bouw De 7 Provincin scratch 1:50 rc

Het gaat er mij om dat ik de plaatsing van de masten moet weten en daarvoor heb ik extra sets nodig de stand van de zeilen word namelijk erg belangrijk van de zeilen

Voor de tuigage zelf ga ik zeker dik gebruiken
 
Voor de exacte plaatsing van de masten moet je inderdaad niet de tekeningen van Dik hebben als je Blom volgt. Zeker voor een varend schip als dat van jouw kan ik me voorstellen dat je hier voldoende aandacht aan wil schenken.

Komende zaterdag maar de oren en ogen goed openzetten om te zien of er meer info te vinden is in Lelystad.

PS: wie weet kan Ad Bakker je hiermee verder helpen, hij heeft destijds via Cor Emke de lijnenplannen van de 7P weten te bemachtigen.
 
Ik weet niet of er nog iemand iets weet over wat witsen en van yk over plaatsing van de masten zeggen

Uit overlevering heb ik ooit vernomen dat Dirk (amazone) de epistels van Witsen onder z'n hoofdkussen heeft liggen en dit orakel kan wellicht hierover heel wat informatie opdissen.
 
Zu Mondfeld blz 210 (Nederladse versie) zegt er het volgende over:

Masten.png


Groet,

Ad
 
Ik heb je post even wegehaald omdat hij niet relevant was voor de discussie die even wat extra aandacht nodig had hoosterw ik zal je een priveberichtsturen over de schaal van de tekeningen van blom
 
oh. ok. al denk ik dat er wel meer mensen baat bij hebben als ze weten wat de circulerende Blom PDF's voor een (foute) schaal hebben.

Maar ok. grt Hans
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Plaats van de masten heeft toch niet echt belang, je volgt hierbij de plannen die je nu hebt om de romp te maken.

De plaats waar later je loodkiel komt , die is belangrijk maar dat kan je alleen bepalen als ze af is en al de zwaartepunten samenkomen zodat je ze met de loodkiel tot nul kunt herleiden en het schip in evenwicht is en mooi zeilt.
 
in tegendeel newbie de plaats van de masten en de zeilen is van enorm belang voor de besturing van een schip. De plannen die ik heb zijn echter maar een reconstructie en niet afgeleid van enige hystorische bron ofwel een benadering. Omdat het schip straks wel moet zeilen is het voor mijn van belang om in ider geval te controleren of deze benadering goed is of dat er nog iets gewijzigt moet worden.
 
plaats vd masten

Goed ik ben de afgelopen dagen stevig in de boeken en tekeningen gezeten om de plaatsing van de masten te bepalen. Ik heb de pdf’s van Witsen en van Yk doorgespit. De tekst van winter over de prins Willem, en Zu Monfeld en ik er ook bij gepakt.

Ik als ik het goed heb staat schrijven zowel Witsen als van Yk dat om de plaats van de masten is te vinden door het schip van achter uit in 5.1/2 gelijke te delen. De bezaanmast staat op het eerste deel, de grote mast midscheeps en de fokkenmast op het 5e deel. Winter schrijft hetzelfde maar gaat wel uit van de lengte over de overloop. Ik ben dus uitgegaan van twee mogelijkheden van de lengte over de stevens en de lengte van de overloop. Hieronder de plaatsing van de masten gezien vanaf de achtersteven volgens de twee methoden:

Lengte over de stevens: bezaanmast 30 voet, grote mast 81 voet, fokkenmast 148 voet

Lengte over de overloop: bezaanmast 33 voet, grote mast 80 voet, fokkenmast 143 voet

Dit heb ik daarna vergeleken met de plannen van Cor Emke, Blom en Dick zij hebben hun masten op de volgende plekken staan:

Dick: bezaanmast 32 voet, grote mast 75 voet, fokkenmast 144 voet

Blom: bezaanmast 31 voet, grote mast 74 voet, fokkenmast 144 voet

Emke: bezaanmast 30 voet, grote mast 79 voet, fokkenmast 143 voet

Het valt mij op dat de fokkenmast altijd rond de 143 voet, wat mij doet vermoeden dat alle drie de lengte over de overloop hebben gebruikt om het schip in 5,1/2 deel te delen.

De grote mast staat echter bij alle drie verder naar achter dan bedoeld midscheeps. Zu Monsfeld schrijft dat de grote mast 0.04 tot 0.05 achter midscheeps mag liggen een voet of 8. In de bestekken uit van Yk en Witsen blijkt ook dat de grote mast vaak een aantal voet achter midscheeps lag.

Als ik deze gegevens vergelijk zou ik zeggen dat alle zijn uitgegaan van het indelen van de overloop, de fokkenmast staat eigenlijk altijd op de juiste plek. In de plaatsing van de grote mast zit meer verschil hierin volgen Dick en blom meer de plaatsing van de rusten waar Emcke veel dichter bij de theorie blijft. Op de plaatsing van de grote mast kom ik later nog terug. De bezaanmast staat bij allen op een andere plek, uitgaande van de indeling op de overloop kan deze dus nog wat naar voren. Dit zou voor mij goed uitkomen omdat dit zou betekenen dat de poort 30 wel bewapend kan worden, wat dan weer klopt met de tekeningen van de van de Veldes. De plaatsing van de masten heeft echter ook invloed op de zeileigenschappen.

Hier wil ik even terug naar de zeiltheorie. Een goed zeilend schip is altijd licht loefgierig ( wil naar de wind toe draaien) en heeft een paar graden tegen roer nodig. Wat dit concreet betekend is dat het punt waar de zijwaartse weerstand op de romp aangrijpt ( voor het gemak CLR) voor het punt waar de krachten op de zeilen aangrijpen (CE). Als we naar het tuigplan van een driemaster kijken zien we dat er voor de grote mast (fokkenmast en blinde’s) veel meer zeil zit als erachter (bezaanmast). Ik ga er dus vanuit dat het CE op ongeveer 1/4 tot 1/3 van de afstand tussen de grote en fokkenmast voor de grote mast liggen. Uit delftschip weet ik ook het CLR op ongeveer 74 voet uit de achtersteven ligt. In de praktijk blijkt echter dat dit punt naar voren komt tijdens het varen met het schip, dit kan 5% van de lengte zijn maar ook 25%. Daarom moed het CE dus voor de CLR liggen bij het ontwerpen (Lead). Als ik de benadering van de site uit de onderstaande link volg http://www.goodoldboat.com/reader_services/articles/Helm_balance.php
Dan kom ik uit op een lead van 18% tot 20%, interessant is dat dit punt overeenkomt met de plaats van het grootspant (grootste breedte).

Even terug naar de zeilen en masten, ik heb nu de tekeningen van de bataviawerf en ga denk ik hun zeilenplan gebruiken, de komende dagen ga ik deze invoeren in autocad zodat ik het CE kan bepalen. Aan de hand hiervan kan ik dan ook kijken naar de plaats van de grote mast.

Ook in de grisailles van schepen uit de 17e eeuw zien we bewijzen dat het CLR tijdens het varen ver naar voren komt, de meeste schepen voeren tijdens stormachtig weer bijvoorbeeld alleen de voor en grote marszeilen het CE van deze licht boven de kuil erg voorwaarts op het schip.

Ik wil hierbij zeggen dat hoewel ze in de 17e eeuw theoretische kennis van aangrijpingspunten hadden. Door trial and error hebben ze echter toch een aantal betrouwbare regels op kunnen stellen om tot een “goed” zeilend schip te komen. Dit betekent dat wanneer ik met de huidige kennis de tuigage van het schip ga plaatsen ik het origineel waarschijnlijk dicht ga benaderen.

Goed ik hoop dat iedereen het heeft kunnen volgen, en hier misschien zelfs nog wel iets zinnigs over te zeggen heeft.

Ik ga dus bij mijn bouw ervan uit dat de fokkenmast in het plan goed staat, de bezaanmast komt een paar voet naar voren, de plaatsing van de grote mast ga ik nog eens goed bekijken en is dus afhankelijk van het CE van de zeilen. De komende dagen ga ik alles in duimen en voeten nog eens goed doorrekenen om tot de juiste plaatsing van mijn masten te komen. Alle toevoegingen zijn echter welkom.
 
Ik denk dat veel bouwers die zich niet met modernere zeilschepen en rc bezig houden hier het spoor snel bijster zullen zijn. Ik moest het ook een paar keer lezen om te begrijpen.:)

Uit dit verhaal begrijp ik dat de plaats van de grote mast eigenlijk zodanig moet zijn dat - voor een goed handelbaar schip - CE en CLR zo dicht mogelijk bij elkaar liggen, maar wellicht praat ik hier onzin.

De zeilen op de boegspriet werden vaak gebruikt om het schip te sturen, zoveel weet ik nog wel.
 
Bijna goed Hans. Bij een goed zeilend schip zal wanneer het schip in beweging is CE net achter CLR liggen. Maar omdat CLR naar voren schuift als het schip vaart moet CE bij het ontwerpen voor CLR liggen ongeveer 20% van de waterlijnlengte.

Hier vallen alle zeilen onder ook de blindes
 
Hoe ga je dat rc maken dan? Zet je de ra's vast en laat je de hele mast draaien, of bundel je alle lijnen van de ra's om deze simultaan te verdraaien? Je hebt toch maar een beperkt aantal servo's beschikbaar.
 
Back
Top