Bouwverslag Kolderstok VOC Verkenningsjacht Duyfken 1595

Danny Mulders

verslagschrijvers
Na het Kolderstok VOC Retourschip Batavia 1628 te hebben gebouwd is het tijd voor een nieuw project. We houden het lekker Nederlands en gaan voor het VOC Verkenningsjacht Duyfken 1595, ook weer van fabrikant Kolderstok. Een lekker simpel modelletje voor even tussendoor, het gaat geen meerjarenproject worden zoals de Batavia.

Ik heb buiten de bouwdoos zelf ook nog het uitbreidingssetje met 4 extra kanonnen, het verfsetje, en de eikenhouten standaard aangeschaft.
full


Inhoudelijk is de bouwdoos zoals we gewend zijn van Kolderstok: zeer nette kwaliteit hout, onderdelen netjes verpakt, en goed verzorgde set kleindelen.
full


Omdat er al meerdere bouwverslagen van dit model hier op het forum zijn ben ik deze keer niet van plan om een heel uitgebreid verslag stap voor stap uit te gaan schrijven aangezien dit toch vrij tijdrovend is. In plaats daarvan zal ik tussentijds gewoon mijn voortgang plaatsen.

Ik ben ook niet van plan om heel gek te gaan doen met dit model, ik ga hem in principe geheel van tekening bouwen zonder al teveel eigen toevoegingen. Wel ga ik het VOC-A schild aan de achterzijde vervangen door een 3D-geprint schild van de stad Fremantle, zoals op de 1:1 replica.
 
Het was mijn intentie om dit model gewoon rechttoe rechtaan te bouwen, maar daar ben ik nu dus al van afgeweken... :hammer:

Als eerste de lijnen gemarkeerd waarop de dekplanken straks moeten beginnen en eindigen. De lijnen staan 3cm uit elkaar.
full


Ik heb voor het kleuren van het triplex een mengseltje gemaakt van bruin, grijs, en zwart acrylverf, vermengd met flink wat water. Daarna de deurtjes wit geschilderd, afgeplakt, en rood geschilderd. Het rood-witte patroon is zoals op het origineel. De scharnieren zijn simpelweg zwart geschilderd.
full


Schotje S werd voorzien van het deurtje zoals eerder ook de deuren van de spiegel gekleurd werden. Daarna met notenhout het schot potdekselen.
full


Hier is het deurtje voorzien van scharnieren en een ringetje, en het schotje vastgelijmd.
full


Voor het maken van de breeuwnaden heb ik eens een experimentje gedaan. Zwarte Vallejo acrylverf vermengen met witte houtlijm, en daarmee de dekplanken vastlijmen waarbij de lijm tussen de planken omhoog mag komen.
full


Als je het afschuurt ziet het er zo uit. Experiment geslaagd!:thumbsup:
full


Zoals eerder gezegd zit er op het origineel een ander schildje dan in de bouwdoos. Het schild is op onderstaande foto goed te zien:
full


Deze heb ik weer in 3D getekend. Wel heel miniscuul deze keer! Ik heb het laten printen in het meest gedetailleerde materiaal dat Shapeways kan leveren, en het is zo gedetailleerd dat je zelf het motto "NEC PRECE NEC PRETIO" kan lezen!
full


En dan maar ook meteen schilderen natuurlijk. :)
full


En dat was hem weer voor deze keer.
 
Laatst bewerkt:
Het bouwtempo is de afgelopen maanden wat lager geweest, maar we zijn weer wat verder.

Als eerste maar eens een ietwat griezelige foto van het dek, vóór het afschuren:
full


En hier nadat het grootste gedeelte is afgeschuurd:
full


Rond de masten komen dikkere en bredere planken te liggen.
full

full


Toen kon ik de eerste planken bevestigen.
full

full


Nadat er 7 planken aan de bovenzijde waren geplaatst ging ik werken vanuit de kiel.
full

full


Achteraan laat ik drie planken verder uitsteken omdat dit de zandstroken voor moeten stellen die over de kiel heen gaan vallen, iets wat ik bij mijn Batavia verzuimd had te doen.
full


En daarna kon de romp volledig dicht gezet worden.
full


Mijn vervolgstappen zullen nu zijn:
-3 planken aan beide zijden plaatsen als dekverschansing.
-Hele romp gladschuren.
-Kiel plaatsen
-Spantjes wegbreken en dek afmaken.
 
Dat is wel een gewaagd alternatief Danny, de breeuwnaden bedoel ik, ziet er wel gaaf uit;)
Lijkt mij wel moeilijk schuren bij de spanten.
Succes verder:thumbsup:
 
Ik denk ook niet dat ik het op een volgend model nog eens toe ga passen, ondanks dat het effect er vrij overtuigend uitziet. Met name als je het wat langer laat liggen wordt de lijm steeds harder en moeilijker te schuren. Je ziet op de foto's ook enkele plekken waar de planken wat donkerder lijken. Daar zijn ze zo dun geschuurd dat je de zwarte lijmlaag onder de planken ziet.

De dikkere planken die rondom de mastgaten liggen heb ik enkel gedaan met zwarte verf op de zijkanten en gewone lijm er onder, dat werkt ook prima en schuurt makkelijker.

De lijm met verf er doorheen gemengd ga ik wel weer toepassen wanneer ik de masten ga verlijmen, net zoals op mijn Batavia. Je krijgt dan namelijk het effect alsof er een leren kraag rondom de mastvoet ligt.
 
Back
Top