bouw Baleinera Olandese (17e eeuwse walvisvaarder)

Paarden aan de ra's

Hoi Peter,

Het bouwen en aanpassen van je eigen model is iets heel anders als het klakkeloos volgen van een bouwbeschrijving (zoals bij mijn vorige model) het gaat langzamer maar het is wel veel leuker en het wordt echt je eigen model.

Bedankt voor je tips met betrekking tot de paarden, het gebruik van het mannetje (1:60) als maat is een handige tip, daar was ik nog niet op gekomen. Ik heb het voor de aardigheid eens vergeleken met de paarden op de HMS Endeavour, die ik precies volgens de tekening had aangebracht, en wat schetst mijn verbazing: ze zitten veel te ver van de ra's, de bemanning zou net met de handen de bovenkant van de ra kunnen aanraken.:rolleyes:

Verder komen je tips aardig overeen met mijn plan gebaseerd op deze tekeningen:
p1100733.jpg

Bron: R. Hoeckel, Modelbouw van schepen

p11007369924446.jpg

Bron: O.Curti, Enzyklopeadie des Schiffsmodelbaus.

Aangezien paarden dus pas na 1680 aan alle ra's werden toegepast (muv de bovenblindera en de bagnra) pas ik de rest van de tuigage aan die datering aan en dat betekend voor de boegspriet en de sprietmast het volgende:
p11007350317350.jpg


Veel succes met je 1 - 2 tje, ik blijf je volgen:yes:

Andy
 
brouwwerk

Hoi Andy,
dat maakt het zo leuk. Maar je hebt voorlopig excuses genoeg om tijd te rekken voor het bedenken van creatieve oplossingen voor je tuigage :banana: Ik geef je er nog een: hardlopers zijn doodlopers. De bb moet altijd als richtlijn worden gezien en kijk adhv andere boeken hoe de zaak in elkaar steekt. Van de Velde sr heeft ook hele mooie waarheidsgetrouwe (naar de specialisten zeggen) tekeningen:yes: Als je Van Yk leest: die noemde paarden "hengsten" 8-)

Vast de felicitaties met het 60-jarig feest van je ouders:proost:; is echt zeldzaam tegenwoordig! Uiteraard
Ik had voor de brommer een ezelsbruggetje: rood boven zwart onder maar dat werkt alleen als ik de topcase thuislaat:rolleyes: maar ik kijk uit.
suc6 met de werkzaamheden
Peter
 
Hoi Peter,
Dank voor alle lof, tips en felicitaties, 60 jaar is inderdaad niet niks laten we hopen dat we het zelf ook (redelijk) gezond halen.
Ik geef je er nog een: hardlopers zijn doodlopers.
Als "hardlopers doodlopers zijn" dan zal ik het helemaal maar rustig aan doen want de fysiotherapeut heeft er al genoeg werk aan om me überhaupt aan het lopen te houden.

....Ik had voor de brommer een ezelsbruggetje: rood boven zwart onder maar dat werkt alleen als ik de topcase thuislaat:rolleyes: maar ik kijk uit....
Peter

Als je je motor boven en onder poetst dan helpt mijn ezelsbruggetje ("gepoetste kant boven") inderdaad niet, maar bij mij werkt jouw geheugensteun niet: boven en onderkant zijn beide zwart ;).

Na de problemen bij het verwijderen van de weeflijnen van de bezaansmast (per ongeluk 2 hoofdtouwen doorgesneden) heb ik nu bij het verwijderen van de weeflijnen van de grote mast meer succes gehad: alle hoofdtouwen zijn heel gebleven! Nu op naar het opnieuw aanbrengen van de weeflijnen

Andy
 
hoi andy dat moet je natuurlijk nirt te dikwijls doen de hooft lijnen door knippen want dan blijf je bezig.

maar het schiet aardig op ;)
 
Hi,
soms sta ik verbaasd over de uitwijkpogingen van mensen om maar zolang mogelijk met iets dat ze leuk vinden, bezig te zijn. Meestal betreft het modelbrouwers van oude zeilschepen:rolleyes:. Eerst kijken, dan vastpakken, dan nog een keer kijken en dan knippen:yes:. Snijden wil weleens teveel worden.
Maar al doende leert men en door het maken van vauten leer je het best.8-) Ik ben trots op je.
Ik ga een tijdje uit de lucht, maar verwacht wel dat je door blijft knopen als je thuis bent;). Voortgang wordt gechecked zodra ik terug ben.
suc6 met de bouw en een fijne vakantie met je gezin
Peter
 
Dank voor alle lof heren!

@ amazone: ik heb die les geleerd, je eigen goede werk doorknippen is niet echt handig en het schiet ook niet echt op.:(

@ Peter Houtschepen: inderdaad, eerst was het doorknippen van mijn eigen tuigage een goed excuus om geen voortgang te hoeven melden en nu is de uitvlucht dat mijn zoon net de sleutels van zijn flat gekregen heeft. Leuk voor hem, vertraging voor mijn model;).

De weeflijnen van de bezaansmast en het onderste deel van de grote mast zijn weer aangebracht en ik ben nu bezig met de juffersblokken van de mars van de grote mast aan te brengen. Er komen ook horizontale draden tussen de hoofdtouwen (onder de marsen van de grote mast en de fokkenmast), hoe ze exact heten weet ik nog niet, op een tekening worden ze "hanepoten" genoemd maar ik dacht dat die aan de voorzijde van de marsen zaten.
Tussen alle bedrijven door zal ik braaf verder knopen.

Fijne vakantie met je gezin en behouden vaart

Andy
 
De nieuwe kleren van de kapitein?

p11009076477265.jpg


De Kapitein bekijkt het werk vanaf de mars van de grote mast en hij ziet dat de weeflijnen tussen de hoofdtouwen van de bezaansmast en de grote mast zijn aangebracht.

p11009096371045.jpg


De bouw vordert momenteel door omstandigheden wat traag (verhuizing zoon / schoonvader met gebroken heup in het ziekenhuis) maar omdat er weer een onderdeel(tje) klaar is toch maar een update.

Zoals jullie zien is de kapitein van kleren voorzien, geverfd dus en dat viel erg mee, alleen moet ik nog een goede kleur verf voor zijn gezicht vinden en dan is hij helemaal klaar. Omdat het resultaat zo goed is heb ik gelijk maar enkele matrozen besteld :yes:

De hoofdtouwen van de bezaansmast en de grote mast zijn van weeflijnen voorzien. De onderste weeflijnen lopen evenwijdig aan de juffersblokken en naar boven toe gaan ze steeds horizontaler lopen. Het was wel even een gepas en gemeet om het netjes te laten verlopen. Maar na enig correctiewerk (ook nog na het maken van de foto) mag het resultaat er zijn.
Bovenaan de hoofdtouwen van de grote mast is de overgang naar de mars aangebracht en er zijn horizontale touwen aangebracht. Deze touwen staan op de veel tekeningen maar op slechts één tekening was de naam voor deze horizontale touwen te vinden, waarschijnlijk heten ze (net als de touwen tussen de mars en het grootstag) hanepoten.

Ik was eerst van plan om nu de ra in te hangen maar na nog eens goed gekeken te hebben heb lijkt het toch het handigste om eerst de hoofdtouwen en weeflijnen van het bovenste deel van de grote mast aan te brengen.

Bouw ze (of geniet van het mooie weer)
Andy
 
nieuwe techniek

Een kleine update, door alle drukte heb ik de laatste tijd niet veel kunnen bouwen.
Voor het aanbrengen van de weeflijnen van het bovenste deel van de grote mast heb ik een voor mij nieuwe techniek toegepast. In plaats van alles uit te meten en te controleren met schuifmaat en waterpas heb ik nu gebruik gemaakt van een velletje millimeter papier.

p11009251728081.jpg


En dat werkt prima, sneller en minder kans dat je met de schuifmaat ergens achter blijft haken :D!

De bemanning begint ook steeds meer kleur te bekennen:
scaled.php

(de beschildering is nog niet helemaal klaar)

Later meer nieuws

Bouw ze
Andy
 
Hallo Andy,

Misschien een rare vraag maar ga je het schip echt de "Baleinera Olandese" noemen? Volgens mij is dat de Spaanse of Italiaanse benaming. Baleinera zegt mij niets, iemand die spaans of italiaans kent? Maar Olandese betekend denk ik gewoon Hollands. Misschien een idee om een oud-hollandse naam van een bestaande walvisvaarder te geven.

Groeten Paul
 
Is "Beleinera Olandese" de scheepsnaam?

Hallo Andy,

Misschien een rare vraag maar ga je het schip echt de "Baleinera Olandese" noemen?

Groeten Paul

Hallo Paul,

Helemaal geen rare vraag.
De huidige naam "Baleinera Olandese" stond op de doos en betekend niets meer of minder als "Hollandse Walvisvaarder". Je kunt in het woord "baleinera" het Nederlandse woord balein terugvinden en zoals je ongetwijfeld weet werden baleinen van walvissen gemaakt (zie evt.: Balein - Wikipedia )

Ik had de naam willen onthullen als het model klaar is maar ja op een goede vraag moet je een eerlijk antwoord geven:

Het model krijgt inderdaad een Nederlandse naam. De naam wilde ik baseren op de afbeelding op de spiegel van het schip, daar zie je met enige fantasie Adam en Eva staan.
Op het driehoekige witte driehoekige vlakje voorop de sloepen staat op schilderijen van de walvisvaart bij Spitsbergen (o.a. van A.Storck) en op het model in het Scheepvaartmuseum in Rotterdam of een nummer of een letter of een andere verwijzing naar het schip waar de sloep bij hoorde.
Als ik voor "Adam en Eva" als naam voor het schip zou kiezen geeft dat " A & E " als letters op dat witte vlakje op de roeiboten en dat past er niet netjes op. Daarom ga ik voor de naam "Het Paradijs" (de woonplaats van Adam en Eva) zodat de letter " P " op het witte vlakje komt te staan.

Groetjes
Andy
 
Goeie naam. En wat een prachtig schip; petje af!
Afgelopen weekend nog "ghost ship resurrection" gezien op National Geo?
Betreft naar alle waarschijnlijkheid ook een fluyt.
 
Houtenschepen zei:
Hoi Andy,
zoals Dirk al aangaf heeft de VOC site een hele lijst met schepen (type + namen) die voor hen hebben gevaren. Alleen vind ik het zo moeilijk om een schip dat door je aanpassingen uniek is en waarschijnlijk nooit heeft gevaren een naam te geven. Moet dan wel iets unieks zijn. Je kunt ook de naam in het ongewisse laten en je schuit afmeren in de Brouwershaven :brouw:
Het antwoord is enigszins vertraagd omdat we momenteel door Schotland trekken en soms amper tel verb hebben laat staan internet :lol:
Tot over enige tijd en vooral doorwerken....... :roll:
Peter

Hoi Peter

Schotland :!: Dat is mooi geniet ervan, ik heb daar goede herinneringen aan ben daar vroeger 3 weken met de motor geweest :D

Ik kon in de VOC lijsten geen bij de spiegelafbeelding passende naam vinden. Daarnaast klopt het natuurlijk ook niet om een VOC naam te geven aan een schip dat voor de Noordelijke Compagnie gevaren heeft want die voer op walvisjacht bij Spitsbergen. Ik heb inmiddels de namenlijsten van de schepen van de Noordelijk Compagnie doorgespit (voor zover gepubliceerd) en ook daar kon ik geen passende naam vinden. Dus dan toch maar de letter "P" op de sloepen als verwijzing naar de naam van het schip of de naam ook op de standaard komt of alleen een vermelding als "17de eeuwse walvisvaarder" denk ik nog even over na.

Wil je meer weten over de walvisvaart in de gouden eeuw dan is het boek: "Walvisvaart in de Gouden Eeuw" van L.Hacquebord en W.Vroom ISBN 90.6707.186.2 een absolute aanrader! Het boek beschrijft de walvisvaart het leven van de bemanning en de opgravingen op Spitsbergen. Tweede hands te koop via BOL.COM.

Ik heb na de discussie eerder op dit forum inmiddels een aantal afbeeldingen (schilderijen en historische modellen) gevonden van walvisvaarders fluitschepen met sprietmast dus daar ontleen ik mij het recht maar aan om het model met een sprietmast uit te breiden :wink:

Het bouwen gaat langzaam wegens familie omstandigheden: schoonvader (87) die viel en zijn heup brak :( en mijn zoon die binnenkort verhuisd :) en straks vakantie :D .
Maar ik werk tussendoor wel braaf door hoor :lol: .
Ik ben nu bezig met de hoofdtouwen van het bovenste deel van de fokkenmast. Het plan is om daarna de verstagingen aan te brengen, vervolgens de ra's in te hangen en daarna verder te gaan met het optuigen van de sprietmast. Daarnaast heb ik wat kleine klussen gedaan het bijschilderen van de wel erg lichte roosters met watergedragen Admiraliteitsverven en het bijwerken van het overige schilderwerk. De Admiraliteitsverven zijn tegenwoordig in Nederland verkrijgbaar en bevallen prima ik ga ze zeker voor het volgende model gebruiken. Het materiaal voor de standaard heb ik inmiddels ook binnen.

Geniet van Schotland :bday:
Andy
 
Admiraliteitsverf

heb je een adresje of meer informatie, voor die admiraliteitsverven?

Het wordt o.a. verkocht door onderstaande webshops
In Nederland: de Kombuis
http://www.modelbouwdekombuis.nl/Webwinkel-Category-405942/Scheepsverf-%2816%29.html
In Engeland: JOTIKA
JoTiKa Ltd. ~ Admiralty Paints Page 1.
Beide zijn betrouwbare adressen.

Het voordeel van Admiraliteitsverven is:
- je krijgt de authentieke kleur en niet iets wat er op lijkt
- droogt vrij snel
- het is watergedragen dus stinkt het niet zo en is het niet zo ongezond als terpentinegedragen verven
- kwasten eenvoudig te reinigen
- etc
Nadeel:
- het is even wennen want de verf is duidelijk dunner

Maar zoals bij alle tips: probeer het eerst zelf op een vervangbaar onderdeel om te zien of het je wat lijkt :rolleyes:

Verf ze
Andy
 
Heb zeer goed genoten van je verslag, en zeker die plusjes die bijbracht om het model een realistische indruk te geven.
Schitterend is zeker de imitatie van de loodvenster (één detail), zal nog eens alles moeten herzien.
Schitterend werk
groetjes
Ward
 
Update met foto's

Heb zeer goed genoten van je verslag, en zeker die plusjes die bijbracht om het model een realistische indruk te geven.
Schitterend is zeker de imitatie van de loodvenster (één detail), zal nog eens alles moeten herzien.
Schitterend werk
groetjes
Ward

Dank, dank, dat is wel erg veel lof :oops: !
De pogingen om het een mooi model te maken gaan zeker door :thumbsup:.

Het is weer tijd voor een update met foto's.

De hoofdtouwen en de weeflijnen van de masten ( m.u.v. de sprietmast) zijn aangebracht. De door de fabrikant geboorde gaten in de marsen zaten te ver naar voren, ik heb voor de achterste hoofdtouwen nieuw gatten geboord en alle touwen 1 gat naar achteren verplaatst.
Het achterste hoofdtouw dat in de mars van de fokkenmast en de grote mast eindigt lijkt mij eigenaardig. Volgens de tekening wordt het niet middels juffersblokken op spanning gebracht en er zitten geen weeflijnen aan vast. Of de tekening klopt weet ik niet. Is de achterste draad nu een hoofdtouw of een pardoen? Ik heb zo'n constructie nergens in de boeken terug kunnen vinden.


scaled.php


De roeispanen, de emmers en de vaten zijn klaar, de helmstok en de naam moet nog op de roeiboten komen.
p11009285536989.jpg


De tuigage begint aardig vorm te krijgen:
p11009275671841.jpg


p11009325805736.jpg


p11009375889462.jpg


Ik ben nu bezig met het aanbrengen van alle blokken aan de masten en marsen daarna ga ik of de stagen of de ra's aanbrengen, ik moet nog even uitzoeken wat het handigste is. Daarna volgen dan de pardoenen van de fokkenmast. Tot slot volgt dan de sprietmast nog.

De dekluiken heb ik opnieuw geschilderd maar nu met admiraliteitsverf, ze waren veel te licht van kleur, nu klopt het beter.

p11009406722656.jpg


Het lijkt erop dat de spreidlat onderaan de hoofdtouwen (net boven de juffersblokken) niet op dit schip thuis hoort.:sad: In een boek stond vermeld dat deze latten pas in de 18de eeuw gebruikt werden, de andere boeken zeggen er niets over. De spreidlat verwijderen lukt helaas niet hij zit te goed vastgelijmd met secondelijm.
Maar als de tuigage ooit gerestaureerd moet worden dan...... geen spreidlat meer.

Bouw ze of anders een fijne bouwvakvakantie

Andy
 
Foutje!

p11009406722656.jpg


Het lijkt erop dat de spreidlat onderaan de hoofdtouwen (net boven de juffersblokken) niet op dit schip thuis hoort.:sad: In een boek stond vermeld dat deze latten pas in de 18de eeuw gebruikt werden, de andere boeken zeggen er niets over. De spreidlat verwijderen lukt helaas niet hij zit te goed vastgelijmd met secondelijm.
Maar als de tuigage ooit gerestaureerd moet worden dan...... geen spreidlat meer.


Na nog wat doorpuzzelen (in andere boeken) kwam ik in "Historische Shiffsmodelle" van Wolfram zu Mondfeld tegen dat spreidlatten al in de 16 de eeuw gebruikt werden!:rolleyes: Gelukkig dat ik de spreidlatten niet verwijderd heb. De zoektocht om een model kloppend te krijgen gaat dus niet altijd in een mooie rechte lijn.

Bouw en puzzel ze
Andy
 
Na nog wat doorpuzzelen (in andere boeken) kwam ik in "Historische Shiffsmodelle" van Wolfram zu Mondfeld tegen dat spreidlatten al in de 16 de eeuw gebruikt werden!

Is dat ook nog afhankelijk van het land van oorsprong, Andy? De HMS Victory is 18e eeuws, maar heeft ze niet voor zover ik weet. In ieder geval heeft het Caldercraft model ze niet, en voor zover ik heb kunnen nagaan is dat redelijk accuraat. De Amergo Vespucci (20e eeuws) heeft ze wel, zelfs twee per want.

Groet,

Ad
 
spreidlatten?

Is dat ook nog afhankelijk van het land van oorsprong......
Groet,

Ad

Bedankt voor het meedenken Ad

Hierbij de huidige stand van de zoektocht:

Bij bijna alle tuigageonderdelen staat in mijn boeken vermeld in welk land het gebruikt werd maar helaas staat dat bij de spreidlatten niet vermeld. De ene bron beschrijft enkele spreidlatten (aan binnen of buitenkant van de hoofdtouwen aangebracht) en dubbele spreidlatten. De andere bron vermeld slechts dat spreidlatten pas na de 18de eeuw voorkomen en meestal voorkomen in combinatie met stalen hoofddraden.

Het model van "de Pearel" (zie Cachet nr. 34 2006) heeft spreidlatten, het model in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het model in het Scheepvaartmuseum in Rotterdam hebben ze ook. Op de schilderijen van A.Strock zijn ze echter niet zichtbaar.

Voorlopig ga ik er daarom nu van uit ze wel op dit model thuis horen.

Bouw ze (of neem bouwvakvakantie)

Andy
 
Back
Top