Bouwverslag H.M.S. Prince 1:61 Constructo

Ziet er goed uit Ron, en ja die poortjes dat is nu echt modelbouw en soms is dat even wat saai maar ook daar komt 'n eind aan./
Die Fimo klei, daar begin ik niet aan want daar bak ik toch niks van.
 
Zo, weer even tijd voor een update. Na de geslaagde dag in Barneveld (dank Andy en Dick) was de motivatie om de lat weer hoger te leggen meer dan aanwezig.
Allereerst heb ik een prima manier gevonden om glas in lood ramen te maken. Helaas wel jammer nu de ramen aan de buitenkant al klaar zijn dus ik overdenk het nog de boel daar te slopen en opnieuw aan te brengen. Mijn vrouw bleek nog een oude, soort pettycoatjurk te hebben bewaard. Daaraan zat zwart honingraat nylongaas met mazen van 2 mm. "Als ik dit nu eens in een stukje sealingplastic stop en in het apparaat versmelt?" kwam ze met het idee. Het bleek fantastisch tot één geheel te versmelten en goed te bewerken

full


Ik heb de achtergrond daarna geverfd met Humbrol metaliek blauw en dit aangebracht. Ik vind het een prima oplossing

full


De roosters zijn aangebracht. Ik heb ze met de gebruikelijke kleuren van Vallego (prima verf trouwens) bewerkt en daarna met een wash in een airbrush behandeld. Na drogen met een nat doekje in het midden weer het ergste verwijderd te hebben gaf dit dit resultaat. De bijgeleverde lier is 18e eeuws dus wordt nog aangepast.

full


Ook de hoofdtrap naar het onderliggende dek heb ik voorzien van een mooie leuning

full


Maar toen kwam het. Voor de binnenrelings langs de verschillende dekken heeft Constructo een te goedkope oplossing verzonnen.

full


Als je dit vergelijkt met het model van Mile Bijelic is het geen gezicht. Ik heb daarom gekozen om de reling hetzelfde te maken als de buitenreling aan de voorzijde maar dan met mooiere zelfgedraaide pilaren met daartussen (gekochte) ornamenten. Ik kwam er alleen achter dat daardoor het kanon dat dicht bij de reling staat, niet naar achteren of geladen kan worden en klem zit. Even dacht ik om een kleinere karonnade te plaatsen maar die waren er in die tijd (1670) nog niet dus dan maar de bijl erin en moet de poort een slordige 8 mm naar achteraan aan beide zijden maar dat komt goed. We zijn weer even van de straat.

full


full


Intussen heeft het bouwvirus in een milde vorm bezit genomen van mijn vrouw. Die is bezig met de Santa Maria...maar wel van papier :thumbsup:

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ziet er goed uit. Het is ook zo leuk om nu naar een schip te kijken die je ook in het echt hebt gezien. Je krijgt nog meer bewondering ervoor! ;)
 
Hallo,

Tijdje weggeweest geloof ik maar ik heb besloten mijn prachtige hobby en deze topic weer op te pakken. Alleen bleken helaas alle foto´s te zijn verdwenen. Daarom onderstaand maar even in vogelvlucht. Aangezien door het ontbreken een aantal vorige posts oninteressant zijn geworden zal ik de topic wel een stuk moeten opschonen anders wordt het nogal onleesbaar.

full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


full


Zo even 15 maanden in vogelvlucht. Inmiddels zijn de romp, dekken en geschut gereed. Foto´s volgen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Vandaag enkele nieuwe foto´s gemaakt. De romp is op een aantal putsen en tonnen klaar. Nu kan het tuigage worden opgebouwd te beginnen bij de rusten met puttingijzers en jufferblokken.

full


full


full


full


full


full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De rusten aan SB zijn geplaatst. Ik heb ze niet gemaakt van het meegeleverde manzonia strip. Aangezien de rusten de kleur van het schip moeten krijgen en ze in dwars "meegebogen" moeten worden heb ik via een mal, ze uit 2 mm berkentriplex gezaagd. Samen met de "geteerde" jufferblokken staat alles te drogen.

full


Ik zet ze vast door de omgekeerde en van koppen ontdane spijkers als een soort wapening in te lijmen en ze met zapp-a-gap vast te zetten. Het zit echt muurvast. Wel heb ik spijt dat ik de luiken van de geschutspoorten al heb aangebracht. Als ik even uitschiet tik ik er weer een los. Maar je een weg terug is er niet meer.

full


full


Om de rusten in "lijn" te plaatsen maak ik gebruik van een dummymast met een draadje dat op hoogte is bevestigd waar straks de draden van het want en de tuien komen

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
hmm moet de rust van de grote en fokkemast niet een berghout omhoog ?

ik zie dat ze staan zoals op de doos maar daar heb ik toch wel erg hard mijn twijfels over hoor ron.

ik heb nog nooit rusten zien staan op het berghout van de overloop zelfs niet bij een 3 dekker.

die van de bazaan staat wel ongeveer goed aan gezien je geen raahout hebt dat doorloopt wat ik al raar vind staat hij dus redelijk goed
 
lol vergeet wat ik zij ron want het is wel juist tot mijn grote verbazing.

rare jongens die engelsen.

het schip staat op de eerste blz van het boek van dick de 7 provin heb dit eens onder de loop gestoken en het blijkt dus wel goed te zijn.
zo zie je maar er is altijt wel iets te leren over de scheepsbouw zeker als het over veschilende landen gaat
 
Geeft niet Dirk,

Ook ik heb 3 keer gekeken en vond het vrij uitzonderlijk. De tekeningen van constructo gebruik ik uiteraard, anders wordt het een gedrocht, maar voor de originaliteit hou ik me zo veel mogelijk vast aan de site van Mile Bijelic, HMS Prince « Mile Bijelic en natuurlijk het fotomateriaal van het origineel model in het museum of Science in Londen. Dockyard model HMS Prince, London Science Museum
Veel meer informatie heb ik niet maar dat is voldoende. maar bedankt voor je reactie. gesteld moet worden dat mijn berghout iets meer "verdeeld" is over de romphoogte maar dat vind ik een detail. Eigenlijk iets beter geproportioneerd als je kijkt naar de hoek van de puttingijzers. Die staan wel erg schuin in de originele modellen om dergelijke krachten te kunnen weerstaan.
 
De stand van de rusten was me nog niet opgevallen. Maar inderdaad staan ze opvallend laag. Ben benieuwd of de wanten nog wel met ruimte langs de verschansing gaan, of er tegenaan komen. Dat laatste mag niet natuurlijk. Zou ik eerst even controleren Ron.
 
Even snel diverse afbeeldingen op internet nagelopen. Zoals Ron ze hier gemonteerd heeft is volgens de bb. Maar je ziet ook voorbeelden dat de rusten boven de tweede rij kanons geplaatst zijn, dus een stuk hoger (wat mij overigens natuurlijker overkomt)
In een prentenboek over 18e eeuwse schepen wat ik hier heb liggen zie je ook dat de rusten overal hoog zitten - dus boven de 2e rij geschutspoorten.

"Foutje" van Constructo?
 
Back
Top