Bouwverslag Kolderstok VOC Retourschip Batavia 1628

Ziet er goed uit. Ik zag alleen te laat dat de zandstroken niet doorlopen over de achtersteven. Ik kaart het toch maar even aan voor het geval er andere bouwers meelezen die nog niet zo ver zijn. De onderste planken lopen door over de kiel en achtersteven. Deze worden ter plaatse van de planken verjongd zodat ze vlak op de valse kiel aansluiten. Daarboven stoppen de planken wel tegen de achtersteven.

SAM_2471_zpshuvypu7l.jpg
 
Zoiets zag ik inderdaad ook op de detailtekening staan, maar ik wist niet wat daar mee bedoeld werd omdat de planken op het onderwatergedeelte niet getekend zijn, enkel de outline. Ik laat het in ieder geval zoals het nu is, uiteindelijk zie je het toch bijna niet meer onder de verf.
 
Omdat je het verft zal het inderdaad minder opvallen. Wat je wel kan doen is in de kiel wat lijnen inkerven die doorlopende planken suggereren.
Ik heb het wel meteen als puntje aangepast in de beschrijving.
 
Even een zijsprongetje in deze topic. Danny, wanneer je dit niet wilt pas ik het weer aan.

Er heeft zicht een klant gemeld die wel graag de Batavia als model wil, maar niet in staat is deze ook te maken, en daarom een kant en klaar model wil kopen. Zijn er belangstellenden die dit op zich willen nemen?
 
Mag van mij gerust hier staan hoor Hans. Zelf zou ik het niet doen omdat het dan geen vrijblijvende hobby meer is maar een verplichting.

Ik zat er zelf ook al aan te denken om de kiel aan de steven in te kerven om de overlappende planken te simuleren en heb het dan ook maar meteen gedaan:
full


Daarna heb ik op beide zijden de dichte geschutspoorten afgetekend, ingekerfd met een mes, iets verder ingekerfd met een punt van een pincet, en hem licht met een potlood ingevuld:
full


Vervolgens heb ik de ankerkluizen uitgesneden en geboord:
full


Ik probeerde ze eerst te weken in water en op die manier te buigen, maar daar blijken ze te dik voor. Het enige resultaat dat hieruit voortkwam is dat de randen van de gaten gingen rafelen. Uiteindelijk heb ik ze laten drogen, de gaten opnieuw afgewerkt, en de achterkant hol geschuurd, waarna ik ze wel op hun plek kon lijmen. Dit nadat ik eerst nog een rechthoekig gat achter de ankerkluizen had uitgesneden en deze zwart had geverfd.
full


Tot slot heb ik de slooiknieën verlengd, op het onderste paar slooiknieën een waterafwijzer gebouwd, en op het galjoen aan beide zijden en de onderkant een scheidingslijn ingekerfd. Op het echte schip bestaat dit onderdeel namelijk uit meerdere losse delen. Wat nog ontbreekt zijn driehoeksprofieltjes tussen de ankerkluizen en slooiknieën, deze maak ik de volgende keer.
full
full
 
Laatst bewerkt:
Vandaag een eerste poging ondernomen om de romp te beitsen. Helaas bleken er nog veel lijmvlekken op het hout te zitten, dus de romp zit vol lichte plekken. Als de beits helemaal uitgehard is moeten deze plekken dus geschuurd worden en opnieuw gebeitst. Wel ben ik erg tevreden met de kleur van de beits. De kleur van het voorste schot ben ik nog niet helemaal over uit. In normaal daglicht en halogeenlicht ziet het er erg mooi uit, bij gloeilamp- en TL-verlichting neigt het teveel naar lichtblauw...

full
 
Laatst bewerkt:
Hallo Danny
Hoewel ik zelden op het forum aanwezig ben kijk ik wel altijd.
Dus heb ik voor jou een kleine opmerking. Wanneer je de lijm vlekken
gaat wegschuren en weer gaat beitsen sul je op de schuur randen
donkere randen krijgen en dat lijkt me niet de bedoeling.
Volgens mij heb je maar een oplossing. Misschien heeft iemand anders
een betere oplossing maar ik denk dat je opnieuw moet schuren.
Verder word het een mooi schip, en blijf ik (soms verbaast) iedereen volgen.
Sterkte met je besluit
gr Ton.
 
Hoi Ton,

bedankt voor je bericht. Ik heb de lijmvlekken wat breder weggeschuurd, dus niet enkel de lijmresten, maar ook een gedeelte hout eromheen. Ik heb de boel nu opnieuw gebeitst en het ziet er al een stuk beter uit. Perfect is het niet maar dat is de echte ook niet.;) Er zitten nog wat lichtere plekken maar het zijn nu geen harde lijnen meer.
 
Ik heb zoals gezegd een tweede laag beits gezet. Je ziet wat lichte plekken maar heel storend is het nu niet meer vind ik. Ik denk dat er nog één laag beits op deze zijde van de romp gezet wordt, en dan doe ik de andere kant. Vervolgens schilder ik het onderwaterschip wit en kan ik beginnen aan de gele en rode stroken boven het gebeitste gedeelte.

full

full

full
 
Laatst bewerkt:
Ik weet dat een historisch schip zelf ook niet perfect in de verf zat, maar als dit mijn schip was , dan zou ik hem nog een goede schuurbeurt geven Danny
 
Ik denk dat ik morgen beslis wat ik doe. Ik moet dan wel zelf een mini schuurblokje maken waarmee ik tussen de berghouten in kan komen. Een deel van het kleurverschil zit ook al in de latten zelf, zo zagen een aantal latjes er bijna identiek uit, maar de één werd al snel veel donkerderder dan de andere, dit is vooral goed te zien bij de twee latten onder het onderste berghout. In ieder geval bedankt voor jullie meningen en inbreng.
 
Kaalschuren was een onmogelijke opgave, er bleef een kleine oranje gloed zichtbaar en als ik nog verder zou schuren zouden de planken gewoonweg te dun worden. Wel heb ik de duidelijk zichtbare lijmvlekken weggekregen. Er zit nu wel wat subtiel kleurverschil op sommige plekken maar zeker geen harde lijnen en ik denk dat ik het zo laat.
 
dat geloof ik direct Danny, beits trekt in het hout.
Als de harde lijnen maar weg zijn.Hoe dik is de scheepshuid eigenlijk??
 
inderdaad, daar moet je nog wel redelijk voorzichtig mee zijn.
Succes met het beitsen Danny, of doe je er nu lak op.
 
Back
Top