Nadat we het diverse jaren qua modelbouw en modelvliegen info moesten doen met een bescheiden hoekje in de AVIA ontstond er in 1965 een KNVvL magazine: BOUWEN EN VLIEGEN. Dit blad wist het dankzij de inspanningen van vele modelvliegers vol te houden tot 1981 en werd toen vervangen door een wat modernere uitvoering in kleur maar nog steeds onder de naam BOUWEN EN VLIEGEN. Met een kleine werkgroep bestaande uit enkele PH-SAM leden en de medewerking van Peter Keim (KNVvL) gaan we terug in de tijd en heerlijk snuffelen in die vintage zwart/wit afleveringen. Over een periode van 17 jaar... met gemiddeld 5 afleveringen per jaar komen we op rond de 85 stuks uit en kunnen dus even vooruit met dit alles te publiceren. We denken daar iets van anderhalf tot twee jaar zoet mee te zijn en hopen op veel reacties en wie weet komen er mooie vintage projecten uit voort. Namens de werkgroep wensen wij jullie veel lees-, bouw- en vliegplezier. Raymond van Mulken
Enkele dagen geleden kwam de rekenmethode voor langsstabiliteit van Beuermann aan de orde. Dat deed me denken aan mijn vrije vluchtperiode toen ik deze ook gebruikte. Hoe dat in zijn werk ging was me ontschoten. Ik heb er thuis ook niets over kunnen vinden. Toch bleef het kriebelen en ben toen maar eens gaan googelen. En jawel, het volgende kwam boven water: Link "https://www.thermiksense.de/aerodynamik-bautechnik/" en daarin (naar beneden scrollen) onder "Wie erreiche ich eine gute Längsstabilität?" onder "Klaus Peter Beuermann: Beuermann ist der Klassiker für die Auslegeung der Längsstabilität schlechthin. Hier einer seiner Beiträge zu diesem Thema, zum Neutralpunkt, immer noch akutell" de link "https://www.thermiksense.de/wp-content/uploads/2018/06/beuer_la.pdf" laat de drie delen van het artikel van Beuermann uit 1958 zien. De praktische uitwerking daarvan (twee pagina's) kwam me bij nader inzien bekender voor en staat in: "http://www.woebbeking.de/downloads/Beuermann_Flugmodellbau_2-1958.pdf" . Nog wat discussie in: "https://www.rc-network.de/threads/neutralpunkt-schwerpunkt-leitwerksabstand-und-hlw-größe.185063/".
Op pagina 6 onderaan de befaamde dutch roll. Waar hebben we die eerder gezien? Ohja, bij de Manx Monarch tijdens de eerste pogingen….
En hier de hoge resolutie versie van de maatschets op pagina 8 (want er mogen max 10 foto's in een bericht)
De oudjes doen het nog best. Hadden we de vorige aflevering een maatschets van onze Sammer Hans Schweinsberg.. ..nu een maatschets van onze Sammer Arthur Leeuwangh. Beide nog zeer actief binnen PH-SAM!!!