken :). Maar, als alles goed is afgesteld, loopt 't als een trein.
 
Back
Top