Bouwverslag Prins Willem, een zeventiende-eeuwse Oostindiëvaarder Herman Ketting

Klopt, maar ik durf niet meer. Ik heb een relatief goedkope en dunne handschoen van HBM, die best wat kan hebben.
Het is natuurlijk de kunst om het gereedschap het werk te laten doen. Maar een uitschieter met zo'n continu gewet stukje gereedschap en je peesje geeft het op.
Oh ja, ik vergeet ook wel eens wat:hammer:
De freesjes gaan niet door de huid, tenminste de kleintjes. Je kunt er zo je vinger er een korte tijd tegenaan houden. Goed dat dit kan, is weleens handig met vorm geven. De mesjes/beitels zijn scherp. Maar uitschieten mag niet, want je werkstuk is dan ook gelijk einde. Alleen als het erg grof werk is, als ik aan een blokje hout begin dan wikkel ik mijn duim in met stoffen tape. Maar ook dan gebruik ik meestal schuurtonnetjes op de dremel. Ogen altijd wel beschermd. Gelukkig bouw ik niet op jouw schaal. Met een handschoen kan je niks op mijn schaal.
 
De toolsmaker van het forum. :)
Leuk filmpje Stephan en ja houtsnijden kost tijd. 3d printen gaat soms sneller, maar je zal het product dan eerst digitaal moeten tekenen en dat kost ook tijd.
Bedankt Peter, ja een 3D printer kan natuurlijk ook maar is vaak net zoveel werk. Dit met de hand, weet jij ook, geeft zoveel voldoening en ontspanning. Gewoon heerlijk om te kunnen doen.
 
Bedankt Peter, ja een 3D printer kan natuurlijk ook maar is vaak net zoveel werk. Dit met de hand, weet jij ook, geeft zoveel voldoening en ontspanning. Gewoon heerlijk om te kunnen doen.

Het geeft voor mij inderdaad meer voldoening, maar iemand die heel goed met een 3d printer om kan gaan kan daar echt mooie dingen mee maken en steeds keer op keer reproduceren. Ik vind het dus ook knap als je zulke mooie dingen digitaal kan tekenen.
 
De volgende is ook klaar, de details worden steeds beter, maar ook bereik ik de grens wat kan met mijn beitels, freesjes en het hout op dit formaat Desondanst zie ik aan de foto's dat de linker neusvleugel wat meer detail kan gebruiken. Dit zie je zo niet met de vergrootbril.

IMG_2975.JPG
IMG_2976.JPG
IMG_2977.JPG
IMG_2978.JPG
IMG_2979.JPG
IMG_2980.JPG
IMG_2981.JPG
IMG_2982.JPG
IMG_2983.JPG
IMG_2985.JPG
 
Mooi gesneden Stephan, je hebt de smaak goed te pakken. :thumbsup:
Vraagje over de grootte van dat hoofd, de ene is kleiner dan de andere. Is er nog iets van schaalgrootte voor dat hoofd bekend?
Bedankt Peter, jazeker er zijn vrij gedetailleerde tekeningen van dit schip. Het kleine hoofdje is te klein, komt ook omdat ik die van het destaande hoofdje heb gemaakt. Dan worden ze iets kleiner, maar die was ook nog iets te klein voordat ik begon. En dat grote hoofdje is iets te groot gemaakt. Ik moet opletten dat de basis niet te breed is en dat die passend is. De hoogte is nagenoeg goed maar de kop is gewoon te dik. Ik denk dat ik hem achter het wand probeer te plaatsen. Want die 2 komen tegenover elkaar te staan en dan valt het verschil te erg op. We praten over 4,5 mm t.o.v. 8 mm.
Ik heb nu ook het schip bij mijn werkplek staan. Had haar uit de buurt gezet voor het stof wat vrijkomt. Maar regelmatig passen en meten is toch wel noodzakelijk. Wijze les opgedaan.
De juiste afmetingen krijgen is best moeilijk in te schatten als je uit de vrije hand werkt.
 
Hij paste met geen mogelijkheid achter het wand. Ook niet passend te maken. Dus we laten hem op zijn plekje

IMG_2997.JPG

IMG_2998.JPG


En dan valt het eigenlijk nog mee. Ik kan er mee leven.
Intussen de volgende die achter het wand passend gemaakt. Wel de dikte van het blokje nu vooraf verminderd om niet weer met een breed hoofdje uit te komen.

IMG_2995.JPG


En nu de vorm erin maken en de grootte van het hoofd incl. helm.

IMG_2999.JPG
 
Wel lastig als de dingen steeds beter lukken en mooier worden. Dan heb je soms de neiging om het eerste werk te vervangen.

Niet doen. Mooi om je groei te zien:worship:
:rofl::cool: ik was al met argus ogen naar eerder werk aan het kijken. Maar doe het niet, is inderdaad leuk om de groei aan een schip te zien. Wat ik mij wel voorgenomen heb en dat was voor deze hoofdjes. Dat zijn de visjes achter, het zijn dolfijnen oorspronkelijk en die horen een krul in de staart te hebben. Ook zijn ze van polymer klei gemaakt en ik wil ze van hout maken. Dus die volgen nog en dan vind ik het goed genoeg. Dan ga ik verder met tuigen.
 
Back
Top