Bouwverslag San Francisco II (Artesania Latina)

Ik heb even een foto gestolen van een bekende bouwer.
IMG7589.jpg
 
Dat ziet er weer uit om door een ringetje te halen !
Ik wist trouwens niet dat zo'n schip een "dubbele" huid nodig heeft.
Ik vond de eerste laag al mooi genoeg.
Maar ja, ik ben dan ook een eenvoudige vliegtuigbouwer.
Niettemin blijf ik jouw project met belangstelling volgen.

Die Ouwe uit Tilburg.
 
Weer een stuk verder. De boegspriet beplanken leek even onmogelijk door een kleine s vorm maar is na lang stilzitten en mn handen als lijm klem gebruiken toch gelukt!

De boeg spriet is 2 x afgebroken en hoop dat het niet nog eens gebeurt als de onze volledig beplankt is.20190706_152808.jpg 20190706_152716.jpg 20190706_152703.jpg 20190706_152759.jpg 20190706_152742.jpg
 
De boeg spriet is 2 x afgebroken en hoop dat het niet nog eens gebeurt als de onze volledig beplankt is

Ongelukjes gebeuren nu eenmaal, zolang het nog netjes te repareren valt is het allemaal niet zo erg. Bij één van mijn modellen is de hele grote mast eens gesneuveld na een val van de kast, die heb ik volledig moeten slopen en weer opnieuw opgebouwd. Nog steeds mee bezig als ik eens niets anders te doen heb. En twee keer is uiteraard nog vervelender:mad:.
Je kan beter eerst heel je romp afbouwen voordat je de spriet in het model plaatst, dan voorkom je dit soort ongelukjes.
 
@pietsan Ik heb het kunnen repareren en met het beplanken wordt het weer stevig gelukkig. Wat erg van die mast! Dat is gelijk een enorme klus om te herstellen lijkt me.
 
@pietsan Ik heb het kunnen repareren en met het beplanken wordt het weer stevig gelukkig. Wat erg van die mast! Dat is gelijk een enorme klus om te herstellen lijkt me.
Leuk is inderdaad heel anders, maar ik heb alles weer kunnen herstellen en er is niets meer van te zien,
JPG_7355_3788_bewerkt-1.jpg

Er waren twee breuken, beide boven de rode x, de mast en de ra zijn gerepareerd met een messing pin die er nu in zit waarna ik ze heb verlijmd met houtlijm, daarna wat geschoven met de woelings om de breuk in de mast te verbergen en je ziet er dus niets meer van:)

Nu nog wat tuigage opnieuw aanbrengen, de wanten waren allemaal kapot dus die moet ik volledig herstellen, maar op onderstaande foto is te zien dat het weer helemaal goed gaat komen,
JPG_7354_3787_bewerkt-1.jpg

Het had een stuk erger kunnen zijn waardoor zo'n model dan in de kliko terecht komt.
 
Wat een ongelooflijk mooi schip! Hoe lang heeft de bouw geduurd? Lijkt me een enorm tijdrovende klus met die tuigage.
Zo te horen behoorlijk mazzel gehad met de val partij maar leuk is anders. Knap dat je het zo hebt kunnen herstellen weer!
 
Wat een ongelooflijk mooi schip! Hoe lang heeft de bouw geduurd? Lijkt me een enorm tijdrovende klus met die tuigage.
Zo te horen behoorlijk mazzel gehad met de val partij maar leuk is anders. Knap dat je het zo hebt kunnen herstellen weer!
Het gaat om de hms Fly uit 1776 een Engels fregat van de Swan Class, schaal 1:64 waarbij de romp 55 cm meet en de grootste lengte (tussen puntje boegspriet en het puntje van de bezaan-boom) is 84 cm, romp breedte is 12 cm en de grootste breedte (grote ra) is 31 cm en tenslotte de hoogte, die is 63 cm. Dus niet zo'n heel groot model. Bijzonder aan dit schip is haar uitzonderlijke slanke romp die haar behoorlijk wat snelheid gaf en de vele decoraties.
Het model is gebouwd in één jaar.
 
Laatst bewerkt:
Nog 2 vragen:
Is het raadzaam de romp eerst te lakken voordat ik de zwarte balken er op lijm of worden deze normaal gesproken mee gelakt? (plaatje 86)

Plaatje 32 (A) is mij niet helemaal duidelijk. Moet ik de hele balk in vorm brengen met de microshaper of alleen een klein stukje zoals op de afbeelding?

134.jpg
 
Wat je 1e vraag betreft, de zwarte balken (33) dat zijn de berghouten die kun je aan de buitenkant zwart verven en dan op je model lijmen. Daarna kun je eventueel de romp lakken en de zwarte berghouten kun je gewoon mee lakken. Het is altijd beter om on-geschilderd hout te verlijmen, daar lijm en verf niet altijd goed samen gaan.
Als tip wil ik je meegeven om zuinig te zijn met lak, vele bouwers gebruiken vaak overdadig lak, terwijl twee dunne laagjes een veel mooiere uitstraling geeft. Dit geld trouwens voor al het schilderwerk. Tussen de laagjes goed laten drogen en eventueel met een fijne korrel licht schuren vóór de 2e laag.

vraag 2:
Te zien op je tekening links onder waar de balkjes (nr. 32) op je model zijn gelijmd, moet je dus het hele balkje bewerken met de schraper en niet alleen het voorbeeld stukje. (de balkjes moeten zo te zien de waterloopklossen voorstellen)

Ik zie ook dat je dekken behoorlijk donker hebt gebeitst/geschilderd, wat eigenlijk niet goed is. De dekken waren altijd licht van kleur omdat deze in principe niet werden gebeitst en/of geschilderd. Dus op je model kun je hiervoor het beste blanke/transparante lak gebruiken (mat). Zodat het hout zijn natuurlijke uitstraling houdt.
 
Laatst bewerkt:
Dankjewel! Dan kan ik nog even doorwerken voordat het lakken begint. Ben momenteel nog bezig met het beplanken van de kiel. Tijdrovende klus is dat.
Ik zal de balkjes over de hele lengte doen dan.
Het dek heb ik donkerder gebeitst omdat ik dat mooier vond. Uiteindelijk niet tevreden over het resultaat maar er af halen zal lastig zijn maar kan nu denk ik nog wel.

Lak je het hele schip meestal met 1 soort lak?
 
Lak je het hele schip meestal met 1 soort lak?

Zelf werk ik zelden met lak, ik gebruik veel beits en verf op water basis. Op mijn laatste twee modellen komt zelfs helemaal geen lak voor. Maar als je dat dus wel mooi vind, dan zijn er natuurlijk ook erg veel soorten in lak, zoals zijde-, hoogglans-, eiglans- en matte lak. Dekkende en transparante en noem maar op. Dus daar moet je denk ik zelf je weg in zoeken of je het bij één soort houdt of bij meerdere soorten.
Dus je vraag of ik het hele schip met één soort lak behandel is dus volmondig nee. Maar nogmaals als je dat zelf mooi vind, dan moet je het zeker doen en wie weet volgen er nog wat adviezen van anderen, wat het lakken van een model betreft.
 
De huid en de kiel zijn nu volledig beplankt. Alles volgens de bouwtekening gedaan en 2 kleine instekers gemaakt. Bijna alle plankjes gedaan met de strijkbout methode die ik bij het fineren van luidsprekers ook toe pas. Beide te lijmen delen dun insmeren en wachten tot de lijm doorzichtig is en dan met een warme bout vast strijken en soms wat water op de plank om kromme/ bolle stukken mooi glad te krijgen. Een tijdrovende klus maar door mijn onervarenheid was dit voor mij het makkelijkst.
0025.jpg
0026.jpg
0027.jpg
 
Back
Top