Bouwverslag Prins Willen van Corel

Oproepje
Nu heb ik nog een vraagje aan de forumleden. Ik ben op zoek naar een afbeelding dat op het holle wulf is geschilderd. "Zicht op Middelburg". Kan iemand mij helpen met bijvoorbeeld een foto of iets dergelijks. Ik zou dat dan eventueel kunnen bewerken en afdrukken. Het schilderen van het holle wulf is iets waar ik maar niet aan ga beginnen. Het zou dit mooie model geen eer aandoen.

6-801c700bb9.jpg
f757t2780p137965n2_tjiHoPBw.jpg


IMG_7599.JPG


Ik heb hier nog wat foto's
 
Hartelijk dank voor je afbeeldingen, Pauwels. Ik heb ondertussen een aantal afbeeldingen toegestuurd gekregen waar ik uit kan kiezen. De spiegelafbeelding is welkom.
Pieter
 
Ter afwisseling ben ik nu begonnen om de touwen aan de rolpaarden te bevestigen. Gezien mijn grote handen en dikke vingen lukt het mij niet om hierbij de tekening te volgen. Met een schaal van 1:100 praten we over een lengte van slechts 3 mm waarin geknoopt moet worden dus zelf maar iets verzonnen wat mijn vingers aan kunnen. Op papier is veel mogelijk maar in de praktijk blijkt dat toch moeilijker dan Corel had bedacht.
DSC_0196.JPG
DSC_0197.JPG
 
De nauwkeurigheid van Corel valt mij toch wel een beetje tegen. Ik heb alleen ervaring met Kolderstok, maar daar kwam ik zulk soort dingen niet tegen. De versiering op de reling van het Kampanjedek blijkt een centimeter te groot te zijn. Ik zal dat uitleggen met behulp van de tekening. Op de foto heb ik twee posities van waar de versiering moet komen. Kijk ik naar het vooraanzicht dan klopt het precies met de tekening. Leg ik de versiering op het bovenaanzicht dan blijkt dat het ca 1 cm te groot is. Nu kan je zeggen, ja, maar hoe zit het met de schaal. Het blijkt dat het bovenaanzicht op de juiste schaal is getekent en dus het sierornament werkelijk 1 cm te groot is. Dit is niet alleen bij deze reling maar ook bij het Bovenkampanjedek en bij Bakdek aan de luizenplecht kant. Jammer, maar de schaar zorgt voor de oplossing door het aan weerszijde een stukje in te korten.
DSC_0198b.jpg
 
Dat is het hem juist ik was begonnen om deze te monteren. Eerst uitmeten, dan schilderen en vervolgens monteren. Blijkt niet te passen op de ruimte die ik daar heb.
 
Hoe zijn jouw "carving skills"? Je zou het na kunnen maken van hout in het juiste formaat. Gebruik dan buxus, peer, kers of appelhout. Anders zou je het midden stuk eruit kunnen halen (schild) en het terugplaatsen door het te overlappen. Zoals ik onder aangeef
20220925_182848.jpg
 
Ik ben ervan overtuigd dat er in mij geen beeldhouwer schuil gaat dus ga ik maar voor inkorten. Waar je het ook doet, aan de zijkant of in het midden achter het schild, twee van de sierlijke krullen moeten er aan geloven. Daarom kies ik maar voor de zijkanten zodat het middenstuk goed tot zijn recht blijft komen. Een wat aangepaste krul zal aan de zijkanten (verschansing) wat minder opvallen.
 
Zo, dat is even weer een tijdje geleden. Het rooster van het galjoen was aan de beurt. Deze aan de hand van de tekening gemaakt en verouderd. Daarna eens gekeken of het zou passen als ik verder zou gaan met relingen die er langs komen. Dat is een messing plaatje waarop houten relingen komen, een betting, broekstuk en knieën. Tot slot diverse gebeeldhouwde reling beeldjes.
DSC_0202.JPG
 
Het galjoen is best een flinke klus. De scheg geplaatst samen met de onderste en bovenste uitlegger. De leeuw en de krul moet dan op onderste uitlegger komen. Echter dat is sneller opgeschreven dan gedaan. Andy Brouwer schreef er al over in zijn verslag. Er moest flink wat vijlwerk aan te pas komen om deze leeuw passens te maken. Zelf heb ik wat plastische chirurgie toe moeten passen. De leeuw van Corel is veel te groot en zonder aanpassingen zou hij ver boven de boegspriet uitkomen. Toch jammer van zo een goed aangeschreren merk. Ergens is het ook wel leuk en spannend om het dat toch voor elkaar te krijgen. Het geheel past nu precies onder de boegspriet. Met de kan op zijn plaast begint het er op te lijken.
DSC_0203.JPG
 
De volgende stap is het maken van de "reling" van het galjoen. Deze bestaat uit een messing plaat die met houten regelingen beplakt moet worden. Deze regelingen eerst op maat geschuurt en gebogen en geregeld controleren of het past op het messing. Het buigen geschied op twee rondingen. De eerste volgt het galjoen vorm en de tweede moet aansluiten bij het rooster dat in het galjoen geplaatst word en op steven van de boot. Tussen de drie regelingen worden kleine balkjes geplaatst waar in een wat later stadium de regelingstutjes op komen. Als alles op maat en in vorm is heb ik het als een geheel gemonteerd. Dan volgt aan de onderzijde nog een aantal knieën die het geheel de stevigheid zal geven.
DSC_0205.JPG
DSC_0206.JPG
 
Laatst bewerkt:
Zo, dat is alweer een tijdje geleden dat ik wat te melden had. Een aantal weken vakantie doet een mens goed. Heerlijk wandelen in de herfstkeuren van de Veluwe. Daarnaast flink wat snoeiwerk in de tuin. Toch maar weer de draad opgepakt. Toen ik mijn model zag liggen vond ik de onderwater kleur veel te geel. Ik had daarvoor de kleur ivoor van Veleyo gekozen. Daar had ik goede evaring mee met mijn "7 Provincien". Echter het kleur verschil was erg groot. Of dat nu kwam door de ondergrond, eiken tegenover noten, lijkt mij sterk. Zeker bij twee lagen verf. Dus maar over doen. Wat ivoor door de witte verf gemend tot de gewenste kleur en aangebracht. Ben nu tevreden.
Daarnaast heb ik de galerij onder handen genomen. De schotelplanken aangebracht, Deurtje erop en een lijst tussen boven en onderkant. Het geheel geverft en daar is het resultaat. Alleen nog de scharnieren op de deuren. Als laatste natuurlijk de ornamenten maar dat is voor latere zorg.
DSC_0213.JPG
 
Om een keer wat anders te doen ben ik begonnen met het maken van de marsen. Zes stuks in totaal. Het geleverde snijwerk van de marsen klopt niet met de tekening van Corel. Het soldatengat moest ik wat groter maken. Nadat dat was gebeurd gingen de plankjes 0,6 x 4 mm er op, dan de knieën en tot slot scheenrand of schampelioen. Ook heb ik nu alvast de gaten geboord waar later de getouwen doorheen gevoerd worden voor de marsera en marse zeilgetouwen. En niet te vergeten de gaten voor de hanepoten. Dat is een stuk gemakkelijker dan wanneer het geheel in elkaar zit en dan pas ga boren.
DSC_0214.JPG
DSC_0219.JPG
 
Back
Top